Autor Tema: Iris - moj vrt  (Posjeta: 2399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline iris

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
Iris - moj vrt
« u: Lipnja 23, 2008, 09:36:00 prijepodne »
odmah da kažem da nemam još sa čim da se hvalim....čeka me tu još puuuuuno posla
stavljam slikice zbog toga da dobijem neki savjet od vas

evo ovako otprilike izgleda dio koji za sad pokušavam srediti

muče me ovi stupovi od telefona i struje...al tako sam dobila napravljeno i zasad tako mora biti
nadam se da će ovo ljeto muž napraviti stepenice umjesto ovih složenih bloketa  :sretan: ali ima čovjek opravdanje...stvarno puno radi na poslu  :wink:

p.s. zanemarite što nisam pokupila gumu za zalijevanje...bilo mi je lijeno  :icon_mrhappy:

ljepše je kad se ne gleda kao cjelina...nego samo cvijeće  :sretan:
zasad nema ništa egzotićno osim dvije juke koje mi je Milla poklonila...male su i nadam se da će preživiti moju brigu  :misli:

« Zadnja izmjena: Lipnja 23, 2008, 09:41:05 prijepodne od iris »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
Odg: Iris - moj vrt
« Odgovori #1 u: Lipnja 23, 2008, 10:16:23 prijepodne »
Dobrodosla na forum Iris,
ovdje ces se htjela ne htjela zarazit i palmama i ostlaim exotima!
To ti je sigurno. :wink:

Meni se osobno tvoj vrt jako svida, imas po mojem misljenju super predispozicije za napravit jako lijep i zanimljiv vrt.
To sto je na nekoliko nivoa je jako zanimljivo i mislim da ce mu davat posebnu car.
Pozdrav

P.S. to sa stupovima se da lakorijesiti, samo moras ili nekog poznat, ili uredno das zahtjev za premjestaj, onda malo duze traje,
       dok te se sjete, ali premjeste ih oni, i nevjerovatno ali cak i ne kosta nista! Imal sam isti slucaj sa stupovima i za tel i struju.
« Zadnja izmjena: Lipnja 23, 2008, 10:19:20 prijepodne od franceska »

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #2 u: Lipnja 23, 2008, 10:22:34 prijepodne »
Iris nije loše, ja sam počeo sadit prije četiri godine i to u početku samo cvjetnice, onda bi došla zima i nastala bi tuga pa sam malo po malo ubacivo zimzelene biljke tipa juke, pa malo pomalo palme.Vrt ti ima potencijala sa ovim suhozidom di moš stavit mlječike,kapare i zvončike, oko stupova struje stavi jasmin ili crvenu tekomu i jasno desetak palmi naokolo i to je to.

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #3 u: Lipnja 23, 2008, 10:24:50 prijepodne »

P.S. to sa stupovima se da lakorijesiti, samo moras ili nekog poznat, ili uredno das zahtjev za premjestaj, onda malo duze traje,
       dok te se sjete, ali premjeste ih oni, i nevjerovatno ali cak i ne kosta nista! Imal sam isti slucaj sa stupovima i za tel i struju.
Franceska ne znam kakvko je stanje u vas šta se toga tiče ali to mi je struka i sa Elektrodalmacijom usko surađujemo-čisto sumnjam da bi izmjestili
stupove.

Offline iris

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #4 u: Lipnja 23, 2008, 10:31:02 prijepodne »
za stupove sam se malo raspitivala i ispalo je da bih potrošila puno živaca a rezultat bi bio upitan
pa sam odustala....navikavam se polako na njih  :mrgreen:
s vremenom ću ih s nečim zamaskirati

što se tiče organizacija biljaka u vrtu....to si akaranus dobro zamijetio....imam premalo biljaka koje su zimi zelene
ustvari samo živicu i lovor
to moram popraviti

koju palmu bi mi predložili.....da nije preosjetljiva i da ju nije teško nabaviti

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Lipnja 23, 2008, 10:47:54 prijepodne »
Kanarku,malu i visoku žumaru, washingtonije, butie....

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #6 u: Lipnja 23, 2008, 10:51:12 prijepodne »
Kod mene u Medulinu, su Elektroistra i T-com, to napravili bez ikakvih trzavica.
Jos su stavili novi stup koji vise nije drveni nego betonski.
I ja sam bila iznenadena!

Offline iris

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Lipnja 23, 2008, 10:54:12 prijepodne »
Franceska ovo ti je ipak Dalmacija  :mrgreen: sigurno im je fjaka  :icon_lol: pa im se neda  :misli:

Hvala akaranus....pošto si ti u mojoj okolici jel mi možeš predložiti gdje da ih idem tražiti.....u koji centar ?
Jel ima u Peveca ili u Brica ?
I jel sad uopće vrijeme da ih sadim ...ili da pričekam iduće proljeće ?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #8 u: Lipnja 23, 2008, 10:58:10 prijepodne »

Franceska ne znam kakvko je stanje u vas šta se toga tiče ali to mi je struka i sa Elektrodalmacijom usko surađujemo-čisto sumnjam da bi izmjestili
stupove.

aj baš lipo šta ti je struka. jer te želim nešto pitat.
Tko ima dozvolu to posatvit na privatni teren? Pa shodno tome nitko ti nemože ni zabranit da mičeš to.
To je privatan posjed.
Primjerica, ja sam izrezao telefonski kabel koji mi je prolazio iznad kuće. prije nekih 6 godina.
Stalno su govorili maknut ćemo ga, maknut... i jedan dan ja i brat samo CVIK.

Iris, pevec i ti centri znaju biti preskupi. Pogotovo sada ljeti.
Imaš ogroman vrtni centar od splita prema stobreću, zove se MBM. Tu imaš SVAŠTA. Ima i palmi koje god hočeš i tamo možeš povoljnije sve to nabavit.
« Zadnja izmjena: Lipnja 23, 2008, 11:00:14 prijepodne od Pivi »

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #9 u: Lipnja 23, 2008, 10:59:29 prijepodne »

Jel ima u Peveca ili u Brica ?

Bože sačuvaj :sretan: nemoj ić tamo jer su tamo biljke obično ispaćene. Otiđi u MBM-a, to ti preko puta lovrinca kad se skreće za duilovo pa kad skreneš odma prva livo.

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #10 u: Lipnja 23, 2008, 11:02:50 prijepodne »
Tko ima dozvolu to posatvit na privatni teren? Pa shodno tome nitko ti nemože ni zabranit da mičeš to.
[/quote]
Slušaj možeš to i tako ali ti ne da bog da ti kasnije triba priključak ili neka njihova usluga načekat češ se.
« Zadnja izmjena: Lipnja 23, 2008, 11:15:49 prijepodne od akaranus »

Offline iris

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #11 u: Lipnja 23, 2008, 11:15:57 prijepodne »
e pa ne smijem ja to precvikat ... s tim stupovima meni dolazi struja i telefon  :mrgreen:
samo je bivši gazda kuće odredio lokaciju za stupove ko da je bio pijan dok je to radio  :rofl:

znači u mbm da idem....tamo nikad nisam bila.....hvala za savjet

a sad vam evo malo cvjetića  :icon_mrhappy:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Lipnja 23, 2008, 11:39:02 prijepodne »
Pozdrav Iris! I ja kazem da tvoj vrt ima potencijala da bude fenomenalan,ti vrtovi u vise nivoa su uvek posebno zanimljivi!
Takodje,slazem se da su telefonski i elektricni stubovi u celom ambijentu najgora stvar i da obavezno moras naci nacin kako ih zamaskirati!
Postoji veliki broj puzavica koje bi mogle resiti problem,samo ne znam da li bas to smes raditi! Ipak,ni ovo ti nije resenje pa zato vidi oko toga sta ces!
U svakom slucaju izbgavaj agresivne puzavice poput wisterie da onda zaista ne bi bilo problema!
Ne znam kakva je tecoma koju ti predlaze akaranus,mada mi se cini da sam cuo bas za nju da je mnogo teska!
Ja bih ti zato predlozio klematis-on je potpuno neinvazivan i nemasvan,a opet prelepo cveta!
Jedini problem je to sto je listopadan i sto se u prolece reze,tako da bi opet neki deo godine gledala gole stubove!
Sto se tice ostalih biljaka ti na Mediteranu zaista ne moras gledati zimsko sivilo!
Uz pregrst zimzelenih liscara,kakvi su lovor,maslina,magnolia grandiflora,pieris,eonimus,mimoza,stabla citrusa i cetinara poput cempresa i borova,imas veliki izbor palmi koje mogu trpeti hladnocu!
Minuse koje si ti navela  bez brige mogu podneti phoenix canariensis,trachycarpus fortunei,chamaerops humilis,brahea armata,butia capitata,sabal palmeto,washingtonia filifera,jubaea chilensis i jos niz drugih palmi!
O svim tim vrstama mozes procitati na ovom forumu,koji zato i postoji!
Uz palme sigurno ces naci mesta za yucce,kaktuse,agave i banane!
Pozdrav i praticemo te u radu i deliti savete ako treba!  :sretan:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline iris

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #13 u: Lipnja 23, 2008, 11:44:38 prijepodne »
Savjeti će sigurno trebati  :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #14 u: Lipnja 23, 2008, 20:23:56 poslijepodne »

stupove.

To je privatan posjed.
Primjerica, ja sam izrezao telefonski kabel koji mi je prolazio iznad kuće. prije nekih 6 godina.

Imam slican problem sa kablom za telefon na babinoj kuci. Deset puta smo trazili da se to premesti, ali nikad nista nisu odgovorili. Zanimljivo je ovo tvoje resenje, ali pitanje je koliko je to legalno jer je neko nekada dao ovlascenje (tipa pre 40 godina), tako da oni imaju neki papir... Ne verujem da nesto mogu da urade ako se napise zahtev da se to izmesti, pa imas i ti da pokazes neki papir ako dodje do toga.

Zanimljivo je i to sto mi je deda umro pre vise od 20 godina, a racuni za telefon jos stizu na njegovo ime, iako su oni vise puta obavesteni da to treba da promene.  :zbunjen: Debili.  :icon_neutral:

Iris, tvoj vrt ima puno potencijala, ponajvise sa nekim manjim vrstama (Chamaeropsi, Cycasi, Yucce), a moglo bi da se nadje mesta i za neku lepu B. armatu, P. canariensis ili tako nesto.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm