Autor Tema: Franceskin vrt + terasa Germany  (Posjeta: 11899 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Franceskin vrt + terasa Germany
« Odgovori #60 u: Ožujka 04, 2010, 11:46:37 prijepodne »
Iz jednostavnog razloga jer još "spavaju". Koje u ovoj fazi skoro kao da te ste ih stavili u kantu sa vodom. Možeš ih kad su u ovakvom stanju izvadit iz zemlje, očistit, malo poprskat ili nakratko uronit u vodu , vratit u teglu i ostavit na toplo dok ne počne polako gurat novi list. Tek onda polako zalivat dok se ne stabilizira. Banane mijenjaju kompletan korjen svaka 4 mjeseca (svako 100 dana otprilike) pa onda nije panika kad odstranite sve ono korjena šta se vidi da je zamrlo i sagnjilo netreba vas biti panika.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #61 u: Ožujka 04, 2010, 12:20:05 poslijepodne »
Ma cekaj, govorimo o Hobinim koje su smrzle,  :misli: izmrzle na tavanu!
Nemam veze s njima, ali sam dosta citala o njima odkada imam maurelli, znaci probat cu objasnit to ovako,
ako su izmrzle, nemogu vise potjerat iz starog debla  :icon_exclaim: ili sam ja nesto propustila :icon_question:
a da bi Maurelli stara biljka, odnosno majka banana, pocela izbacivat mlade biljkice treba podrazaj, jer tek onda pocinje izbacivat mlade, kada glavna biljka "shvati" da je mrtva!

Pozdrav Frane

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #62 u: Ožujka 04, 2010, 12:29:23 poslijepodne »
Otprilike točno tako :mrgreen:
Ensete vrste ne izbacuju izdanke ko banane iz porodice Musa gdje izdanak izlazi sam iz glavnog korjena. Kod Ensete korjena se mora mehanički, nožem odrezati površinki dio pseudostema i zarezati skoro do srca banane. Ovakav podražaj može pokrenuti ponovni rast. Ali u bilo kojem od ova dva slučaja treba paziti na vlagu dok sama biljka ne zaživi.
http://good-times.webshots.com/photo/2706404960058549380BRpSOT

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #63 u: Ožujka 04, 2010, 12:53:30 poslijepodne »
http://www.palmen-willich.de/bananen/Bananen.html

pogledajte ovo iz jedne, koja je bila "polumrtva" je izaslo 45 novih mladih!  :thumb_up:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #64 u: Ožujka 04, 2010, 12:57:26 poslijepodne »
Odlično :thumb_up:
I tu se vidi da je bila oštećena do srca i to je potaklo novi rast.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #65 u: Travnja 25, 2010, 15:33:11 poslijepodne »
Bila sam 2 tjedna doma, kad sam vidjela vrt i u Medulinu i Puli, pomislila sam da bi bilo bolje da nisam dosla!  :mrgreen:
Za mene je to bio sok!

Evo neki rezime, osim trahya je sve stradalo, manje vise :mrgreen:

Canarke i Dactylifere, su se nedavno pocele susiti, listove sam sve odrezala sada su kao ananas, ove vece, manje za cudo nisu jako stradale.
Butia je dobro dobila po liscu, ali ne po vrhovima, nego prema dijelu koji je blize srcu, jer se tu izgleda vise zadrzavao led.
Brahae nije prevelika 1m ona je jos nekako najbolje prosla, dva ili tri suha listica.
Mimoze su definitivno sve otisle u vjecna lovista
Opuntiama i agavama nije bilo ama bas nista, Yucama nista, masline 3 potpuna defolacija, ali zive, ostale ok.

Pinus Pinei su svi zavrsili njih 5 velikih kao drva za ogrijev, bagerom smo ih izvadili, i planiram posaditi nove u 5 mjesecu.
Brzi rezime, u sustini su najvise dobile canarke, jer su bile najgusce i leda i snijeg su se najboljje mogli zadrzati, sve ostalo je boljeproslo.

Po tvrdnji covjeka koji je meteorolog u Pulskoj zracnoj luci, prvo je pao snijeg pa -7C, mislim, ali je drugi dan ili tu noc jos padalo i nesto kao

snjezna kisa, i to se zaledilo na listovima, i mislim da je ta kombinacija dotukla sve gdje se zaledilo!

Tretirala sam sve KIDANOM u preporucenoj koncentraciji, sad vidjet cemo sto ce biti s ove dvije velike hoce li se oporaviti, ili cemo opet zvat bager. :0648:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #66 u: Travnja 25, 2010, 15:38:50 poslijepodne »
Mimozu koju smo odsjekli nadoknadila sam drugom, nisam je jos pukla u zemlju, ali hocu.
Ova ima jedno oko 2,5 m, nadam se da ce dobro rast, kao i prva.

Mogu vam rec, da u Puli i okolici po rasadnicima nije bilo osim malenih mimoza od 1 m, nista za kupiti od vecih, i njima po rasadnicima se sve posmrzavalo. U jednom rasadniku Skatari, Veruda ce znat, smrzlo se preko 250 velikih mimoza.

Kupila sam i nesto manjih...ali sada dok to sve naraste! :misli:

Trenutno je po Pulskim rasadnicima jako los izbor, Valelunga mala Butia i Brahae od 1,5 m po 1500 KN, ostalo sve zalost! :icon_sad:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #67 u: Travnja 26, 2010, 07:48:53 prijepodne »
Mogu samo potvrditi vrlo loš izbor po rasadnicima u Puli i okolici, ustavri katastrofalan izbor...

I meni su kanarke najviše nastradale šta potvrđuje onu tvoju tezu o zadržavanju snijega i leda i gustim granama kod kanarki. da sam dan prije nevremena skupio lišće u vis i dobro zavezao mislim da im nebi ništa bilo.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #68 u: Travnja 27, 2010, 20:59:55 poslijepodne »
Evo malo mojeg suhog sijena!  :0648:

Uploaded with ImageShack.us

Na prvoj slici je veca, odnosno isto su stare, ali razlicito su rasle, na drugoj je manja, za vecu imam jos neke nade, za manju minimalne,
obje su imale sive plijesni vec na sebi. Jedino pozitivno, vukli smo ko magarci ali centralna koplja se nisu dala ni na jednoj!
« Zadnja izmjena: Travnja 27, 2010, 21:04:58 poslijepodne od franceska »

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #69 u: Travnja 28, 2010, 04:48:42 prijepodne »
Vidi,vidi sto nam Frane ima a nista se ne hvali!  :icon_mrhappy:
Ma izvuce se one vidices samo, pices ti jos i kavicu ispod njihovih krosnji!  :sun:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #70 u: Travnja 28, 2010, 06:13:00 prijepodne »
Ma Frane šta se brineš, sad češ viditi kada one krenu, izvući će se one bez problema...  :thumb_up: :gy:  :sun:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #71 u: Travnja 28, 2010, 08:06:33 prijepodne »
Ako se centralno koplje drži i kod manje, a vidim da ima nešto zelenila na njoj mogla bi se oporaviti. Vjerojatno će novi listovi biti nešto kraći od onih starijih, ali samo da se oporavi.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #72 u: Svibnja 05, 2010, 18:34:32 poslijepodne »
Evo nesto slikica od potencijalnih kandidata za u zemlju  :wink:

Bananko je dobro prezivio zimu u pitaru, i poslije 15.05. ide ponovno u zemlju u vrt

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #73 u: Svibnja 05, 2010, 18:42:47 poslijepodne »
Bananko je mrak  :thumb_up:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *