Kad je o maslini onda ću ovdi odgovoriti,da ne mišamo.
Štete na maslini mogu nastati od snijega a i od leda.Snijeg se nagomila na granama-lišću te dolazi do lomljenja grana,tim više što je hladnije,pa grane još lakše pucaju.Od leda stradaju tako da im puca kora na granama,masline su u biti uvijek aktivne,one samo na nižim temperaturama smanje aktivnost,tako da su uvijek u soku koji na nižim temp.zaledi i kora puca.To moraju biti temperature ispod -8 stupnjeva,koliko je meni poznato,osobno nisam nikad vidio u Zadru ili u bližoj okolici,na onim položajima koji gledaju more,takva oštećenja,vidio sam samo manja oštećenja u zadarskom zaleđu.Koliko sam čuo zadnjih godina,budući da se masline sade i tamo gdje se nikad nisu sadile,najviše stradaju masline na povodnim terenima,zato što im zaledi i korjen a ne samo grane.Takvih problema sigurno nema u pobiokovlju,tamo je sigurno najveći problem bura,koja također može više polomiti grane kad su niže temperature.A naravno tu su i štete na mladim maslinama koje bura povalja jer još nemaju dobro razvijen korjen.Otprilike toliko.Ima li ko iz kontinenta podrobnija,hladnija iskustva sa štetama na maslinama?