Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 287359 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline porat

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #240 u: Siječnja 28, 2008, 12:49:26 poslijepodne »
Ne znam, meni je ostalo u glavi da je netko napisao da im se mora skinuti ta 'opnica' jer da inače teško proklija. Ajde, vidjet ćemo. Probat ću danas naći u dućanu od drugog proizvođača i posadit nakon namakanja, bez struganja.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #241 u: Siječnja 28, 2008, 17:23:33 poslijepodne »
Je porat je,
ja sam ti pisala o toj opni, i nisu gluposti, provjereno je.
Ta opna zna sprijeciti korijen palme i klicu isto tako, narocito kod susenih datula kao sto su moje i tvoje.
Npr. evo jucer su klijale prve dobro ociscene, a one na kojima je ostala opna i one koje nisu ociscene i samo tako gurnute u supstrat nisu jos ni mrdnule!!!
Svi ostali uvijeti su isti!!!
A i "struganje" nije losa stvar ni kod palmi ni kod ostalog cvijeca ili drva,mozda nije potrebno kod svih vrsta ali eto googlaj malo i vidjet ces da se preporucuje od puno "mahera" koji se bave uzgajanjem!!!
Pozdrav :sretan:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #242 u: Siječnja 28, 2008, 18:24:32 poslijepodne »
ajde dobro kad ti tako kažeš.  :sretan:
Ali ja ti kažem da to nije potrebno i da pravi maheri to ne rade (struganje)...
A sjemenke naravno da je dobro skinut opnu ali nije nikakav problem za klicu pogotovo šta porat govori ako vlakana ostane unutar "crte" dactylifere na sjemenki...jer kao što xenon kaže a i šta možete vidit na mojim slikama dactylifera tu uopće ni ne klija  :wink:

(sorry franceska, morao sam  :mrgreen:)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #243 u: Siječnja 28, 2008, 18:42:42 poslijepodne »
Nemam pojima o tome da li se struže sjeme dactylifere tako da neću ništa reći  :icon_mrhappy:

ups, ipak sam nešto rekao  :rofl:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #244 u: Siječnja 28, 2008, 18:47:04 poslijepodne »
Palmofan je, ja mislim na svetu biljaka, pisao da ako se struze (previse), posle iz semena samo curi neka "zuckasta tekucina".  :rofl:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #245 u: Siječnja 28, 2008, 18:49:21 poslijepodne »
 :rofl:

Franceska, preporučujem brusilicu iz Bauhausa!  :rofl:

(joj oprosti, zezamo se malo)  :wink:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #246 u: Siječnja 28, 2008, 18:58:53 poslijepodne »
Ma uopce mi nije bed,
kuzim ti ja zezanje, ali cisto sumnjam, da si ti veci "maher" od decki sa "palmen per paket" ili onih sa rarpalmseda(pa ti duso mislim i od njih sjeme kupujes) :misli:
A slucajno mi je sister i Doc.prof.mislim na nasi Bioloskih znanosti i genetike, pa mislim da i ona nesto o tome zna!!! :thumb_up:
Ne smirgla se Brusilicom iz Bauhausa, nego najfinijim smirgl papirom mislim da se tak i na nasi kaze!! :mrgreen:
Trenutno sam na poslu jos, ali napisat cu ti domani na kojim se palmama preporucuje!!!
Imam mislim doma cak i listu!!!
A opna bijela vrlo tanka, bude oko cijele sjemenke, i MOOOOOOOOOZE sprijeciti klijavost biljke "pa se ti postavi na glavu ako hoces" :rofl:
Govorim ti o "susenim datulama"!!!!!!!
A kad sve znas, onda nam ovdje napisi gdje izlazi korije datyflere kad proklija??? :wink:
Pusa

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #247 u: Siječnja 28, 2008, 19:03:11 poslijepodne »
hehehe

gle i oni na rare palm seeds (šta komentiraju klijanje ako si na njih mislila) su isto tako amateri kao i mi...svatko radi na svoj način kao što sam i reko naravno da postoje pojedinci koji stružu sjeme.
Ja nisam reko da to nitko ne radi.
Ja sam reko samo da to nije potrebno:wink:
ps. nisam nikakav maher...ja samo klijam sjeme za svoje potrebe, i sudjelujem i u drugim forumima.
Iskreno, ovo sa struganjem malo tko radi...ali doslovno malo tko. Toliko malo da kad netko pita za struganje to je "padobranski ulet".
Svi mi radimo na svoje načine. Netko ovako netko onako.

Samo napred  :thumb_up:

ps. znaš šta sam čitao na njemačkom forumu o klijanju cocosa? Oni buše plod sa bušilicom... na svašta čovjek naiđe  :wink:

ps. i znam da se na nekim palmama to preporučuje... ovdje smo govorili o običnoj dactyliferi...isto kao šta se sjeme nekih palme preporuča puknut čekičem... a opet drugi to ne rade... svak svoga ti moga  :mrgreen:

A kad sve znas, onda nam ovdje napisi gdje izlazi korije datyflere kad proklija??? :wink:

Pojasni malo...čim shvatim šta točno pitaš rado ti odgovorim.
Ako misliš gdje na sjemenki izvire klica, to ti je sa suprotne strane od žlijeba, po sredini.  :wink:
« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2008, 19:07:42 poslijepodne od Pivi »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #248 u: Siječnja 28, 2008, 19:33:45 poslijepodne »
Hi,
nisam mislila na ekipu koja baca komentare "amateri" kako sto smo i mi....mislila sam sto sam ti i napisala "decke" od kojih ti kupujes sjeme, i jos nekoliko od njih koji se profesionalno bave razmnozavanjem i uzgajanjem palmi i cvijeca opcenito.
I njihova iskustva su puno, puno veca nego nasa, pa bez ljutnje i tvoje :wink:
Ljudi na Universitetima i laboratorijama sirom svijeta, eksperimentiraju s klijavoscu i raznim nacinima razmnozavanja da bi postigli najbolje uspijehe i o tome pisu Doktorate.
Da datulu ne treba "smirglat" to stoji, ali nedam ti za pravo za ostale odnosno neke druge vrste palmi i cvijeca!!!
Ah da eto dovoljna je i turpijica za nokte, samo ono info radi!!! :icon_joy:

To sa tom "kozicom" providnom recimo bijelom opnom, je vazno i ona nije na sjemenu samo na onom dijelu gdje je rez, nego oko cijele sjemenke, i samim tim kada se pocne razvijati list ona ga moze zadrzati, tjera ga paralelno uz sjemenku, a ne okomito iz zemlje i onda postaje providan, i pocinje gnjijat, i tako ti se iz te sjemenka ne razvije rekli bi mi.
Pozdrav

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #249 u: Siječnja 28, 2008, 19:38:00 poslijepodne »
Hej, ma ne ljutim se ja , pa diskutiramo.
Btw. znam da si mislila na brus papir ili rašpicu, brusilica u bauhausa je bila "zahebancija"  :mrgreen:

e da, nemam pojma o cvijeću.

ps. očeš vidit moje sjemenke dactylifere? Nije ništa brušeno.  :mrgreen:

ti "znalci" preporučuje eventualno brušenje (lagano) samo nekih sjemenki...nemožemo generalizirat. Isto tako neki preporučuju udarit neke sjemenke (velike, tvrde...) čekičem...a opet drugi ne.
ps. palmtalk forum ti je pun znalaca...slobodno ga posjeti... čak je i mr. toby tamo...ili ti ga mr. Rare palm seeds
« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2008, 19:39:52 poslijepodne od Pivi »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #250 u: Siječnja 28, 2008, 23:49:15 poslijepodne »
Meni je proklijao ogroman broj (sigurno preko 1000) P. dactylifera, sadim ih sporadicno vec desetak godina, i nikad ih nisam brusio, busio, smirglao, testerisao i ostalo. Samo pojedem plod i semenku ubacim u zemlju. Do sad se nisu bunile i imale su jako veliki procenat klijavosti. Ne samo to, nego u Egiptu padnu i celi plodovi na zemlju pa opet ima puno malih palmica samo ako ima vode...

Proslog proleca sam ubacio stotinak nebrusenih semenki u zardinjeru - skoro sve su nikle.

Ne kazem ja da ne postoji mogucnost da se brusenjem klijavost podigne sa 95% na 96%, ali se to po meni ne isplati, a narocito kad se uzme u obzir da se brusenjem moze ostetiti seme.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #251 u: Siječnja 29, 2008, 23:16:27 poslijepodne »
Palmofan je, ja mislim na svetu biljaka, pisao da ako se struze (previse), posle iz semena samo curi neka "zuckasta tekucina".  :rofl:
Nisam napisao žučkasta tekućina već bijela, ako mi ne vjerujete probajte isturpijati sjemenku datulje sve dok ne skinete sav omotač i ne pojavi vam se bijela unutrašnjost. Palmu posadite u zemlju i nakon tjedan do dva će sa tog mjesta curiti bijela ljepljiva tekućina. Prije klijanja je unutrašnjost sjemenki palmi vrlo tvrda no kada se sjemenke namoče i nabubre aktiviraju se enzimi koji razgrađuju unutrašnjost u bijelu ljepljivu tekućinu i ta tekućina hrani embrio palme. Ako oštetimo vanjski omotač sjemenke ta tekućina će iscuriti u zemlju i neće ništa biti od palme.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #252 u: Siječnja 29, 2008, 23:47:07 poslijepodne »
Pa verujemo, naravno, znamo i sami da se to desava. Toga se ja i plasim kad neko turpija semenke, a zato ja to i ne radim, posebno kod retkog i "skupocenog" semena - veliki je rizik.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #253 u: Siječnja 30, 2008, 08:30:33 prijepodne »
Bok Palmofan,
vidi kada smo ja i porat pisali o toj obradi smirglanjem nismo mislili na takov "smirglanje" kakvo si ti ovdje opisao.
Nije sjemenka "parket" pa da joj osmirglam cijlei vanjski sloj, lagano se na jednom dijelu prode najfinijim papirom ili raspicom finom za nokte
i time se pospjesuje izlazak klijanca ili korijena!!!
Porat je slucajno to radio na datuli, to stoji da na njoj nije potrebno ali postoji puno sorti na kojima se to radi!!!

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #254 u: Siječnja 30, 2008, 11:07:44 prijepodne »
Franceska molim te napiši koje su to "puno sorti"...rekla si da imaš neku listu...
Slažem se da to neki rade, isto kao što neki ove veće (tvrđe) sjemenke udare čekičem kako bi ih malo raspukli...
Nije tu stvar samo u datulji.
Kod večine (velike večine) sjemena ni jedno ni drugo nije potrebno.

ps. palmofan: svježe sjemenke u večini slučajeva nije ni potrebno namakat.