Autor Tema: Nannorrhops ritchiana  (Posjeta: 117136 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • www.magnolije.com
Odg: Nannorrhops ritchiana
« Odgovori #75 u: Veljače 09, 2010, 15:53:13 poslijepodne »
Pa dobro, PenJ, gde si video (procitao) da palme koje su ti smrzle mogu da prezive kontinentalne zime u saksijama i to napolju?  :zbunjen:
Cak ni R. hystrix ne moze da prezivi u saksiji kad je koren izlozen smrzavanju...

Pamet za drugi put. Pre prvih mrazeva ukopaj saksije u zemlju. Bas mi je zao N. ritchiana.  :icon_sad:

Badnjevac

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #76 u: Veljače 09, 2010, 16:54:33 poslijepodne »
mene je vrlo zacudilo da je Nannopphops r. kolabirao na -15 celzijusa. u kakvoj i kolikoj tegli je bio? vjerojatno mu ne bi nista bilo da je bio u zemlji

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #77 u: Veljače 09, 2010, 19:18:07 poslijepodne »
Nisam ja planirao da ih ostavim napolju, nego taj prvi hladniji talas je nais'o ja nisam imao pojma kolika je stvarna temperatura... po mojoj proceni je bilo oko -5   :icon_mrhappy:  u stari je bilo duplo vise u minusu... i taaako. A sve palme su bile u onim dubokim saksijama od plastike.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Veljače 09, 2010, 19:38:59 poslijepodne »
vjerujem na nannorrhops r. moze izdrzati kratkotrajno -15 bez vecih problema. sigurno je niza temperatura trajala duze vremena. pokusat cu staviti tek izniklu butiu capitatu u deep freezer na pola sata na minus 12. vjerojatno joj nece biti nista

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #79 u: Veljače 09, 2010, 19:57:51 poslijepodne »
Dubrovnik, B. capitati sigurno nece biti nista. Kod mene je uspeo eksperiment sa jednogodisnjim klijancem koji je u saksiji proveo jednu noc napolju, a minimalna temperatura je bila -6C. Prakticno je bio zamrznut 12h, pri cemu je temperatura varirala izmedju -2C i -6C. Posle "smrzavanja" sam ga uneo unutra i nastavio je da raste posle nedelju dana bez ostecenja.

Pazi samo da ga ne iznosis sa sobne temperature u zamrzivac. Moja B.capitata je bila prethodno "uspavana" temperaturama koje su se nekoliko dana kretale oko 0C.

Srecno!

Badnjevac

P.S.
Kod mene je u zamrzivacu temperatura -20C. Jel si siguran da je kod tebe -12C ?
« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2010, 19:58:53 poslijepodne od Badnjevac »

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #80 u: Veljače 09, 2010, 20:26:48 poslijepodne »
u dubrovniku uopce nije izazov uzgajati Nannorrhops ritchianu. ona je navikla na drasticne promjene u temperaturi, a kod nas je blaga mediteranska.

rijetko koji dubinski frizider uspijeva ohladiti sadrzaj na -20, oni su obicno -18 nazivne temperature
ja sam mislio butiju iz inkubatora sa +30 ubaciti na -12, koliko sigurno ima u unutrasnjosti. takav trening ocvrsnuo bi i Nannorrhops r.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #81 u: Veljače 09, 2010, 20:38:21 poslijepodne »
Što se tiče potencijalnog uspješnog prezimljavanja Nannorrhops ritchiane u kontinentalnoj klimi Hrvatske, Srbije i okolnih zemalja malo sam skeptičan. Trebalo bi probati više ekotipova (Iran, Pakistan, Afganistan) i nekako im osigurati pokrov i zaštitu od vlage. Vlaga u kombinaciji s hladnoćom im je smrt, a kod nas su magle poprilično česte. Znam za slučaj preživljavanja jednogodišnjeg klijanca u austriji pokrivenog kantom do -19. Ne znam bi li taj način zaštite dugoročno bio moguć, naravno s nekim drugim pokrovom umjesto kante.
« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2010, 20:38:47 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #82 u: Veljače 09, 2010, 20:40:04 poslijepodne »
Sa +30 na -12C ?

Hmmm...  :misli:

Veoma sam nestrpljiv da vidim rezultate eksperimenta.

U svakom slucaju, SRECNO!

Badnjevac

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #83 u: Veljače 09, 2010, 20:42:55 poslijepodne »
Što se tiče potencijalnog uspješnog prezimljavanja Nannorrhops ritchiane u kontinentalnoj klimi Hrvatske, Srbije i okolnih zemalja malo sam skeptičan. Trebalo bi probati više ekotipova (Iran, Pakistan, Afganistan) i nekako im osigurati pokrov i zaštitu od vlage. Vlaga u kombinaciji s hladnoćom im je smrt, a kod nas su magle poprilično česte. Znam za slučaj preživljavanja jednogodišnjeg klijanca u austriji pokrivenog kantom do -19. Ne znam bi li taj način zaštite dugoročno bio moguć, naravno s nekim drugim pokrovom umjesto kante.

Ja cu sigurno probati da gajim Nannorrhops ritchianu kod sebe. Nisam siguran sto se tice vlage. Tokom zime je vlaznost vazduha kod mene oko 90%. Zemlja je peskovita, tako da koren nikad nije natopljen. Ako ovu palmu ubija preko zime vlaznost vazduha, onda nema sanse. Ako je u pitanju vlaznost zemljista, onda ima sanse...

Badnjevac

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #84 u: Veljače 09, 2010, 20:47:57 poslijepodne »
Prezimljava u Firenzi već gotovo 100 godina u vrtu gdje ju je zasadio Odoardo Beccari. 1985. je izmrzla do zemlje na temperaturama ispod -20, ali se obnovila s izdancima. Kod njih znaju biti zime vlažne kao i kod nas, ali minusi rijetko idu ispod 10 stupnjeva, a kad se to dogodi to je rijetko i kratko. Zima 1985. nije svakidašnja pa ne znam kako bi se N. ritchiana ponašala na -15 do -18 svake druge zime kod nas?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #85 u: Veljače 09, 2010, 20:51:42 poslijepodne »
Ja mislim da moze kod nas, samo mu treba dobra zastita od vlage. Ipak je to pustinjska palma.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #86 u: Veljače 09, 2010, 20:59:44 poslijepodne »
Bio je u Chamaeropsu časopisu EPS-a u više navrata pisao Robert Lackner o svojim N. ritchianama i planovima za sadnju van (njegov klijanac je preživio -19 pa ga je nakon toga iskopao i vratio u posudu) no već se dugo nije javio je li to učinio i kako je prošlo. Zanimljivo da se još nigdje nije našao netko tko uspješno uzgaja ovu palmu u europskoj zoni 7a/b neki duži niz godina, a vjerujem da je bilo onih koji su pokušavali. Ostaje pitanje jesu li pokušavali sa zaštitom od vlage.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #87 u: Veljače 09, 2010, 21:36:04 poslijepodne »
Ja planiram da ako ikada mog Nannorrhopsa posadim napolju napravim neku zastitu od dasaka sa "krovom" i "zidovima" or pleksiglasa ili polikarbonata i da od vlage stitim bar 1 kvadratni metar zemlje oko Nannorrhopsa. Bolje da bude malo zedan preko zime nego da strada.

Btw, Nannorrhops u posudi koji drzim u negrejanoj prostoriji i koji nisam zalio od Novembra se jako dobro drzi, ne pokazuje nikakve znake da mu fali vode iako je zemlja u kojoj se nalazi potpuno suva.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #88 u: Veljače 10, 2010, 21:02:16 poslijepodne »
Moja silver Nannorrhops ritchiana i Kashmirka (na drugoj slici u pozadini), no pašće još mnogo snijega prije nego li one odu van u zemlju  :mrgreen:

btw, ne znam jeste li vidjeli koliko snijega može pasti u Afganistanu. Iznad Kabula prema sjeveru zemlje ih je zadesio niz lavina, a gledao sam i slike Quette u Pakistanu gdje u blizini također ima Nannorrhops ritchiana i također dosta snjega. Međutim, kad sam danas gledao na netu podatke o Quetti temperatura stupanj ili dva iznad nule, ali samo 19% vlažnosti zraka, a u Zagrebu 90%
« Zadnja izmjena: Veljače 10, 2010, 21:02:56 poslijepodne od Henoh »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #89 u: Veljače 10, 2010, 21:05:01 poslijepodne »
Kašmir je definitivno sporiji od ovog srebrnog varijeteta koji ti imaš, bar za sada.