Autor Tema: Savjet  (Posjeta: 4398 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jadran jeić

• Washingtonia
  • *
    • Email
Savjet
« u: Kolovoza 29, 2008, 12:43:30 poslijepodne »
Evo konačno sam nabavio glavne aktere svog novog vrta na Pelješcu pa sam vas htio pitati za savjet u vezi sadnje. Uzeo sam u MBM Araucariu araucanu (1.5 m) i Yuccu Elephantipes (1.75 m) i imam ih namjeru posadit ispred kuće. Pozicija je uz more jedno 15 m do mora zapadna strana tako da je dosta izloženo zapadnom vjetru ali zaštićeno od bure i juga. Tlo je izrazito pjeskovito i nema nikakvih problema s drenažom. Uspješno mi u sličnom tlu uspijeva Cycas revoluta i Yucca gloriosa (ona s oštrim listovima). Svaka pomoć je dobrodošla. Pozdrav!

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Savjet
« Odgovori #1 u: Kolovoza 29, 2008, 12:51:47 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao na forum :thumb_up:

Sa Yuccom elepphantipes ne bi trebalo biti problema na Pelješcu, bitno da je u zaklonu od bure i da je zemlja dobre drenaže, što je kod tebe slučaj. Dobro je zalijevaj prvih nekoliko mjeseci zbog pjeskovitog terena. Oko Araucarie ti ne mogu pomoći jer ne znam ništa o njoj (a nije ni biljka koju ovaj forum obrađuje)  :wink:

Offline jadran jeić

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Kolovoza 30, 2008, 12:05:16 poslijepodne »
Hvala na odgovoru i savjetu. Kakva su vaša iskustva kolika je brzina širenja Yucce elephantipes (stvaranja novih izdanaka u podnožju) - zasad ih ima par vrlo malih iz podnožja koje imam namjeru ostaviti. Imam još jedan Cordyline australis koji traži svoje mjesto pa ga možda posadim ispod Yucce ako ne bude gusto. Sve u svemu radim od Pelješca Kanarske otoke.
« Zadnja izmjena: Kolovoza 30, 2008, 13:28:37 poslijepodne od Veruda »

Offline jadran jeić

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Kolovoza 30, 2008, 12:19:19 poslijepodne »
Imate li možda još kakav savjet u vezi sadnje ovih odraslih biljaka?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Kolovoza 30, 2008, 13:28:54 poslijepodne »
Hvala na odgovoru i savjetu. Kakva su vaša iskustva kolika je brzina širenja Yucce elephantipes (stvaranja novih izdanaka u podnožju) - zasad ih ima par vrlo malih iz podnožja koje imam namjeru ostaviti. Imam još jedan Cordyline australis koji traži svoje mjesto pa ga možda posadim ispod Yucce ako ne bude gusto. Sve u svemu radim od Pelješca Kanarske otoke.

Teško, nisi još naveo ni jednu palmu koju si (bi) posadio :icon_lol:

Nemoj saditi C. australis ispod Yucce jer on ipak treba mjesta, nije on nimalo mala biljka kada naraste...

Offline jadran jeić

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Kolovoza 30, 2008, 13:57:20 poslijepodne »
Nisam baš ljubitelj Phoenix canariensisa a nemam baš ni tako puno mjesta za njih a ne znam koja je još vrsta s Kanara. Imam jednu vrlo staru Washingtoniu koji je moj pradjed posadio prije 80-tak godina i visine je ok 8-9 metara. Sad ne znam je li filifera ili robusta. Trebalo bi stavit slike. Pozdrav i hvala na savjetu!

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #6 u: Kolovoza 30, 2008, 20:40:11 poslijepodne »
Y. elephantipes ce se pretvoriti u korov, ne brini ti za nju.
« Zadnja izmjena: Kolovoza 30, 2008, 20:53:42 poslijepodne od Pivi »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm