Vlado, kako si mislio u budućnosti štititi Butiu? Ja sam moju samo pasivno bez dogrijavanja ostavio za ovu zimu pa ćemo vidjeti kako će proći. Imam isti problem kao i ti da ne živim tamo gdje su mi palme. Je si kanarku grijao prošle zime?
Na mestu gde je bila kanarka imam sproveden podzemni kabel za struju...otprilike 5-6 metara od kuće...
Phoenix sam štitio jednu zimu,bio je u drvenoj konstrukciji,agril,najlon i sijalica od 60w usmerena u srce palme i svetleći kablovi oko palme...sve je bilo na tajmer a ne na termostat...palmi ništa nije falilo kad sam je proletos otkrio,2,3 osušena stara lista alli je izgledala odlično.Ukupno je provela u okviru 4 meseca i 20 dana i nije uopšte luftirano u tom periodu.Malo sam je prerano zaštitio(1.novembra) zbog manjka iskustva...nažalost nemam ni jednu sliku od zaštite.
Butia svakako će biti grejana u okviru samo sa termostatom a ne sa tajmerom.
Samo da dodam da je uticalo na mene da se odlučim da gajim butiu umesto phoenixa njegova veličina(phoenixa).Kad sam video u Petrovcu prošle godine ove 3 butie koje imaju tridesetak godina bio sam oduševljen i posle ovogodišnjeg letovanja sam se odlučio na zamenu!
Planiram da zasadim još 2-3 vrste u naredne 2 godine ali njih ću štititi pasivno.
Imao sam i t.fortunei 2 godine sa pasivnom zaštitom ali je bio suviše mali i pretrpeo je gubitak kompletne lisne mase u obe prethodne zime pa sam njega iskopao krajem septembra da poraste u saksiji ,pa će za jedno 2-3 godine nazad u zemlju.