Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 481701 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #930 u: Siječnja 11, 2011, 20:27:14 poslijepodne »
franceska ja to probao nisam pretpostavljao sam da bi bilo dobro jer je paropropustan materijal i ljudi rade izolacije potkrovlja kazu da je bolje od stiropora ako ti tvrdis da nije dobro i da ti je to struka zbog cega mislis da bi se pojavile gljivice kad je paroproustan materijal objasni malo.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #931 u: Siječnja 11, 2011, 21:31:07 poslijepodne »
Ma Yonexovo rješenje je skroz dobro, ali zašto komplicirati, 'kućica' od 2 cm debljeg stiropora i dobije se isti efekat, za iste novce i puno manje posla. Po meni bi samo trebalo još osigurati dvije stvari, da se odozdola malč (lišće, sijeno) ne natopi vodom, kao što se to sada događalo zexu i Henohu, i drugo, da se na kućici na bočnoj stijenki ostavi neki 'prozor', prekriven samo flisom, platnom, ili nekim materijalom koji diše, kako se unutar zaštite ne bi kondenzirala vlaga.
Inače, za umatanje debla palme ovom staklenom vunom, a ispod grijači kabel, ne vjerujem da bi se išta zapalilo, jer materijal je deklariran kao otporan na gorenje, a grijači kabel ne razvija previsoku temperaturu. Samo za zamatanje listova ova zaštita ne bi bila pogodna (zbog upijanja vode) pa bi za gornji dio biljke trebalo smislit neko drugo rješenje.
Mislim da je ono Henohovo primijenjeno na butiu, sa još grijačim kabelima ispod, odlično rješenje za aktivnu zaštitu.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #932 u: Siječnja 11, 2011, 22:07:48 poslijepodne »
slazem se stobom porat moze i tako a ja sam smislio nesto drugacije znas onu armaturnu mrezu osece se po meri i savije u krug pobode u zemlju listovi se vesu u snop napravi se fakticki u krug oko palme udaljen taj krug imao bi obim recimo 50 tako da ni listovi nebi dodirivali taj materijal lampice oko stabla a tek preko te mreze obaviti taj vunizol ne kondezuje ne gori gore na vrhu napravio bih poklopac da se moze provetravati . jos nesto ova armatura savijena u krug lako se moze uvis nastavljati kako palme rastu prostim vezivanjem jedno za drugo. evo ovako mislim

Uploaded with ImageShack.us

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #933 u: Siječnja 11, 2011, 23:13:28 poslijepodne »
Najbolje je da svi probaju svoje resenje pa da posle zime iznesemo misljenja i nedostatke... :wink:
milka

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #934 u: Siječnja 11, 2011, 23:31:28 poslijepodne »
Najbolje je da svi probaju svoje resenje pa da posle zime iznesemo misljenja i nedostatke... :wink:

Vidi ti malog sto je opasan !  :mrgreen:

Salim se naravno  :sretan:

:thumb_up:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #935 u: Siječnja 11, 2011, 23:36:57 poslijepodne »
Pa kad smo svi razlicito smislili. Ja cu se potruditi da napravim prototip moje zastite, nece biti lako ali ako radi...  :sun:
milka

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #936 u: Siječnja 11, 2011, 23:40:20 poslijepodne »
Ne, super ti je koncept! Samo napred!  :thumb_up:

:sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #937 u: Siječnja 11, 2011, 23:42:57 poslijepodne »
tako je yonex svak ima pravo da radi po svojoj zamisli.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #938 u: Siječnja 11, 2011, 23:43:22 poslijepodne »
Hehe, kad ti potvrdis Zex, onda cu ga sigurno napraviti. :sretan:
milka

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #939 u: Siječnja 12, 2011, 10:51:50 prijepodne »
E sad da bih vam docarao sta sam zamislio, unapred da kazem da je za pravljenje ove skalamerije potrebno dosta vremena i da ne mora svaka palma sa ovim da se zastiti vec samo najosetljivije...
1)za pravljenje tabli sam mislio da uzmem po 2 table stiropora za svaku i jedan komad staklene vune.(mislim da ce tako izolacija biti bolja nego sa jednom debelom plocom stiropora-kao PVC prozori, imaju 2 stakla i bolje izoluju nego jedno, a ja sam taj vazduh izmedju zamenio staklenom vunom.)
2) Onda bih uzeo onu najvecu iglu i provukao kroz nju konopac i na jednom kraju napravio veliki cvor ili bih stavio neko parce drveta da se zategne, pa bih to ''zasio''(slika u sredini) i na stranicama koje su napolju bih zalepio silikonom po parce najlona(slika desno).
3)Kad sam zavrsio sa time, sve bih to sklopio, zalepio i ucvrstio.
4)Onda najtezi deo, pravljenje krova, imam dosta letvica u garazi koje savrseno odgovaraju za ovo pa mozda napravim nesto u manjoj velicini da pokazem sta sam mislio.Taj krov bi izgledao kao trostrana prizma bez jedne strane i stavio bih poprecno po jednu letvicu da se ne raspadne.Onda bih zavezao kanap na 4 mesta i krov bi bio pokretan jer bi ga na zastiti drzali samo ovi kanapi.Krov ne leze knap na zastitu vec je sa svake strane duzi 15-ak cm da kisa ne bi padala po stiroporu.
5)Stavio bih pri dnu zastite najlon(to je ono crveno na slici) u slucaju da kisa pada dok jako duva vetar pa na se ne pokvasi stiropor.
6)Deo koji je isprejisan plavim je deo gde nema najlona i kroz taj deo ce vazduh moci da cirkulise nesmetano.
Kada je lepo vreme, krov ce moci da se skine prostim vadjenjem kanapa tako da ce biti ''kabriolet''.

milka

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #940 u: Siječnja 12, 2011, 11:44:51 prijepodne »
Ma odlično je i ovo, svaka čast na trudu i inovacijama  :thumb_up:. Svako rješenje gdje je palma na suhom, izolirana od hladnoće, i diše, je dobro rješenje.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #941 u: Siječnja 12, 2011, 11:56:07 prijepodne »
Pa ti ces biti projektant yonex odlicno.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #942 u: Siječnja 12, 2011, 14:11:26 poslijepodne »
franceska ja to probao nisam pretpostavljao sam da bi bilo dobro jer je paropropustan materijal i ljudi rade izolacije potkrovlja kazu da je bolje od stiropora ako ti tvrdis da nije dobro i da ti je to struka zbog cega mislis da bi se pojavile gljivice kad je paroproustan materijal objasni malo.

Pozdrav Scalar,
ne poricime ja da kamena vuna, nije parapropusna, to stoji, kada se njome vrsi izolacija krova ili zidova, i kada je izolacija stavljena po pravilima.
Nisam bas sa svim nasim izrazima na ti, ali probat cu, crijep, letve,drvne ploce, folija, onda ide kamena ili staklena vuna, opet folija, opet drvene ili MDF ploce, i na to jos gips!
Tu je Knauf Rock onda skoro pa hermeticki zatvoren, ond dise je paraprosuan, ali ne kada je vani nezasticen, "ta parapropusnost" nije tolika da
Kada nekome procuri krov, "mora" se izmijeniti izolacija, jer s vremenom, nakon 2 tjedna ako temp. nisu preko 25C pocinje polako "truliti"!
Ta izolacija se osusi, ako je recimo 2-3 sata bila mokra do jedno 50% svog volumena, i onda se mora otvoriti folia da ne dolazi do kondenzacije.
Ista gore navedena izolacija, i te kako gori, sigurno gori, jer smo radili testove na njoj, proizvodaci svasta pisu samo da se ponekad bolje proda, a papir je izdrzljiv.
Kada sam pisala da ce ti se sve zapalit, mislila sam na lampice oko palme, i odmah blizu lampica, na usko Knauf....prvo dolazi do topljenja i nakon toga ako je suh planut ce!

Ova solucija s udaljavanjem je nesto drugo, ali opet ce ti bit mokar i klonut ce nakon 2 dana kad se nasauga vode, i pisi propalo!
Ovo su samo neka moja zapazanja, ne zelim nikog uvjeravat, jednostavno kao mali savjet! :wink:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #943 u: Siječnja 12, 2011, 14:58:15 poslijepodne »
Ok franceska prihvatam uvek savet nekog ko se bolje razume u materiju bolje od mene samo sam slusao od ljudi sta pricaju i sta pise na sajtu proivodjaca hvala lepo.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #944 u: Siječnja 12, 2011, 15:55:21 poslijepodne »
Ma da, ja cu biti projektant. :rofl: Volim tako da smisljam svasta, pa se i ovo stvorilo. :mrgreen:
milka