Ja zbunjem nisam bio ni u jednom trenutnku, žao mi je ako ti jesi.

Na varijacije u izgledu mogu utjecati mnoge stvari, od onih klimatske prirode do samog načina uzgoja (voda, svjetlo).
Pa tako može postojati stotine varijeteta. Ja mogu svoju nazvati var. Pivi, netko u italiji var. Giacomo, amerikanac var. John.
Pa tako npr. netko je chamaeropsu sa malim sjemenom dao ime var. microcarpa, sa velikim var.macrocarpa. Ali samo ime varijeteta je totalno nebitno i može se zvati bilo kako.
Ukoliko želiš detaljno prostudirat o tome preporučio bih ti da se obratiš nekom od floridskih sveučilišta koji duboko obrađuju tematiku palmi.
Ako je netko oko tako jasnih stvari spreman bit toliko nepovjerljiv prema odgovorima koji su dali neki članovi foruma, strah me pomislit šta bi bilo da je neka tropska/nama nepoznata palma bila na tapeti, a ne palma koju svaki dan viđam na svakom koraku doslovno. Ovo me podsječa na temu sa ovog foruma Phoenix sizaya Saakow.
Dakle da završim, palma na linku koji sam ti gore stavio i o kojoj gorky pita je nedvojebeno chamaerops humilis.
Sorry šta moram tako reći, ali ako vam to još nije jasno onda zaista trebate pročitati sve teme o palmama na ovom forumu od prve do zadnje počevši od teme "Sve oko palmi za početnike".
S obzirom da je bilo kakva daljnja raprava o tome je zaista uvođenje pomutnje tamo gdje je to zaista nepotrebno, zamolio bih da se rasprava prekine. A cilj, identifikacija palme, je obavljen.
Hvala