Xenone, užasno me zanima koliko ti je D. lutescens narasao u 5-6 godina.
Što bi ti preporučio kao dobre uvjete za njegov rast ?
Gledam ovaj svoj i raste sporo da nemože sporije.
Porastao je od malog seedlinga presadjenog iz saksije pune slicnih seedlinga u palmu sa preko metar dugackim listovima i pocetkom debla precnika oko 3-4 cm. Od tri izdanka, sva imaju precnik veci od jednog cm.
Palma bi dosta brze rasla da je drzana u boljim uslovima, ali ja sam klimu prostorije gde sam drzao palme uvek prilagodjavao pustinjskim palmama kojih sam uvek imao vise, a ti uslovi nisu bas idealni za Dypsis.
Ova palma voli dobru drenazu i smeta joj preterano zalivanje, ali joj smeta i suva korenova bala. Umerenost u zalivanju je kljucna. Od suvog vazduha lisce pocinje da se susi, pa je treba prskati cele godine...
Najvise joj odgovaraju temperature u rasponu od 20-25 stepeni. Na temperaturama ispod nekih 18-19 stepeni i preko 32-33 stepena vidno sporije raste ili ne raste uopste. Moja palma je prosle zime prezivela i blagi mraz jer se prostor gde se ona inace nalazila krecio, pa je provela noc na terasi. Tri lista su bila potpuno sprzena a i na ostalima su se i te kako videle posledice mraza. Na svu srecu, palma se relativno dobro oporavila od ostecenja i izgurala je 4 nova lista iz glavnog stabla i po 3-4 iz sporednih stabala tokom ove sezone.
Sto se tice svetlosti, primetio sam da joj najvise odgovara da bude na mestu koje je uglavnom u hladu ali ipak ima malo slabijeg (jutarnjeg) sunca. Kada je u dubokoj seni, palma izbacuje blede i mekane listove koji posle lako izgore na suncu. Na direktnom suncu je nisam drzao tako da ne mogu da pisem o prilagodjavanju palme takvim uslovima.