Pozdrav celoj ekipi !

Ova mi je godina turbo, pa ne stizem toliko da se posvetim forumima, pa sam eto iskoristio danasnji lepi dan da malo sredim vrt i islikam Zexland sa prvim zracima jesenjeg nam sunca (samo neka ovako i nastavi

)
Vrt je tokom 8. i 9. meseca pretrpeo neznatna ostecenja od suse, ali nista strasno, s obzirom da nisam bio kod kuce celo leto (keva je pazila vrt) ja sam pezadovoljan

Ubedljivo sampioni vrta su Trahiji (pogotovu najstariji) koji su se ove sezone bas pokazali ! Nista manje ne zaostaje ni Ch. humilis kome polako pocinje da se deblja stablo, ali jos nema izbojaka, Washke su mi zbog suse malo zakazale sa rastom ove sezone, ali nema veze, njima tek predstoje nove sezone rasta

Ono sto sam presekao u smislu cekanja, su ona dva mala klijanca (Rhapidophyllum hystrix i Sabal minor) njih sam dans izvadio iz zemlje i posadio u saksije sa humusom, dodao sam i malkice stajskog. Ne vredi... toliko su se zakucali da nije imalo smisla vise cekati bilo kakav rast. Kada sam ih izvadio zatekao sam korenov sistem koji se maltene nije ni makao od pocetka (ocigledno je los sastav zemljista kod mene).
Butia capitata napokon pusta prvi lepezasti list, kao i Sabal palmeto.
Verovali ili ne iz CG, AL i HR nisam doneo nijedno jedino seme (sem Pasiflore iz Dubrovnika)

zato sto sve vec imam

a i dosta toga moze da se nabavi kod nas u SRB (kanarke,trahiji,washke,agave,bogumile...)
Resio sam da sledim Icuipijev sistem tj. bolje je imati nekoliko "kapitalaca" od svake vrste po jedan reprezentativan primerak i po jedan manji u rezervi, nego se rasipati na more drugih vrsta i praviti nepotreban mini rasadnik. Iskustvo je cudo

E sada...posto mi je upravo najveca kanarka u sajksiji najvise stradala (prezivela je ali su joj ostala tri zelena lista) videcu ipak da sacekam da je zasadim vani sledece sezone. Razmisljao sam cak da probam i sa washkom

No evo kakvo je stanje ku Zexland-u ovog lepog suncanog drugog oktobarskog dana

Trahi i Yucca gloriosa se druze

Nastavak u drugom postu