Nakon ove gadne zime, uopste vise nisam siguran koliko je zaista moja mikro klima povoljna za uzgajanje nekih vrsta egzota.
Sada vidim da je dobro sto sam ipak sacekao sa sadnjom, jer ko zna sta bi se desilo da sam recimo nesto posadio u oktobru i to bez zastite.
Naravno daleko od toga da sam se predomislio ili tako nesto, jer bas zbog toga hocu da se konsultujem sa vama, gde bi eventualno bile povoljne lokacije za sadnju Trachyija pogotovu latisectusa, i Ch. humilisa kao i Washingtonie. Jedino od vece kanarke mislim da odustanem, jer nemam uslova za zastitu tipa grejanje i sl.
E sada da se vratim na mikro klimu.
Meni vec godinama ( mada zvucace smesno :) ) za merenje jacine zime puzavica ( Lonicera ) Orlovi nokti, koja inace nije zasadjena u Zexland-u vec ispred kuce, iznad kapije ( Zexland je iza kuce ). Kada je zima slaba ( kao sto su bile 06/07 i 07/08 ) ona ostane potpuno zelena i bez ikakvih ostecenja. Ove godine je sva sprzena ( mada nista joj naravno ne fali ) medjutim nedavno sam primetio da je ista biljka u nekim vrtovima oko mene ostala zelena i potpuno neostecena, sto me dovodi u sumnju, da je kod mene ocigledno izrazeniji wind chil efekat, jer oko kuce ( ispred kuce ) u sustini nema nikakvih vecih zaklona, i sve je otvoreno ka severu ( Vojvodini ) i zapadu.
Te druge Lonicere su u vrtovima iznad moje kuce, pa su verovatno i bolje zasticene tj na boljoj poziciji.
Inace sam polozaj Zexlanda je na severnoj padini ( iza kuce ), nazalost juzna strana mi ne ide na ruku, ali nema veze.
Kaskadno padajuca konfiguracija terena ide ka kuci ( od juga ka severu ), ali ne do same kuce, vec se zavrsava velikim zidom koji se nalazi odmah iza kuce.
Naravno da bi vam bilo sve jasnije, napravio sam brzi presek terena i skicu kako to stvarno izlgeda, i odmah ubacio palme tamo gde mislim da ih posadim sad na prolece.
Sve fotke su obelezene SEVER-JUG da bi se stekla slika prostora.
01. Ovo ste vec videli vise puta, samo sto se na ovoj skici najbolje vide pozicije planiranih sadnji
Sve palme nemaju ama bas nikakvu zastitu sem one skroz desno pored gornjeg manjeg zida , gde i pikiram da ce palme najbolje uspevati, iako je sve okrenuto ka severu.

02. Presek sa kucom i velikim zidom levo, gde se Zexland i zavrsava

03. Zumirano ka vecem zidu

04.Pogled ka kuci i ka gradu ( pogled na cist sever )

05. Deo Zexlanda koji je i moj favorit za sadnju zbog zastite od zida

06. Jos jednom presek / siri pogled

07. I opet isto sa akcentom na palme

Sta vi mislite o svemu ovome ?