Nije tajna

Ovako ide priča.
Imao sam namjeru naručit sadnice iz njemačke.
Nakon razmjene emaila sa Tobiasom (palmeperpaket.de) sitaucija je bila ovakva:
3 palme x 25 eura = 75 eura
Fitocertifikat = 18 eura
Certifikat zemlje na nematode: 51 euro
Poštarina 34 eura.
Za ovo za nematode sam prvi put čuo. Zbog toga sam poslao email na još jednu adresu (palms.de) da vidim šta oni kažu, ali odgovora nije bilo.
Dakle same palme bi me došle 75 eura, a svi ostali troškovi oko 103 eura.
Ukupno skoro 180 eura za 3 palmice.
Tako da sam za sada od toga odustao.
Nakon toga sam poslao emailove na nekoliko firmi koji se bave prodajom sjemena sa upitima kada će kod njih biti dostupno ovo sjeme, i kod svih je odgovor bio: "ne skoro".
Poslao sam i pp članu Palmtalk-a, međutim on zrele sjemenke očekuje tek tamo u 4-5 mjesecu.
Nakon toga sam googlajući "lord howe island" pronašao rasadnik koji sa na tom otoku uglavnom bavi uzgojem mladih howea fosteriana (palme koja također potjeće sa toga otoka).
Poslao sam im mail sa upitom za sjeme, i odgovor je bio potvrdan. Minimalna količina nije spominjana.
Dakle sjeme je naručeno od LHI Nursery, koja se nalazi na Lord Howe Island-u, otočiću odakle potječe hedyscepe canterburyana.
Ukoliko je netko zainteresiran najbolje im je poslat mail sa upitom.
Šta se tiče zrenja sjemena i ja sam na više mjesta pročitao podatak da od početnog stvaranja cvjetova pa do zrelog sjemena treba od 2.5 - 4 godine

Uobičajeno vrijeme čekanja da bi sjemenke krenule klijati je 5-6 mjeseci, iako ima slučajeva da su neke sjemenke krenule klijati jako brzo, skoro odmah čim su bile stavljenje u zemlju nakon močenja od 7 dana.
http://www.rarepalmseeds.com/pix/HedCan.shtmlI soaked the seeds for 1 week, then put in 'baggies' with Vermiculite at room temperature (17-23 celsius). 20% germinated after soaking, another 20% in the first month, then another 50% in the next 2 months. Overall, 90% after 3 months and more to germinate hopefully.
Sama palma je inače jako sporog rasta, ali vrijedi čekati