Bio sam prije 7, 8 god. na jednodnevnom izletu na Lago Maggiore (talijanskom dijelu jezera). U to vrijeme sam znao nešto manje o klimi, puno manje o palmama i ostalim egzotama, ali me i tada podjednako fascinirao Mediteran i njegova vegetacija. Približavajući se jezeru imaš osjećaj kao da ćeš doći u podnožje Alpa, koje se naglo dižu iz tog sjev. dijela Padske nizine. I u takvom pejzažu u vrtu jedne od prvih kuća veliki trachy. Mislio sam da ga nekako štite, ali onda sam ugledao i drugi, treći, zatim čitavo mnoštvo tih palmi, koje tamo rastu stvarno kao korov. Kasnije, pregledavajući fotografije, uočio sam i c. humilis i oleandre. Drugih palmi se ne sjećam, tada ih nisam dobro ni raspoznavao, tako da ne mogu reći da li tamo raste još koja vrsta. U većem ili uočljivijem broju sigurno ne.
Jedan zanimljiv članak o drugom, zapadnom, dijelu Švicarske; Ženevskom jezeru. Mislim da smo ga navodili već negdje na forumu. Uglavnom, područje uz jezero je zona 8a/8b, s relativno blagim zimama, ali ne tako toplim i suhim vremenom u vrijeme trajanja vegetacije. Unatoč tome stvarno je velik broj vrsta koje se u članku spominju:
http://www.palmsociety.org/public/english/chamaerops/039_1.shtml