Autor Tema: Identifikacija vrste  (Posjeta: 120016 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Identifikacija vrste
« Odgovori #195 u: Travnja 06, 2010, 11:47:09 prijepodne »
Te se kese stavljaju za "brže i kvalitetnije dozrijevanje" a surova komercijalna stvarnost kaže da se na taj način sam plod zaštićuje kod tretiranja nasada raznim pesticidima i sličnim preparatima pogotovo u krajevima di je učestal BBTV (Bunchy top virus).
 :thumb_up:

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #196 u: Travnja 06, 2010, 11:57:54 prijepodne »
 :misli: to znaci da ipak ne moram da ih oblacim  :icon_lol:? ma ostaju ovakve prirodne, pa sta bude :) nego zna li neko jesu li te banane jestive? negde sam citao da da, negde da i nemaju neki ukus?

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #197 u: Travnja 06, 2010, 12:02:02 poslijepodne »
Haha, nemoj ih oblačit :rofl: Cavendish sorta je u svim našim dućanima, nažalost nemamo ni jedne drugu, jer mogu najduže opstat u transportu i dozrijevaju u posebnim komorama. Te tvoje kada sazore će biti ukusnije od ijedne koju si kupio u trgovini. Treba im 4-6 mjeseci da sazriju.

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #198 u: Travnja 06, 2010, 12:10:00 poslijepodne »
Haha, nemoj ih oblačit :rofl: Cavendish sorta je u svim našim dućanima, nažalost nemamo ni jedne drugu, jer mogu najduže opstat u transportu i dozrijevaju u posebnim komorama. Te tvoje kada sazore će biti ukusnije od ijedne koju si kupio u trgovini. Treba im 4-6 mjeseci da sazriju.

oces reci da one sto kupujemo i jedemo su upravo cavendish?!   :misli: nije valjda, ako je tako castim banane. domace proizvodstvo  :icon_mrhappy: ostajem ih u stakleniku, nego problematicna ce biti ona u dnevnom boravku, sada se vec naklonila, a tek kada pocnu plodovi da rastu ima da nekome polomi glavu  :rofl:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #199 u: Travnja 06, 2010, 12:28:47 poslijepodne »
Tako je. One malo veće što budu to su Cavendish Gran Nain kultivari a one manje su Dwarf Cavendish. Ostale sorte imaju puno tanju koru pa nisu baš za transport. Tu u boravku nosi u staklenik dok još možeš nečim je zaustavi od padanja :wink:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #200 u: Travnja 07, 2010, 10:31:59 prijepodne »
Dalmatiansoap, dali znas one mini bananice za trzistu, velicine 7-8 cm, jakog okusa na vaniliju, koja je to sorta, jesi na njih mislio da su Dwarf Cavendish?

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #201 u: Travnja 07, 2010, 12:25:05 poslijepodne »
Ne, najobičnije banane su sve sorte Dwarf Cavendish samo su one malo duže preko 20-tak cm i malo ravnije Gran Nain Cavendish. Te male u nas ni nema a trebala bi to biti sorta Nino (Ninjo).M. Ice Cream (Blue Java) bi trebala imati lagano okus na vaniliju. Ja sam dobio jednu pošiljku M. Hua Moa banana i to nema veze sa okusom banane na koji smo mi navikli.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #202 u: Travnja 07, 2010, 13:13:09 poslijepodne »
Ideš dalmatiansoap pa ti se baš kontaš u banane  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #203 u: Travnja 16, 2010, 16:59:36 poslijepodne »
Evo, presretan sam. :sretan:

Dobio sam dvije banane na poklon, lijepo sam ih posadio i sad bi me zanimalo kojoj vrsti pripadaju.

Nikad do sad nisam držao banane pa ne znam razlikovati vrste. :sretan:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #204 u: Travnja 16, 2010, 17:17:12 poslijepodne »
Odlično!
Prerano je za nekakvu ozbiljniju identifikaciju ali ovako na prvu bi se reklo da je definitivno Basjoo.
U bilo kojemu slučaju :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #205 u: Svibnja 17, 2010, 16:30:37 poslijepodne »
Postavilo se pitanje identifikacije banana iz botaničkog vrta u Zagrebu s donje slike

Ako je vjerovati pločici koja stoji pored njih onda su to Ensete ventricosum. Pitao sam kako ih štite, dobro ih izmalčiraju i pokriju agrilom. Isjeku ih na jesen na nekih 20-tak cm iznad zemlje i to je to. Većina ih je preživila prošlu zimu koliko sam vidio po istjeralim listovima.

Tome nikako nije vjerovat. To je Ventricosum koliko sam i ja Kinez :wink:. Po ovome za viditi je Sikkimensis a kada bi bila kakva slika iz bližega dalo bi se bolje provjeriti.

Zato sam i napisao ako je vjerovati onome što piše na pločici. Nekom prilikom ću poslikati te banane izbliza radi točne identifikacije.

evo i nekih detalja

ovako su izgledale početkom 4 mjeseca

danas

« Zadnja izmjena: Svibnja 17, 2010, 16:31:28 poslijepodne od Henoh »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #206 u: Svibnja 17, 2010, 18:56:03 poslijepodne »
Henon ovo si odlično napravio :thumb_up:
Dakle odmah možemo isključiti ikakve šanse da bi ovakve biljke mogle biti banane iz roda Ensete jer se one ne razmnožavaju izbojima (da ne govorimo o ostalim razlikama) a i da njih ovako sasjeku nikada se nijedna nebi vratila :mrgreen:. Po boji lista trebao bi biti neki od varijeteta Sikkimensisa, najvjerovatnije Red Tiger, a ovo crvenilo na gornjoj strani lista će polako nestajati kako list bude rasta. Kasnije će se na petiolama polako pokazati tragovi "talka" a i moguće su i crne flekice po stabljici pri dnu.
Sikkimensis izbacuje manje izboja od Basjooa, jedan-dva godišnje, dok Basjoo može ako je dobro gnjojen izbaciti i desetak.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #207 u: Svibnja 17, 2010, 21:07:45 poslijepodne »
Ta vrsta bana izgleda odlično.
Prodaje li njihov vlasnik sadnice tih banana?

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #208 u: Svibnja 17, 2010, 21:14:48 poslijepodne »
Jel bi se dala ova jedna manja iščupati ili ne ?? =)  :misli:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #209 u: Svibnja 18, 2010, 11:09:44 prijepodne »
Ta vrsta bana izgleda odlično.
Prodaje li njihov vlasnik sadnice tih banana?

Vlasnik je botanički vrt u Zagrebu i nemaju u prodaji te banane niti bilo koje druge. Koliko sam čuo vadit će uskoro dio izboja, ali nisam siguran je li za prodaju ili ih misle širiti i na neke druge pozicije. Te banane su štićene svake zime s balama sijena kojima ih pokriju.