Xenone,
Onaj "veliki" S.minor je proveo jednu zimu napolju, zajedno sa jos 5 sadnica iste velicine. Svih 6 S. minora je osetilo -10C, ali iz nekog razloga samo jedan je izasao potpuno zdrav (taj koji si ti dobio). Ostalih 5 nisu uginuli ali se zaista "muce" da prezive. Najgorem S.minoru iz te grupe sam skinuo zemlju, pregledao koren i presadio ga u drugu saksiju. Koren izgleda potpuno zdrav i beo, bez znakova susenja ili truljenja. I dalje se "muci" i videcemo da li ce preziveti ovo leto.
Svih sest S.minora je zimu provelo napolju u saksijama koje su ukopane u zemlju (vrh saksije je poravnat sa nivoom zemlje). Zatim je posle prva dva-tri mraza u novembru stavljen tanak sloj lisca oko saksije. Mislim da je bitno da se ova "zastita" stavlja tek nakon blazih mrazeva. Ako se lisce stavi na zemlju ranije, zemlja ce biti "toplija" duze vreme, pa palma nece imati vremena da utone u zimski san. Bitno je da kad nastupe mrazevi palma bude potpuno "uspavana" hladnocom.
Sve ovo ukazuje da tako mali S. minor ipak nije za sadnju napolje, jer tokom prosecne zime temperatura pada ispod -10C.
Za "kumulativna" ostecenja sam procitao na internetu i evo ovde cuo od tebe, ali u praksi nisam imao prilike da vidim. Imam iskustva samo sa R. hystrix, S.minor, S.palmetto i W.robusta.
Na osnovu naseg iskustva, mogu da kazem da ako postoji ostecenje, odmah se vidi u toku sledece sezone rasta. Ako je palma "jaka", to se nadoknadi tokom sezone rasta, ako nije jaka, ugine.
Mozda je taj proces "kumulativnog ostecenja" prisutan samo na vecim palmama ili na palmama koje imaju nadzemno stablo? Sve eksperimente koje smo radili su na manjim palmama (dok se ne formira lepeza). Posle formiranja lepeze nikad nijedna nije uginula po sadjenju napolju (ovo se odnosi na R. hystrix i S. minor). W.robusta nema teorijske sanse da prezivi napolju u nasoj klimi, a S. palmetto koji imamo je jos mali za eksperimente. Ove godine krecemo sa eksperimantima na T. fortunei.
Pozdrav, Badnjevac