@cikas
hvala na odgovor!
A kakva je situacija u samom gradu??? El mozda nesto znas za Rijeku Dubrovacku (od kojoj sam stavila sliku). Rijeka Dubrovacka je prepuna s'Palmama i odmah kraj Zatona!
Kakva je situacija u Konavlima, a pogotovo Cavtatu??? Mlinima???
Za sad se spominje samo Zaton, srećom. A palme se prevetivno tretiraju insekticidima u cijelom Dubrovačkom području.
Sad su najugroženije one u privatnom vlasništvu, jer njih moraju štitit vlasnici. Država štiti samo one koje su u državnom vlasništvu.
@Trava što reći osim da se ne slažem s tobom.
Osim što ne vidim kako je taj insekticid opasan za ljude i okoliš ( ili barem kako je opasniji od bilo kojeg drugog insekticida koji se koriste redovno za zaštitu biljaka ), ti insekti su daleko puno opasniji za okoliš.
Ti kukci ne pripadaju ovom području i invazivni su. Oni su ti čije postojanje ugrožava druge kukce na ovom području. Kao i svaka druga zaraza i pošast moraju se liječiti, a drugog lijeka nema.
Bez korištenja insekticida, ti kukci bi kroz 10 godina istrijebili sve palme u Europi.
Ti inekticiudi koriste se svugdje u Europi i to je prva stvar koja se preporuča da bi se suzbila pošast.
Iskreno čudi me taj tvoj stav, posebno ako navodno voliš palme.
Što se tiče starosti palmi. Te stogodišnje palme mogu preživjeti još 50-100 godina u idealnim uvjetima, pa i više. U hladnijim klimama, palme rastu sporije i stoga i žive duže. Najstarije ikad palme na svijetu doživjele su 740 godina. Također znanost je otkrila da stanice palmi u deblu žive cijeli ljudski vijek prije nego se zamjene novima. Za usporedbu ljudske stanice kratko žive i mjenjaju se jako često, pa nastaju greške koje uzrokuju starost. Itekako su palme kulturološki važne za nas.
I zaštitit ćemo ih svim sredstvima kojima možemo. Kao što rekoh ja prvi u svom vrtu.