Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #600 u: Siječnja 27, 2010, 15:40:13 poslijepodne »
Kad smo vec,
kod ukusa, oblak voli Istarsko, :thumb_up: ajme a ja kao Istrijanka jedno Korculansko  :0648:
Takav je zivot! :sun:

@ Oblak, odlican postic, svaka cast...i posebno ono za Draguc... :thumb_up: :thumb_up:
    Ja sam ga totalno zaboravila ! :thumb_up:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #601 u: Siječnja 27, 2010, 15:44:33 poslijepodne »
Mislio sam preskočit ovu "raspravu" ali neda srce junačko :wink:
Prvo, uopće zazirem od podjele ulja na "istarska" i "dalmatinska" ili na bilo kakve regionalne podjele. Ulje možemo dijeliti u ovoj našoj priči samo na dobra i ona možda malo manje dobra te sva ona "ostala" da nekažem loša, iz razloga dužnog poštovanja prema svim našim djedovima koje su te iste masline prehranile i spasile od gladovanja.
Nemojmo u cijeloj ovoj priči zaboravit vrijeme u kojem živimo i marketing koji na jedan određeni način upravlja brendovima i trendovima.
Tako da stvar bude jasnija slabijim poznanicima tehnologije proizvodnje maslinovog ulja treba naglasiti da je sva bit razlike između svih ovih naših ulja skoro samo u vremenu prerade, volio bi da se još netko o ovome očituje, pa su tako nazovimo ih djevičanskija ulja ona ulja koja su dobivena ranijom preradom maslina za razliku od onih prerađenih kasnije. Da bude jasno ja sam isto pobornik takve prerade jer je razlika neuporediva i u okusu i u kvaliteti ulja i to uopće nemože biti stvar diskusije.
Koliko je god moj lokal patriotizam na jednoj strani toliko su i činjenice na drugoj a to je da je Istra tehnološki i marketinški prešišala Dalmaciju za sve one godine stagnacije maslinarstva u nas za vrijeme Domovinskog rata. Tako u Istri kao i bogatijem kraju imamo i puno veći broj uljara u odnosu na broj stabala nego je to situacija u Dalmaciji. Druga vrlo važna a mogu slobodno reći možda i najvažnija stvar je radman, plaćanje prerade, odnosno omjer uloženo-dobiveno. Kod ranije prerade ploda dobije se puno manje ulja nego kod kasnije prerade (u nekim slučajevima skoro duplo!) a preradu draga gospodo plačate po kilogramu prerađene masline pa se upravo zbog nepostojanja kvalitetnog stupnjevanja kvalitete nemože napraviti ni realan odnos cijena ulja i onda ovaj ispaćeni narod jednostavno nema računa proizvoditi "kvalitetno" već "kvantitetno". Nažalost s obzirom i na trenutnu situaciju neće se puno toga promijeniti ni ove godine. :thumb_down:
Pravi poznavatelji prilika će se nadam se i ovdje složiti sa mnom kad kažem da je regionalno dodjeljivanje superiornosti ulja u najmanju ruku smiješno da ne kažem i bezobrazno.
Toliko
Pozdrav iz Makarske
 :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #602 u: Siječnja 27, 2010, 16:10:03 poslijepodne »
Pozdrav "srcu junackom"  :thumb_up:
pravo si napisao, i u potpunosti se slazem s tvojim rijecima!

Takve su podijele gluposti, ali nazalost rade se i radit ce se "dok se vecina nasih ljudi - maslinara" ne probudi!
Maslinarstvo na "visokom nivou" je jako kompleksna stvar...poticem iz porodice koje se kroz stoljeca bavi maslinarstvom, u dvije zemlje, Hrvatskoj i Italiji!
Poceli smo ovu diskusiju onim sto je sedum izjavio, to je njegov osoban ukus, gust "da su mu Istarska vodnjikava", i dobro je mozda da jesmo!
Ja sam i oblak opet dali izjave o svome ukusu, svi smo mi djeca manje vise "domaceg-seljackog" maslinovog ulja....znas ono jako, gusto, cak da malo u gorcinu ide  :misli: neznam kako napisati bolje opisati! To su nama, meni mozda cak dozvolit cu si rec "najbolja" nije bitno odakle su iz Sicilije, Istre, Dalmacije, Slovenije...

Maslinarstvo je "tradicija" za mene, ljubav prema tome stablu ulju, tradiciji, za moju porodicu za moga nona bio je to uz vinogradarstvo "nacin i sredstvo zivljenja, ili ti prezivljavanja"
sa zaloscu moram primijetiti, da je u ovdasnje vrime, maslinarstvo za puno njih postalo "moda", dozvolit cu si drsko primijetiti da je "pomodarstvo"!
Znam da ce me puno njih kamenovati, ali to je surova stvarnost!

Bila sam u 10 mjesecu u Puli u jednoj uljari i kada sam vidjela kako i koji nacin rada imaju, doslo mi je da zaplacem, i znas bila sam sretna sto je moj nono nije to vidio, jer bi zaplakao bio da je to vidio! :icon_redface:

Uvijek se doma uz neku festu, klopa i pice, krene raspravljati o maslinama, uvijek slusam sa zanimanjem, znas postoje ljudi, koji su "veliki maslinari" a kada ih pitas na probi ulja, jeli osjecaju onaj miris limuna, lavande, cokolade, ili aromu breskve kakav zadnji okus im je u ustima? Pitat ce te jesi li se drogirao, kao sto je mene jedan! :0648:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #603 u: Siječnja 27, 2010, 16:19:29 poslijepodne »
 :mrgreen:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #604 u: Siječnja 27, 2010, 16:19:46 poslijepodne »
Nije mi stalo sve u jedan post! :rofl:

I dok nasi maslinari ili oni koji sebe tako prozivaju, budu bacali sve sorte zajedno, i gledali hoce li imati 8 ili 13% randman, bitno "da bude ulja" a poslije kunica ili eura, nece biti "kvalitete"
nego "kvantiteta"!
Bogu mozemo zahvalit, jer smo po njemu podrucje koje ima "odlicne uslove za rast maslina", ali kakvi smo pohlepni, i to bismo uspijeli unistiti.
Moraju, moramo shvatiti dozvolit cu si rec, da se kvaliteta placa, i to dobro....ali da losim proizvodom koji si jos skupo platio, se jos vise da unistiti!

E to je ono sto nasi ljudi puno doma rade, i sa maslinama i vinima, i rakijom, i prsutima, evo skrenut cu sa teme, i turizmom! :icon_twisted:
Dok je mentalite, poberi lovu na brzaka, i u masti postat cu milioner....do tada nece kod nas biti kvalitete u nicemu!

sorry ako sam vas izdavila, ali ovo je bilo od srca! :0648:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #605 u: Siječnja 27, 2010, 16:26:27 poslijepodne »

REVOLUCIJA! :thumb_up:[/size]

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #606 u: Siječnja 27, 2010, 17:00:13 poslijepodne »
Koji je bolji auto, koji je lijepši cvijet, koja je lijepša država... tako ti i sa maslinovim uljem.
Patriotizam   :mrgreen:

Ali je činjenica jedna jedina. Pretjerujemo sa cijenama maslinovog ulja. I to dobro pretjerujemo.

A pretjerujemo kad kod nas čovjek koji dobije 500 litara ulja želi od toga živjeti cijelu godinu...  :rofl: Ove godine je Zvijezda opet otkupljivala ulje za svoju robnu marku "Ulje domaćih maslinika" i samo je jedna mala poljoprivredna zadruga imala dovoljne količine ulja koje zadovoljava kvalitetom. A oko nas sve neki veliki maslinari i proizvođači...

Što se tiče "najboljih" ulja... Nije problem u dalmatinskim i istarskim maslinama nego u načinu njihove prerade. Dokaz su ulja mojih poznanika iz Gata iznad Omiša i iz okolice Zadra. Ovaj drugi je proizveo najbolje hrvatsko ulje na natjecanju maslinara. A ljudi ne rade ništa posebno. Samo na vrijeme beru masline i tako svježe pobrane masline isti dan nose u modernu uljaru. Nema odležavanja maslina u moru ili na hrpama. I nema prerade u uljari u kojoj se masline gnječe kamenjem i prešaju u smrdljivim hidrauličnim prešama.  Meni se više dopadaju svježa ulja koja imaju miris po voćki maslini, po travi ili nekom voću nego ulja od prezrelih, natrulih, maslina koja mirišu po masnoći i smrdljivim pogačama od konoplje. Ali tko voli i to, neka izvoli.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #607 u: Siječnja 27, 2010, 17:06:37 poslijepodne »
Ahmet gdje su najbolji cevapi? :0648:
Ajde daj malo reklame, gdje je "donji zagon", ako me put navede! :0648:

@ dalmatiansoap REVOLUCIJA da bas tako! :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Siječnja 27, 2010, 17:08:41 poslijepodne od franceska »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #608 u: Siječnja 27, 2010, 17:09:54 poslijepodne »
Ove godine je Zvijezda opet otkupljivala ulje za svoju robnu marku "Ulje domaćih maslinika" i samo je jedna mala poljoprivredna zadruga imala dovoljne količine ulja koje zadovoljava kvalitetom.

Sam se ne razumijem, ali nisam čuo dobre kritike šta se tiče zvjezdinog ulja, upravo suprotno. Šta oni rade u tvornici nakon otkupe eventualno kvalitetno ulje to ja neznam.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #609 u: Siječnja 27, 2010, 18:25:09 poslijepodne »
Sam se ne razumijem, ali nisam čuo dobre kritike šta se tiče zvjezdinog ulja, upravo suprotno. Šta oni rade u tvornici nakon otkupe eventualno kvalitetno ulje to ja neznam.

Njihova su ulja sasvim korektna i u bocama je ono što piše na naljepnici. Standardno Zvijezda maslinovo ulje, ono u bocama od 1 L i 0,75 L, je ulje uvezeno iz Grčke i to je naznačeno na etiketi. Nešto skuplja ulja pod robnom markom "Ulja domaćih maslinika" su vrhunska ulja uistinu iz domaćih maslinika. Porijeklom su iz porečke Agrolagune, a nešto iz prije spomenute zadruge. U čemu se razlikuju Zvijezda i drugi "veliki proizvođači"? Zbog raznih lobija imamo loše napisani pravilnik o puštanju u promet maslinovog ulja. Po njemu "proizvođači" ne moraju na etiketi naznačiti porijeklo ulja. Zato se moglo dogoditi da Trenton i SMS prodaju ulje na čijim etiketama piše "Product of Croatia". Istina je bila daleko drugačija. Kod velike većina ulja je samo boca mogla nositi naziv "Product of Croatia" jer ih je proizvela Tvornica stakla Straža. Sadržaj boce je dolazio brodovima iz Tunisa i Španjolske po cijeni od 2 eura za litru. SMS se dičio s tim "Product of Croatia" i na onom njegovom ulju pod nazivom "Za svaki dan" na kojem je uredno pisalo "Rafinirano maslinovo ulje" iako u Hrvatskoj ne postoji rafinerija za maslinovo ulje.  :lol: Takvo je stanje bilo prije par godina, a čisto sumnjam da se išta promijenilo. S takvim pravilnikom i proizvođačima-trgovcima maslinovim uljem jasno je da nije lako našim maslinarima.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #610 u: Siječnja 27, 2010, 18:27:40 poslijepodne »
Ahmet gdje su najbolji cevapi? :0648:
Ajde daj malo reklame, gdje je "donji zagon", ako me put navede! :0648:

Donji Zagon je selo u zaleđu Novog Vinodolskog, ali tamo nema nikakve ćevapdžinice.  :rofl: To je šala. Ja sam malo ispod tunela Učka, iznad Ičića.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #611 u: Siječnja 27, 2010, 19:04:41 poslijepodne »
Tako u Istri kao i bogatijem kraju imamo i puno veći broj uljara u odnosu na broj stabala nego je to situacija u Dalmaciji. Druga vrlo važna a mogu slobodno reći možda i najvažnija stvar je radman, plaćanje prerade, odnosno omjer uloženo-dobiveno. Kod ranije prerade ploda dobije se puno manje ulja nego kod kasnije prerade (u nekim slučajevima skoro duplo!) a preradu draga gospodo plačate po kilogramu prerađene masline pa se upravo zbog nepostojanja kvalitetnog stupnjevanja kvalitete nemože napraviti ni realan odnos cijena ulja i onda ovaj ispaćeni narod jednostavno nema računa proizvoditi "kvalitetno" već "kvantitetno". Nažalost s obzirom i na trenutnu situaciju neće se puno toga promijeniti ni ove godine. :thumb_down:
Pravi poznavatelji prilika će se nadam se i ovdje složiti sa mnom kad kažem da je regionalno dodjeljivanje superiornosti ulja u najmanju ruku smiješno da ne kažem i bezobrazno.
Toliko
Pozdrav iz Makarske
 :thumb_up:

Moguće je to što si napisao o kalkuliranju ljudi da dobiju što više ulja iz kilograma maslina. Kasnijim branjem maslina, iz ploda masline se izgubi dio vode pa su masline zbog toga lakše, ali to je varka koju ljudi zanemaruju. Iz sto maslina dobije se podjednaka količina ulja bez obzira na termin branja. Da li vrijedi čekati da dođe do gubitka vode kad to vodi i do pada kvalitete ulja zbog procesa truljenja koji je već počeo u pulpi ploda? Ja sam 2008. brao masline 18.10. i imao randman od 10%, a prošle sam brao 25.10. uz randman od 14%. Nije ta razlika nastala zbog tih tjedan dana razlike. Jednostavno, godine su bile jako različite. Nisu neki randmani, ali ja sam prezadovoljan kvalitetom dobijenog ulja.

Osim gore spomenutog, velik je problem i nedostatak radne snage, pogotovo na otocima. Nedavno sam negdje pročitao kako sam otok Brač ima maslina kao čitava Istra pa sad ti poberi i preradi masline na vrijeme u takvim, bitno težim uvjetima uvjetima nego što je to slučaj u Istri... Nije lako, ali ima rješenja.
Ahmet Čabarabdić

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #612 u: Siječnja 27, 2010, 19:15:34 poslijepodne »
Njihova su ulja sasvim korektna i u bocama je ono što piše na naljepnici. Standardno Zvijezda maslinovo ulje, ono u bocama od 1 L i 0,75 L, je ulje uvezeno iz Grčke i to je naznačeno na etiketi. Nešto skuplja ulja pod robnom markom "Ulja domaćih maslinika" su vrhunska ulja uistinu iz domaćih maslinika. Porijeklom su iz porečke Agrolagune, a nešto iz prije spomenute zadruge. U čemu se razlikuju Zvijezda i drugi "veliki proizvođači"? Zbog raznih lobija imamo loše napisani pravilnik o puštanju u promet maslinovog ulja. Po njemu "proizvođači" ne moraju na etiketi naznačiti porijeklo ulja. Zato se moglo dogoditi da Trenton i SMS prodaju ulje na čijim etiketama piše "Product of Croatia". Istina je bila daleko drugačija. Kod velike većina ulja je samo boca mogla nositi naziv "Product of Croatia" jer ih je proizvela Tvornica stakla Straža. Sadržaj boce je dolazio brodovima iz Tunisa i Španjolske po cijeni od 2 eura za litru. SMS se dičio s tim "Product of Croatia" i na onom njegovom ulju pod nazivom "Za svaki dan" na kojem je uredno pisalo "Rafinirano maslinovo ulje" iako u Hrvatskoj ne postoji rafinerija za maslinovo ulje.  :lol: Takvo je stanje bilo prije par godina, a čisto sumnjam da se išta promijenilo. S takvim pravilnikom i proizvođačima-trgovcima maslinovim uljem jasno je da nije lako našim maslinarima.

Ako je tako gdje su onda završavale masline iz svih tih maslinika, pa i one sa otoka brača?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #613 u: Siječnja 27, 2010, 20:50:05 poslijepodne »
Ako je tako gdje su onda završavale masline iz svih tih maslinika, pa i one sa otoka brača?

Ogromna većina ulja završavala je gdje i sada. Na sivom tržištu, naravno, najčešće bez ikakve kontrole kvalitete. Uz napomenu da je od 1.000.000 maslina na Braču samo trećina redovito gnojena i obrezivana te zbog toga u dobrom stanju. Razloga za to ima više. Dugogodišnje nepostojanje interesa velikih kupaca za otkup maslina po zadovoljavajućoj cijeni je sigurno najviše tome doprinijelo. Nekad su postojale zadruge koje su osiguravale i radnu snagu i otkup ulja i savjetovanje kooperanata. Nestankom zadruga maslinari su prepušteni sami sebi, a divlji kapitalizam je zadao završni udarac. Lakše je platiti brod ulja po 2 eura fco splitska luka nego se bakćati sa seljacima na 50 otoka, ulagati u moderne uljare i slične "budalaštine". Nalijepiš etiketu Made in Croatia i bog te veseli.

A maslinari su sad prisiljeni prodavati ulje i nuditi ga na sve moguće načine.
Ahmet Čabarabdić

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #614 u: Siječnja 27, 2010, 21:08:36 poslijepodne »
Ako je tako, tko kaže da i u istru ne dolazi ulje po 2 eura za litru?  :wink:
Samo tamo vjerojatno ne dolazi brodom, nego šleperima iz italije  :mrgreen: