Autor Tema: Vrijeme kod vas 2009. godina  (Posjeta: 46223 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Vrijeme kod vas (jesen/zima) 08/09
« Odgovori #345 u: Siječnja 14, 2009, 14:41:44 poslijepodne »
Temperature mora ne odstupaju znatno od prošlogodišnjih, čak je na sjevernom Jadranu nešto hladnije od prosjeka. More je značajan faktor kod određivanja i uspostavljanja temperatura, ali nije jedini. Veliki dio Jadrana je imao temperature oko prosjeka dok unutrašnjost ispod zbog tipične zimske situacije koja je u prošlosti bila i češća. Uz ovakve anticiklone na moru jednostavno ne može biti prehladno i osim nešto nižih jutarnjih temperatura danju uz obilje sunca temperature rastu do nekakvog ajmo reći prosjeka za ovaj dio zime. U unutrašnjosti pak dolazi do inverzije gdje hladniji zrak biva zarobljen u nizinama i tamo ostaje sve dok se ne uspostavi neka nova ciklona...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #346 u: Siječnja 14, 2009, 14:50:23 poslijepodne »
Misliš da je prošla jesen bila toplija od ove?

Mislim da je. Bar kod nas na moru. Iz te pozicije govorim. Ili su tu negdje.
Znam samo da je ove godine od 15.9 do negdje 10.10 ovdje vrijeme bilo lošije nego ostatak 10.og mjeseca.

A šta se tiče zagreba, pa vidiš ta je prošla zima bila blaga kod vas gore, a ova je katastrofa.
A kod nas je isto i ove i prošle godina, obe su blage.

To se u biti vežem na ovaj tvoj citat
dok su na obali minimumi bili sasvim prosječni, negdje čak i ispodprosječni. Vjerojatno je razlog što je zbog prilično tople jeseni more ostalo dugo toplo pa je sad ublažilo hladnoće.

Dakle koja god jesen bila toplija na moru, prošla ili ova... zima je ista. Usporedit ću prosječne temperature za siječanj krajem mjeseca, ali minimum je za sada ove zime niži nego prošle.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #347 u: Siječnja 14, 2009, 15:08:59 poslijepodne »
Pa tošto je ova jesen na kontinentu bila toplija od prošle (s iznimkom hladnog vremena u dijelu 9. mjeseca) ne znači puno jer nema vode koja bi tu toplinu akumulirala. Akumulira je nešto zemlja, ali ona 'vraća' tu toplinu teže nego voda (more) jer se more miješa, sloj uz površinu se ohladi, postaje teži i tone, a topliji dublji slojevi dolaze na površinu. To kod zemlje nije slučaj.
Ne znam koji je razlog, ali činjenica je da je na kontinentu ova zima puno gora od prethodne, a na moru to nije slučaj.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #348 u: Siječnja 14, 2009, 15:17:30 poslijepodne »
Kod mene (Pozarevacko brdo) trenutno +8C  :icon_joy:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #349 u: Siječnja 14, 2009, 15:24:34 poslijepodne »
Baš sam gledao temperature tla za Zagreb i ona je na nuli čak i 20 cm ispod površine. :thumb_down:
Palma mi je još k tome posađena na strmini okrenutoj sjeveru koja je zimi bez sunca i dok je vedro.
Činjenica da je a strmini omogučava tkučoj vodi da ipak natopi dio pod zaštitom.
Nadam se da če se Trachy kad dođe vrijeme živ probuditi iz zimskog sna.
Pokušati ču zaštitu zatvoriti do kraja.

Evo nekih usporedbi temp. zraka i tla u proteklih 7 dana:

Tmax(C)   Tmin(C)    Tmin-5cm(C)  Uk. osunčavanje     Temp. tla: 5cm    /   20 cm dubine
                                                                              (sati)             Tmax(C) Tmin(C)  Tmax(C) Tmin(C)
 Zagreb Maksimir    0.5       -13.3       -22.7                    7.5                 -0.7          -2.8       0.1      -0.6
 Rijeka                14.2         -3.1        -8.0                   47.6              4.4          -0.9       3.4       1.6
 Knin                   6.3          -8.3      -10.5                   24.8             -0.1          -2.2       1.0       0.4
 Split Marjan       12.0           2.6         0.7                   13.0                  8.4          -0.3        4.2       0.6

U Kninu unatoč vrlo niskim temp. dublji sloj zemlje se nije smrznuo, a zanimljivo je da St-Marijan ima uvijek niske min. temp. tla. Vjerojatno se radi o pijesku, šljunku ili sličnom tlu koje se brže hladi (i brže grije).
« Zadnja izmjena: Siječnja 14, 2009, 15:27:42 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:

Offline serdo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #350 u: Siječnja 14, 2009, 23:13:48 poslijepodne »
Utjecaj mora i konfiguracija terena je važan čimbenik pogotovo kod Minimalnih temperatura. Naprimjer meteorološka stanica za Rijeku se nalazi u zaleđu naselja Kozala (izvan grada) na cca 150 m nad morem. Kako često vozim relaciju Opatija -Kostrena, (pokazivač vanjske temperature u autu) razlike su znatne. Siguran sam da centar i veči dio grada uz more je topliji za cca 2 stupnja od službene na Kozali.
Vozeći se nedavno kasno navečer iz Kostrene do Opatije uz obalu (bilo je vedro i tiho) u Kostreni je bilo 5C, u Rijeci uz rivu 7C, Kantrida 3C, Preluk-Volosko 0C !!, Opatija centar 6C i to sve u cca 30 minuta.
Nedavno također noću auto termometar na Kozali , prošavši u blizini meteo stanice, pokazivao je -1C, a kada sam se spustio u centar na displeju je bilo +3C!!!!
Općenito kod burnih dana istočni dio (Trsat, Vežica, Kostrena) je hladniji i puno vjetrovitiji od zapadnog dijela i Opatije za 2-4 stupnja. Pri mirnom zimskom vremenu zapadni dio je hladniji (kada stane bura u zapadnom dijelu zapuše tramontana od Voloskog  do Kantride) i to pogotovo u Matuljima gdje su jutarnje temperature najniže (nedavno -6C) a nalazi se na cca 150 m nad morem. Kada se krene malo u "unutrašnjost" (Viškovo, Grobnik ili u rubne djelove grada Srdoči, Drenova 250-300 m nad morem isl.) razlike su drastične, doslovno padaju na očigled!!!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #351 u: Siječnja 14, 2009, 23:29:35 poslijepodne »
Svaki grad ili mjesto ima različite mikroklimatske lokacije koje su više ili manje povoljne. Tu u Puli također ima razlike i po kvartovima pa razlika zna biti znatna i to pogotovo za mirnih vedrih noći. Temperaturna odstupanja i po nekoliko °C, a da ne spominjem (opet) aerodrom koji je redovito najhladniji tj. ima niske minimalne temperature.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #352 u: Siječnja 15, 2009, 01:21:48 prijepodne »
@ Zanimljiva zapažanja serdo!

@Veruda, koliko sam primjetio jedan od članova CM-a iz Pule ima često temperature par stupnjeva niže od tvojih. Jel znaš zašto je tome tako i kakva je njegova lokacija?
DRNIŠ:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #353 u: Siječnja 15, 2009, 09:16:24 prijepodne »
U pitanju je vjerojatno neko mrazište na rubu grada na sjeveru ili ne znam stvarno. Ali, nekih 50-100 metara od njega rastu već odrasle kanarke tako da nisam baš siguran u te njegove enormne minuse!?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #354 u: Siječnja 18, 2009, 11:48:39 prijepodne »
Jutros -5, trenutno -1, konačno ide u plus kod mene  :icon_joy:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #355 u: Siječnja 18, 2009, 15:02:29 poslijepodne »
Krece topao talas !  :icon_joy:

Cela sl. nedelja sa temperaturama u plusu preko celog dana, i to do cak 12c :thumb_up:

Trenutno 1c  :icon_joy:

Napokon !  :sretan:

http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #356 u: Siječnja 18, 2009, 19:58:36 poslijepodne »
Taman ce toliko i trebati da se otopi ovaj sneg i led i da se malo otkravi zaledjeni sloj zemlje...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #357 u: Siječnja 18, 2009, 22:43:33 poslijepodne »
Bogami prilicno je toplo... 7C napolju kod mene po termometru u kolima (dosad je bio prilicno pouzdan). Hvala bogu, cekam utorak i 12C sto su najavili...

Juce mi je neka zena u radnji pricala da ova toplota je samo "varka" i da nas ceka sneg i mraz u martu. Nisam znao sta da mislim o tome, pa sam samo klimao glavom i napomenuo "ko ce ga znati", ali sam prilicno siguran da nema blage sanse da se to desi....

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #358 u: Siječnja 19, 2009, 01:50:14 prijepodne »
Nista nije nemoguce, ali ja sumnjam da ce nas zahvatiti jos jedan onako hladan talas.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #359 u: Siječnja 19, 2009, 11:32:03 prijepodne »
Ma nema sanse.
Zima mora da istera kod nas makar dve nedelje minusa, mada je ove godine preterala...

Bice naravno jos hladnih talasa, ali nema sanse ovako jakih...

Trenutno 6c  :sretan:

PS: Bojim se samo da nas mart opet ne iznenadi...
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c