Pozdrav ekipa.
Imam jednu parcelu s 30 ak samoniklih maslina (tako mi otac govori, ja san uvjeren da bi ih se pola kroz par godina moglo dovest na rod) i kroz iducih par sedmica bi to krenija navrcat.
Par pitanja za vas iskusnije :
https://imageshack.com/i/pmyO9m2ejJel mi za vaku maslinu koja je ispalila jedno 10 grana u zrak previse ostavit 4 grane i to navrnit?
Bi li gnojidba npr kan + bor pred kisu ista potpomogla brzem rastu plemki i mozda i nesto boljem primanju?
Da li da navrcem jace grane ili da ostavljam one promjera do nekih 5 cm da bi plemke to sta brze pokrile?
Da li da kidam sve osim onoga sta planiram navrnit ili da ostavim i koju granu divljake da strsi u zrak radi fotosinteze?
Stari mi kaze da tamo nikad nisu bile masline da je tu prije nego se on i rodija bija vinograd medjutim kako san se ove godine uvatija to cistit vidija san da 70% tih maslina ima ogromno korjenje, parcela je pola stine pola livade, neke masline doslovno iz stina rastu i vecini in se vidu debla iz kojih ispalu po 10-15 grana raznih promjera i visina od priko 3 metra a sama debla budu i po metar promjera.
Stari mi kaze i da tamo u zadnjih bice 70 god nije gorilo a ja san nalazija komade uglja u gustisu dok san ih cistija. Neke cu ostavit, 2 su npr sigurno levantinke ili neki hibrid 95% slican doticnoj(nasa san i i plodove, sitni al identicni onima sta ih iman na stablu u vrtlu isprid kuce, list takodjer identican samo neuhranjen), neke bacaju na oblicu al imaju jos mesnatiji list a neke imaju duge i spicaste listove a grancice in same od sebe blago padaju iako nema ploda.
On za to kaze da su sve mastrinke, moguce i to al ja san uvjeren da je u krivu a moguce je i da ja znan pripoznat samo jednu vrstu mastrinke a ima ih vise…
Parcela se nalazi na otoku ciovu, na vrhu brda ispod nje kotlina, okrenuta prema jugu al ne gleda na more, jbg. Poprilicno zasticena od bure i juga a s obzirom da je na visini ni maestral tamo ne puse ka doli uz more. Ima i dosta borika koje zaklanjaju sunce al one ce poginit jako brzo. Po donjem dilu parcele ispod maslin raste mahovina sta bi znacilo da u zemlji ima vlage sta i nije lose.
Eto ako bi mi ko od vas moga odgovorit na onih par pitanja bija bi jako zahvalan, znan navrcat, nisan ekspert al vise puta mi je uspilo, parcela stoji za kurac a masline na njoj su nikakve ali su in debla jako velika pa mi je steta ne napravit nesto od toga.
Iman jos nedoumica al to ce mo ostavit za drugi put, ako koga zanima mogu i poslikat sva ova stabla za koja mislin da nisu ciste divljake pa da to malo vidite i prokomentirate.
Lp, Neno