Sve pet ali jedna mala digresija, samo stablo si super zaštitio ali ono na šta bi trebalo obratit pažnju kod zaštite u vašoj klimi je prvenstveno zaštita korjena-rizoma. Dobar (odličan!) primjer je zaštita Sikkimensisa u zagrebačkom botaničkome vrtu. Zdraviji, veći i očuvaniji rizom znači veću energiju rasta i veću silu na proljeće.
Oni sasjeku pseudostabla na 20-30cm i sve jako izmalciraju u visini od 40-50cm pa nadkriju agrilom...za najlon nisam siguran.Tako nesto mi je ispricao njihov djelatnik o kojem su 24sata imali prilog i njegovom uzgoju banana.
Hvala za osvrt, ponajprije.
O rizomu i razmišljam cijelo vrijeme. Za sada što sam uradio a to je da sam svo lišće koje sam sasjekao prelomio na pola i obložio u krug oko dna banane na zemlju. Morat ću idući put kad budem dolazio kući možda kupiti jednu balu sjena pa ju rasut dolje oko stabla po zemlji i prekrit agrilom.
Za najlon nisam ni ja skroz siguran da li je najpametniji izbor. Sljedeći tjedan najavljuju više temperature, a kako dolazim kući svaih par mjeseci nemam toliko prostora da svako malo otkrivam i zatvaram, zato sam sada sve složio i stavio tu cijev da se ne kondenzira vlaga unutra. Išao sam da sačuvam skoro cijelu visinu pseudostabla, jer sam u Zagrebu to vidio u okolini Rapske ulice (preko puta Green Golda) da tako rade pa su im banane i preko 5 m recimo u 8 mjesecu. Znam da je Zagreb klima za sebe pa je teško uspoređivati Daruvar koji se stalno kreće u krajnjim granicama temperaturnih prilika.
Još ću idući put rizom bolje zaštititi pa šta Bog da.