Autor Tema: Agave  (Posjeta: 277228 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Agave
« Odgovori #840 u: Travnja 19, 2014, 22:30:24 poslijepodne »
Vidio san po netu plantaže sisalane,oli i od nje čine rakiju ?

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #841 u: Travnja 19, 2014, 23:13:19 poslijepodne »
Za vlakna,sisal konopi, i sl.
bvb

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #842 u: Travnja 21, 2014, 13:40:56 poslijepodne »
Ovako, danas sam presadio Agave

Bile su u jednoj saksiji posto su otvorile po jedan list a sada treba drugi da ne bi doslo do ostecenja izvadio sam ih i presadio! Doslo je do delimicnog ostecenja korena na obe Agave inace manja nije bila izdanak vece! Da li ce biti problema sa primanjem agava? Za koliko mogu da ocekujem da ce opet poceti da rastu? Zanimaju me vasa iskustva posle koliko od presadjivanja opet pocne da raste? Zasadjena je u bastensku ilovacu mesanu sa peskom.

Chambery

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #843 u: Travnja 21, 2014, 15:58:42 poslijepodne »
Ne brini se za agave, neće biti nikakvih problema sa njima, samo ih stavi na mjesto koje je što više osunčano i povremeno ih zalij. Agave su vrlo skromnih zahtjeva i ne treba im puno brige da bi dobro izgledale.
USDA zone: 7a

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #844 u: Svibnja 04, 2014, 12:25:59 poslijepodne »
Primeti o sam nesto cudno na agavama..  :misli:

Ova rana se pojavila iz cista mira.

Zatim ove blage brazdice koje su se takodje iznenada pojavile na agavi..

Moram reci da sam par puta pustio da zemlja bude tvrda kao kamen pa sam potom zalio i stajala je na kisi od jutros. O cemu se ovde radi?  :misli:

Chambery

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #845 u: Svibnja 04, 2014, 18:07:49 poslijepodne »
Mislim da bi moglo bit od vlage..makni je sa previše kiše (pogotovo ako je zahladilo) i ne poljevaj po njoj dok zaljevaš....vodu ostavi u tanjurcu da ona sama uzme kolko joj treba...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #846 u: Svibnja 17, 2014, 18:30:09 poslijepodne »
Mrcina

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #847 u: Svibnja 17, 2014, 20:01:26 poslijepodne »
Super je! :thumb_up: Sad već polako počinje vizualno dominirati u kamenjaru. Šteta što je salmiana rijetka na našim prostorima, trebamo je što više proširiti po cijeloj jadranskoj obali.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #848 u: Svibnja 22, 2014, 21:12:41 poslijepodne »

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #849 u: Svibnja 22, 2014, 22:15:05 poslijepodne »
Odlicne Agave Amele vidim druga ima i izdanak planiras li ga odvajati?

Chambery

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #850 u: Svibnja 22, 2014, 22:17:03 poslijepodne »
neću ga odvajat

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #851 u: Svibnja 24, 2014, 15:10:58 poslijepodne »
Ova agava mi je proklijala negdje početkom svibnja prošle godine iz sjemena koje mi je poslao Damir. Jako loše napreduje i još uvijek izgleda kao klijanac.  :icon_sad: Sad tek počinje izbacivati treći listić. Ima li tko kakvu ideju zašto toliko zaostaje u razvoju? Od proklijalih agava samo mi je ta ostala, ostale su sve propale.

Offline pinus

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #852 u: Svibnja 24, 2014, 17:20:41 poslijepodne »

agave victoriae reginae / ovogodišnji sijanci

Ova agava mi je proklijala negdje početkom svibnja prošle godine iz sjemena koje mi je poslao Damir. Jako loše napreduje i još uvijek izgleda kao klijanac.  :icon_sad: Sad tek počinje izbacivati treći listić. Ima li tko kakvu ideju zašto toliko zaostaje u razvoju? Od proklijalih agava samo mi je ta ostala, ostale su sve propale.
@palmofan,ništa nisi napisao kako ju zalijevaš,  prihranjuješ, koliko dobi svijetla , na kojoj temperaturi si držao agave, supstratu,  itd. Bilo što od toga ako je pogrešno agave neće uspijevati.

I ja imam pitanje. Zanima me kada sijanci počinju sličiti roditeljima ? Nakon 6tog lista male agave sličnije su lepezastoj sansevieria cilindrica nego agavi.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #853 u: Svibnja 24, 2014, 20:56:37 poslijepodne »
Ovo su najljepši klijanci agave koje sam dosad vidio :thumb_up:.Imam klijance preklanjske,8 različitih vrsta,mislim da tek sad neki daju naslutiti sličnost vrsti od koje potječu,možda tek dogodine pokažu pravi list.Često i zaperci nekih vrsta izbace prave listove tek za koju godinu.
bvb

Offline pinus

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #854 u: Svibnja 24, 2014, 21:52:51 poslijepodne »
agave ferdinandi regis

Imam klijance preklanjske,8 različitih vrsta,mislim da tek sad neki daju naslutiti sličnost vrsti od koje potječu,možda tek dogodine pokažu pravi list.Često i zaperci nekih vrsta izbace prave listove tek za koju godinu.
@trava,osim agave victoriae reginae sijao sam i njoj vrlo sličnu vrstu: agave ferdinandi regis. Kod nje dileme nema odmah se vidi da su to sijanci agave. No, agave victoriae reginae je baš čudna. Za sada ima okruglo lišće (po 6 kom.) koje raste u obliku lepeze a ne rozete? tako nešto nisam očekivao kod agave. Agave sijem prvi puta. Mislio sam da su mi poslali nešto drugo a ne agave.   I kod a. ferdinandi regis imam dva ili tri uljeza među sijancima, sve mi to podgrijava sumnju .
 Odrasle agave: agave victoriae reginae i agave ferdinandi regis su dosta slične a klijanci toliko različiti ? meni čudno ali kažem iskustva sa sijanjem agave do nedavno nisam imao  :icon_mrhappy:  
« Zadnja izmjena: Svibnja 24, 2014, 21:55:26 poslijepodne od pinus »