Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643322 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #375 u: Studenoga 21, 2008, 19:31:51 poslijepodne »
Ahmet, to je onda poprilično ravan (bez grba) i očišćen teren kad kosiš sa kosilicom na kotače sa nožom?
Jer sam ja mislio kupit kosilicu takvu sebi za vrt gore, ali sam odustao zbog kamenčića na pristavama.
Ima li problema sa time?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #376 u: Studenoga 24, 2008, 14:02:19 poslijepodne »
Ahmet, to je onda poprilično ravan (bez grba) i očišćen teren kad kosiš sa kosilicom na kotače sa nožom?
Jer sam ja mislio kupit kosilicu takvu sebi za vrt gore, ali sam odustao zbog kamenčića na pristavama.
Ima li problema sa time?

Pa prilično je teren ravan. Nekad davno, pred 60-70 godina su tu bili vrtovi i vinogradi. Poslije je teren zarastao u šikaru i šumu, ali je to moj otac "obrijao". Imam par pozicija gdje masline rastu na padini i te padine kosim trimerskom kosilicom s najlonom. Ostalo sve prošetam s kosilicom na kotačima. Kad sam je kupovao, birao sam model sa što većim nožem i velikim kotačima da lakše savladava udubljenja i busene trave.

E, sad... da li ima kamenčića.. Ima i kad podesim kosilicu da kosi jako nisko, često zahvati kamenje, ostatke panjeva i slične objekte. Zbog toga zadnje vrijeme radim s nožem prilično visoko podignutim. Na taj način češće kosim, ali je svejedno uredno. Vrijedi mi ta kosilica svaku lipu jer s velikom trimerskom bi me boljela ruka još danima nakon košnje. S ovom gurajućom nemam tih problema.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #377 u: Studenoga 24, 2008, 16:07:22 poslijepodne »
Ma i moj teren u vrtu je ravan. To su ravne pristave.
Samo kad se izore i sve to on bude grba malih po terenu koje nož može bez problema uhvatit. Na to sam mislio.
Upravo na ova udubljenja koja spominješ. Recimo kosilica zapadne kotačem u udubljene i onda nož može zahvatit kamen.
Ili?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #378 u: Studenoga 26, 2008, 11:41:37 prijepodne »
Ma i moj teren u vrtu je ravan. To su ravne pristave.
Samo kad se izore i sve to on bude grba malih po terenu koje nož može bez problema uhvatit. Na to sam mislio.
Upravo na ova udubljenja koja spominješ. Recimo kosilica zapadne kotačem u udubljene i onda nož može zahvatit kamen.
Ili?

Ako oreš oko maslina onda ovaj način košenja otpada. Ja ništa više ne okopavam ni ne orem. Samo kosim. Prije sam okopavao s frezom. Iskilavio bih se seleći je po terasama, a ne vidim neku razliku u urodu. Pod samim maslinama i sada mi je relativno čisto jer se u njihovom hladu zadržavaju kokoši, čeprkaju zemlju i pojedu većinu trave.

Btw, jučer mi je bio u posjeti još jedan senzorski analitičar maslinovih ulja. Ovaj je iz Istre. Kaže mi da mi je ulje odlično. Vrlo pikantno i ima lagan miris na zelenu travu. Dakle, sve poželjne osobine. Koliko je pikantno govori i podatak da kad je progutao ulje toliko ga je zapeckalo po grlu da se zagrcnuo i nije mogao govoriti jedno vrijeme. :o)))))

Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #379 u: Prosinca 21, 2008, 22:23:00 poslijepodne »
Provjerio sam danas stanje mojih maslina i...nije dobro sto sam ih onoliko zastitio, tj. nisam trebao toliko rano i toliku jaku zastitu staviti, a pogotovo ne omotati agril u toliko slojeva direktno na same masline, kao što se vidi na slici ispod
(tako je bilo s najlonom preko do danas)

Naime, za toplijih dana kakav je bio danasnji ispod slojeva zastitnog agrila se jako podigne temperatura, narocito u visim dijelovima iako sam ostavio dosta prostora za protok zraka. Kod Leccina gotovo da nema ostecenja na listovima, osim onih najvisih, donji i srednji dijelovi masline izgledaju kao i kad sam ih zapakirao. Kod oblice sa samog vrha su otpali listovi (isušili su se), donji i srednji dijelovi relativno ok mada je i na srednjem dijelu bilo onih koji će najvjerojatnije otpasti. Kad sam zavukao ruku u te slojeve agrila nije bilo nikakve vlage, bilo je dakle protoka zraka. Međutim slojevi su držali i podizali temperaturu što u kontrastu s noćnim i jutarnjim nije nikako bilo dobro.
Sad sam razmotao masline i agril omotao oko same konstrukcije tako da sad nigdje ne dodiruje masline. Nadam se da ovim pretjeranim angazmanom oko njihove zastite nisam napravio glupost zbog koje cu zaliti (mada vec sad vidim da sam im za start vegetacije napravio minus)
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #380 u: Prosinca 22, 2008, 17:14:20 poslijepodne »
Provjerio sam danas stanje mojih maslina i...nije dobro sto sam ih onoliko zastitio, tj. nisam trebao toliko rano i toliku jaku zastitu staviti, a pogotovo ne omotati agril u toliko slojeva direktno na same masline, kao što se vidi na slici ispod

Znaš kako bi rekao Broj Jedan iz Alana Forda? Ja sam star i nemoćan, ali poslušaj moj savjet: Odmotaj masline i samo na korijen navuci lišća i trave. Možeš taj dio čak i pokriti najlonom. Kad i dođe hladno razdoblje, korijenu će biti toplo, ali ne i previše vlažno. Vlaga koja smrzne oko korijena razara sam korijen, a to ćeš izbjeći upravo spomenutim utopljavanjem. Nadzemni dio maslina će bez problema izdržati nekoliko sati temperature i do -7 - 8 stupnjeva dnevno. Iako čisto sumnjam da će se to dogoditi, a masline će sigurno biti zdravije nego kad su ovako mumificirane.
Ahmet Čabarabdić

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #381 u: Siječnja 02, 2009, 17:06:41 poslijepodne »
Pogled na maslinik, otac ih je nedavno okopao sa motokultivatorom. Ja nikada nisam radio s njime i kada sam probao to vuće ko ludo, skoro me je odnjelo dok se nisam malo navikao... :icon_lol:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #382 u: Siječnja 02, 2009, 17:16:05 poslijepodne »
hahahaha  :rofl:
 :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #383 u: Siječnja 08, 2009, 22:13:39 poslijepodne »
Ne znam kako će sve ove minuse podnijeti moje dvije masline. Za vikend će ići do -9 prema nekim crnjim prognozama i do -12. Nekako me više brine dugotrajnost ovih minusa. Prvo sam ih previše utoplio, pa sam nakon toga malo oslabio zaštitu upravo prije ovog zahlađenja  :icon_sad: Nažalost nije zgodno ovako kad nisam u mogućnosti ići svako malo na vikendicu kako se koji minus spusti  :zbunjen:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #384 u: Siječnja 09, 2009, 16:58:38 poslijepodne »
Sad sam razmotao masline i agril omotao oko same konstrukcije tako da sad nigdje ne dodiruje masline. Nadam se da ovim pretjeranim angazmanom oko njihove zastite nisam napravio glupost zbog koje cu zaliti (mada vec sad vidim da sam im za start vegetacije napravio minus)

Mislim da je puno bolje što si sad zamotao oko konstrukcije, a ne direktno na biljke;
prvo, biljka lakše 'diše' i vodena para koja se za toplog vremena izlučuje iz listova ne zadržava se direktno na njima, drugo u slučaju smrzavanja te vlage led nije direktno na listovima. Inače bolje je da su ovi štapovi (konstrukcija) što više razmaknuti, jer što je veći volumen zraka ispod zaštite i veća površina tla ispod, zrak se sporije hladi. Od zamatanja direktno na biljku i usko uz deblo, ako nije postavljeno dodatno grijanje (božićne lampice, toplotni kabeli), je ionako više štete nego koristi zbog svih problema sa kondenzacijom i vlagom, a taj mali volumen zraka ispod se brzo ohladi i zaštita djeluje samo kratko vrijeme.
Sam najlon na tvom mjestu ne bi spuštao tako nisko do poda, jer vodena para ide prema gore, kondenzira se i cijedi pa je čitav zrak puno vlažniji i stvara se više leda. Dovoljno bi bilo da ti najlon ide do pola, ili do jedne trećine da se zrak što lakše isušuje. Ja sam na svojim zaštitama najlon stavljao samo sa gornje strane i 20 cm na bočnim stranama. Najlon je ionako loš izolator, pa je bolje da bočne stranice umotaš sa nekoliko slojeva agila (agro folije).
Što se tiče svjetla ne moraš se brinuti jer na ovim temperaturama biljka gotovo da ne obavlja fotosintezu. Prošle zime držao sam limun i naranču 2 mjeseca u konobi u potpunom mraku i nisu tokom zime izgubili niti list (a agrumi ulaze u mirovanje još teže nego maslina). Znam da mnogi ljudi u Drnišu koji imaju oleandre u posudama, drže ih tokom zime u mračnim konobama i biljke prežive bez problema.

Što se tiče malčiranja ono koristi jer dodatno izolira korijen od niskih temperatura, ali isto tako spriječava da toplina iz zemlje dodatno grije nadzemni dio biljke ispod zaštite. Tako malčiranje pomaže korijenu, ali odmaže nadzemnom dijelu biljke. Rješenje koje primjenjuju uzgajivači agruma u području Meksičkog zaljeva je da nasipaju oko debla stožac zemlje visine 40-50 cm. Na taj način korijen je zaštičen dodatnim slojem zemlje iznad, doljnji dio debla također (pa u slučaju smrzavanja gornjeg dijela ostat će dio biljke iz kojeg će se ona lakše obnoviti sljedeće sezone), a takvo 'malčiranje' omogućava da zemlja grije i zrak ispod zaštite. Kod takvog zagrtanja zemljom postoji opasnost od mehaničkog oštećenja kore ako radiš nepažljivo, ili eventualno do pojave nekih nametnika, ali za nametnike je sad ionako previše hladno.
Evo jedne stranice sa opisom zaštite: http://www.lycheesonline.com/coldprotection.cfm

Za poboljšavanje ovog efekta 'grijanja' možeš staviti i nekoliko boca sa vodom. Voda ima veliki toplinski kapacitet, a ako dođe do zaleđivanja oslobađa se još dodatna velika količina topline.

« Zadnja izmjena: Siječnja 09, 2009, 17:00:48 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #385 u: Siječnja 09, 2009, 21:34:05 poslijepodne »
Porat,

zadnji put kad sam bio na vikendici prije najvećih zahlađenja podigao sam visinu najlona na pola visine masline, oko konstrukcije je agrilna folija, a ne više oko maslina pa se nadam da im je to bilo dovoljno. E, sad nadam se da oštećenja neće biti takva da se ne mogu oporaviti sljedeće sezone  :icon_neutral:
Hvala na iscrpnim savjetima
« Zadnja izmjena: Siječnja 09, 2009, 21:34:52 poslijepodne od Henoh »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #386 u: Siječnja 11, 2009, 00:13:49 prijepodne »
Nadam se da ćeti preživiti, kao i ostale biljke koje uzgajaju članovi foruma. Nakon ove zime ćemo svi ponešto naučit!
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #387 u: Siječnja 11, 2009, 13:41:13 poslijepodne »
Stanje maslina jučer ispod agrila:

Lecino

Oblica

Oštećenja na kori Leccino

Početak pucanja kore kod Oblice

Listovi i sveukupno cijela maslina mi i pored pucanja kore izgledaju kod Leccina bolje, dok kod Oblice iako ne puca kora u tolikoj mjeri listovi mi ne izgledaju tako dobro kao kod Leccina. Baš nemam sreće, da je ovakva zima morala udariti na njihovu prvu godinu vani...
« Zadnja izmjena: Siječnja 11, 2009, 13:42:27 poslijepodne od Henoh »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #388 u: Siječnja 11, 2009, 15:29:32 poslijepodne »
ne izgledaju mi loše, ne znam, ali mislim da kada maslina i izgubi lišće na proljeće potjera sa novim granama i listovima. Možda netko zna?

Inače, danas sam poslikao moju levantinku (šoltanku) koja na vrhovima lista još od jeseni ima neka oštećenja, sumnjam na neke nametnike ili štetočine: Šta mi je činit na proljeće?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #389 u: Siječnja 11, 2009, 22:44:06 poslijepodne »
Ove koje su bile smrzle i imale gadna oštećenja su preživjele, ali su izgubile puno dok su se oporavljale nakon rezidbe odumrlih dijelova (ako se dobro sjećam slike su s neke plantaže u New Zealandu)

"bark spliting" popucala kora nakon velikih minusa na maslinama iz iste plantaže