Evo da se i ja malo ukljucim u tu diskusiju
stoji da Pivi ima pravo USDa zone jesu to sto jesu, ali nisu npr. 9a u USA ista prica sto i 9a u Hrvatskoj, po TEORETSKIM izracunima JESU, ali u STVARNOSTI nisu!
Jer lijepo je Toto izabrao primijer, s poljoprivrednicima i limunima!
Evo ja ovdje gdje zivim, po USDA kartama bi bila cak zona 7 ili mislim da je xenon imao kartu 7a, ali ipak rastu biljke, palme, povrce i voce koje ni pomislit ne bismo smijeli po USD zonama! O tome se radi, ipak su teorija i praksa nekada dva jako razlicita pojma!
Npr. ovo je podrucje koje je ravno, uz samu Rajnu, dosta zasticeno od brda koja su okolo i kada je nevrijeme slicna prica o kojoj sam pisala o spicu Istre (ono Pula-Zracna luka-Medulin i Liznjan) kilometar dalje naravno i razlika je u nadmorskoj visini, bude 20 cm snijega, a ovdje je i po 5-8C vislja temperatura i nema ni kise!
Potpuno razumijem sto je Toto zelio reci, i dajem mu zapravo!!!!
@ i ti Porat i Pivi imate pravo za USD zone, ali jednostavno receno je to da se ne smijemo drzati kao pijan plota, tih zona jer kao sto je Toto rekao onda bi i Roystonea mogla divljat kod nas na obali!
Nismo ovdje da bismo bili tvrdoglavi magarci, makar sam ja medu najtvrdoglavijima uz mog prijatelja Pivija, nego da razmijenimo misljenje, znanje i iskustva!
A da se puno love potrosi i vremena izgubi, zbog neznanja ili gresaka, smo moja mama i ja najbolji primijer, jer ona je prije sadila i ono sto treba puno vode i malo vode zajedno, a osim o djiranima, i nekim slicnim stvarima nije se znalo puno, bila su neka druga vremena, e pa bas sada kada imamo mogucnost ovakvih foruma, googlanja i interneta, vrijeme je za dobro se informirati, ma i naravno eksperimentirati, ali evo i ja bih cocos nuciferu i brdo Bisija u svom vrtu, ali malo mi je riskantno!