Žao mi je što nemam podatak o minimalnoj temp. u ovom razdoblju iz vrta, jer sam stavio vanjsku jedinicu termometra na mandarinku ispod zaštite (o tome sam već napisao) i tamo izmjerio samo -3,6 C! U noći sa 29. na 30.1. izmjerio sam oko ponoći -5 C, a minimalna tu noć je bila -7,8 C.
Butia i Washingtonia su mi bile nezaštićene tu noć, jer je zaštita koju sam na brzinu improvizirao oko njih potpuno bila spala, i prošle su neoštećene. Sljedeću večer oko 20 h, kad sam odlazio temp. je već bila -5 C i mislim da je tu noć išla još niže od -8, jer je bilo potpuno vedro, mirno, s vrlo niskom vlagom.
Saznao sam podatak od minimalnih -11 C u gradu u ovom hladnom razdoblju, a na jednoj kući koja se nalazi u polju i -12 C. Na lokaciji Gradina, koju je spominjao Sedum, koja se nalazi na vrhu brda, zaštićena kućama i šumom od vjetra, uz rub kanjona rijeke Čikole (kanjon vjerojatno pomaže otjecanju hladnog zraka), i cijeli dan je na suncu, saznao sam da je bilo svega -7 C. Pitanje je da li je vlasnik kuće s kojim sam razgovarao uspio 'ulovit' baš minimalnu temperaturu.
Na drugoj dobroj lokaciji u okolici Drniša, na padini okrenutoj na jug, potpuno zaštićenoj sa sjevera planinom Prominom bilo je minimalno - 8 C.
Spominjao sam da moj vrt nije na baš dobroj mikrolokaciji, jer je na brdu koje gleda na sjevero-istok i zimi sunce rano zađe.
Ovaj vikend, sa subote na nedjelju izmjerio sam minimalnu od -3,2 C dok je službena u Kninu u 7h bila 0 C!
Inače ove hladnoće u Drnišu bile su popraćene iznimno niskom vlagom (dolje to zovu 'suhi led') i nije bilo ni traga od inja i mraza po travi i biljkama unatoć tako niskim temperaturama. Bura je puhala svega 3, 4 dana i bila je umjerena, za razliku od Knina u kojem je službena minimalna bila -10 C, ali je jaka ili umjerena bura puhala 25 dana, sa pauzom od 3 dana (prema izvještaju sa Crometeo). Izgleda da je ta kombinacija vrlo niske vlage i nedostatka jakog vjetra razlog dobrog preživljavanja biljki, unatoč niskim temperaturama?