U subotu 10. jan. 2009. na vikendici koja se nalazi na oko 220 mnm izmereno -10C, a 15min kasnije u gradu koji je na oko 40 mnm izmereno -16C. Nije bilo vetra, sunce jos nije izaslo, jedina razlika je u nadmorskoj visini. Temperatura je merena istim termometrom na 2m visine od tla. Ovo po meni dokazuje teoriju o spustanju hladnog vazduha u doline. Ipak, dve stvari mi nisu jasne.
Prvo, radi se ipak o gradu, gde ima automobila, zgrada i kuca koje se greju, pa sam ocekivao nesto "topliju mikroklimu".
Drugo, na 220 mnm bilo je snega (debljine oko 5-6cm), dok u gradu nije bilo snega. Po meni, sneg sluzi kao termo-izolator. U ovom slucaju, sprecava hladnocu da prodre u zemljiste, ali isto tako sprecava toplotu zemljista da greje vazduh. Po ovoj teoriji, u gradu bi trebalo da bude malo toplije, jer zemljiste nema pokrivac i samim tim emituje toplotu. Poznato je da na oko 10m dubine temperatura pocinje da bude konstantna i iznosi tacno koliko je godisnji prosek temperature vazduha (sto je na ovom podrucju oko 11C).
Izgleda da je ipak dominantan uticaj kretanja hladnog vazduha ka nizim kotama.
Sta vi mislite?