Autor Tema: Sve oko palmi za početnike  (Posjeta: 149582 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Sve oko palmi za početnike
« Odgovori #45 u: Kolovoz 03, 2010, 17:20:18 poslijepodne »
Dakle ovako, bio na ljetovanju i vratio se sa palmom  :sretan:
Sve je krenulo ovako. Šetam ja rivom, skontah ogromne lijepe palme i skontah da bi i ja jednu takvu kod kuće (Baranja) :sretan: Nađem ja vrtni centar, objasnim čovjeku gdje živim i kakvu bih htio i on meni proda jednu. Inače blage veze nisam imao o palmama do danas. Kaže on meni ta podnosi dobro zimu, prodao je on jednom slavoncu takvu i čovjek mu vratio slike kako ta palma izgleda danas. E sad svi sigurno mislilte da je riječ o Trachy-u ali nije, nego ni manje ni više Phoenix Canariensis :sun:. Čitajući vaše postove gotvo pa nemoguće je takvu palmu održati ovdje u slavoniji -baranji na životu u vanjskim uvjetima.. ili možda nije?? Palmica je visoka sa listovima kakvih 70ak cm..stavit ću i slike kasnije. Što da ja sad s njom radim?? :misli: Nalazi se u malom kalju, dali da je presadim u veći za početak..pa za koju godinu probam zasaditi u vrt ili što? Koliko sam skontao najpoželjnija palma za vanka je Tachy, ovo je nešto sasvim drugo pa sad neznam što činiti. hvala na prijedlozima

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #46 u: Kolovoz 04, 2010, 07:46:25 prijepodne »
Pozdrav Vedrane i dobrodošao na forum. Za Baranju bi najbolje bio Trachycarpus fortunei od onih koje stvaraju stablo i od niskih Sabal minor i Rhapidophyllum hystrix (ove dvije nećeš naći kod nas u prodaji jedino preko interneta i narudžba sjemena ili već formiranih palmi). Uz dobru zaštitu bez grijanja može se održavati, a mislim da je najbolja riječ održavati u životu, i Chamaerops humilis. Kod mojih roditelja u Somboru koji ti je nekih 15-20 km zračne linije od tebe (ovisno u kom dijelu si Baranje) dva su preživjela prošlu zimu bez nekih velikih zahvata oko zaštite (vidi temu o C.humilisu). Ista stvar s C. humilisom funkcionira i kod Zexlanda, Ivana i mene, a svi vrtovi su na različitim lokacijama. Međutim, ako bi propustio štititi ga jednu zimu npr. poput one prošle dvije sigurno C. humilis to ne bi izdržao, zato sam rekao "održavati na životu". Ipak u nekom trenutku možeš pokušati i s ovom palmom, a kako je mala možeš ju jako dugo držati u posudi. Za Phoenix canariensis najbolje da mu daš veću posudu za početak i tako ga držiš dok mu to veličina dozvoljava. U nekom trenutku ga možeš posaditi vani, ali samo uz ozbiljnu zaštitu tijekom zime i dogrijavanje kad krene ozbiljnije ispod nule. Ja bih se na to odlučio tek kad palma bude prevelika za seljenje unutra-van. Vidio sam jučer da si bio na temi Mediteranski vrt u Slavoniji, tamo ti je sve jako dobro objašnjeno pa možeš slijediti Icupijev primjer. Pogledaj i temu sve oko palmi za početnike gdje ćemo kasnije spojiti ovu temu jer tamo spada

Sretno i želim mnogo uspjeha s P. canariensisom  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 04, 2010, 07:57:02 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Kolovoz 04, 2010, 10:55:52 prijepodne »
Hvala na odgovoru. Imam još jedno pitanje nabrzaka. Kod presađivanja u veći kalj..kakvu smjesu zemlje napraviti? Čista zemlja ili da pomiješam i pijesak, zemlju za cvijeće i sl.?? Planiram je držati vani do kasne jeseni, nakon toga unutra. Koliko često zalijevati?? hvala!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #48 u: Kolovoz 04, 2010, 21:24:11 poslijepodne »
Ja bih u kupovni supstrat dodao još pijeska radi bolje propusnosti. Zalijevanje ovisno o poziciji palme (hoće li biti na direktnom suncu, hlad ili poluhlad) također ovisno i o vremenu. Možeš ju i prihraniti s nekim gnojivom, ali umjereno da joj ne bi spržio korijenje.

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Kolovoz 05, 2010, 10:03:23 prijepodne »
Tako sam i napravio. Pomiješao "normalnu zemlju", supstrat i pijesak, te nešto sitog kamenja. Palma će biti na položaju gdje je sunce približno 8h dnevno..zaklonjena od vjetra. Koliko često zalijevati u takvim uvjetima? Treba li zemlja dok je biljka tako manja i tek preseđana biti vlažna ili i tu vrijedi pravilo da ne voli vodu?

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #50 u: Rujan 01, 2010, 00:35:58 prijepodne »
Dok su topli dani slobodno je zaljevaj svaki put kad se osuši zemlja. Kad dođe zima ako možeš prebaci je na mjesto gdje neće biti minusa i ne zaljevaj je ako je u tami, ako je na osunčanom mjestu zalij ali rijetko (npr. ako je u kući iza nekog stakla).

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #51 u: Prosinac 11, 2010, 07:49:09 prijepodne »
Jedan koristan link za sve one koji zele da pocnu da gaje palme- najosnovnije o palmama, njihovoj sadnji, prihranjivanju, vrstama itd...

http://www.palm-tree.net/palm-tree-selecting.htm
milka

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #52 u: Prosinac 18, 2010, 21:05:24 poslijepodne »
Imam jedno pitanje u vezi toga kamo posadit klijance, isklijali su i sad bi ih trebao posadit pa me zanima da li se moraju posadit u neprozirne tegle ili mogu biti prozirni?
Makich

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #53 u: Prosinac 18, 2010, 22:22:58 poslijepodne »
Njima je svejedno. Čak je fora gledati kroz prozirne tegle razvoj korijena  :wink:

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #54 u: Prosinac 19, 2010, 11:11:54 prijepodne »
Njima je svejedno. Čak je fora gledati kroz prozirne tegle razvoj korijena  :wink:
ok,hvala,mislio sam da slučajno ne bi smetala svjetlost korijenu
Makich

Offline Flash

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #55 u: Siječanj 17, 2011, 09:05:10 prijepodne »
Lijep pozdrav svima.

Evo i ja sam se oduševio za palme, već neko vrijeme čitam raznorazne teme vezano za njih i moram pohvaliti vaš forum, gdje čovjek zaista može da nađe koristne informacije za uzgoj palmi.
Budući da smo zakoračali u drugu polovinu 1. mjeseca (neumorno se bliži proljeće :sretan:) pa sam malo bacio pogled po trgovinama sa biljem i nisam baš našao primjeraka palmi.(Bauhaus, MBM).

Našao sam sadnice za Trachycarpus fortunei-ja ali mu je cijena zaista bila prevelika (180€). :thumb_down:

Dali su cijene palmi u proljeće povoljnije? U koje je doba godine izbor palmi najveći?

Lijep pozdrav!   

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #56 u: Siječanj 17, 2011, 09:20:43 prijepodne »
dobrodošao na forum Flash  :thumb_up: Najveći izbor uglavnom bude na proljeće oko 4-5 mjeseca. U MBM-u u Zagrebu koji ti je najbliži trenutno imaju T. fortunei, neki veći primjerci većinom, par komada T. wagnerianusa ne baš zadovoljavajućeg izgleda i ne bi ih preporučio za kupnju i ako se dobro sjećam bilo je i C. humilisa. U Bauhausu na zapadnoj strani grada (Jankomir) isto slabo šta imaju. Mislim da imaju samo P. canariensis i neke sobne palme. Najpovoljnije cijene su zimi za vrijeme nestašica plina kad nemaju prostora za skladištiti palme pa ih se rješavaju ponižim cijenama, ali tada je izbor mali. Zar u Sloveniji nema većeg izbora u obližnjim gradovima? U Austriji u Dehneru imaš dobar izbor pa ako ideš u neki shopping usput i palme pogledati  :thumb_up:

Offline Flash

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #57 u: Siječanj 17, 2011, 09:48:20 prijepodne »
Hvala Henohe na odgovoru. Rijetko odlazim u Austriju (skoro nikako  :icon_lol:) pa mi je Zagreb najbliža lokacija za trženje palmi (samo da me ne uhvate na granici  :wink:)

Pričekat ću do proljeća kada bude bio veći izbor. 

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #58 u: Siječanj 17, 2011, 12:01:28 poslijepodne »
Ja sam povremeno preko granice prevozio manje palme kupljene u Austriji. Pošto vi nemate kontrole, možda da zamoliš nekoga tko ide tamo da samo svrati i kupi nešto po narudžbi pa da ti preveze. Stavljao samm jednom priliko slike od tamo http://palmapedia.com/index.php?topic=1149.0 mislim da imaju na svojim stranicam aktuelnu ponudu ili se može nazvati i provjeriti ili mailom upit.

Offline Flash

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #59 u: Siječanj 17, 2011, 12:51:29 poslijepodne »
Da, zbilja imaju lijep izbor palmi po pristupačnim cijenama (neke od njih).  :thumb_up:

Vidjet ću u OBI-ju kod nas sigurno će se naći. Imam želju zasaditi Phoenix canariensis i Tracycarpus fortunei.

Pošto su mi u blizini voćke (5m udaljenost od predviđenog mjesta sađenja palmi) koje kroz godinu pršćem, postoji li mogućnost oštećenja palme zbog eventualnog dodira sa škropivom?  :misli:

Naravno, pazit ću da što manje škropiva dođe u dodir sa palmama...