Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 425252 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1395 u: Veljače 07, 2012, 22:51:45 poslijepodne »
kako da ne brinemo nestane struje rikne nesto i gotovo
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1396 u: Veljače 07, 2012, 23:07:12 poslijepodne »
ma ne brini bice sve u redu .samo ce racuni za struju biti haos zeza me zena kaze bolje da sam grejao pilice vec bi porasli :rofl:

Pilici, unosan biznis  :thumb_up: Po piletu zarada 100% Al nista ne moze da se poredi sa necim sto jako volis, sto te opusta, odmara, uzivas u tome, pare nisu nista naspram toga  :thumb_up: Nek bude racun zaa struju malo veci, al samo da sve na prolece bude kako treba.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1397 u: Veljače 07, 2012, 23:08:55 poslijepodne »
kako da ne brinemo nestane struje rikne nesto i gotovo

Da ne skrecemo sa teme, ali i da nestane struje to bi bilo par sati. Kod mene se to desilo i narod je ove iz elektrodistribucije sacekao bukvalno sa sekirama posto su se svi smrzli. Kvar se brzo otkloni i tacka, izdrzale bi palmice. :thumb_up:

Danas sam proverio minora ispod zastite cisto da vidim kako mu je (iako to nije bio bas pametan potez al sta da se radi, nabacio sam ponovo tonu snega) i svi listovi su potamneli. Mogu da zamislim sta je sa ostalim palmama. :zbunjen:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1398 u: Veljače 07, 2012, 23:12:47 poslijepodne »
Da ne skrecemo sa teme, ali i da nestane struje to bi bilo par sati. Kod mene se to desilo i narod je ove iz elektrodistribucije sacekao bukvalno sa sekirama posto su se svi smrzli. Kvar se brzo otkloni i tacka, izdrzale bi palmice. :thumb_up:

Danas sam proverio minora ispod zastite cisto da vidim kako mu je (iako to nije bio bas pametan potez al sta da se radi, nabacio sam ponovo tonu snega) i svi listovi su potamneli. Mogu da zamislim sta je sa ostalim palmama. :zbunjen:
pa dobro on je mali i nije toliko otporan u tom stadijumu pogotovu listici mozda ce i preziveti ako mu koren ne strada.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1399 u: Veljače 07, 2012, 23:21:39 poslijepodne »
Tako je ,mozda izgura sa eventualnom defolijacijom. A i mozda je s jedne strane i dobro sto je ova zima malo jaca, sto ti prezivi Yonex, moci ces bezbrizno godinama da uzgajas u svom dvoristu. Prvenstveno mislim na trachyje, posto znam da imas citavu vojsku klijanaca posadjenih napolju. Nek ih barem desetak ostane (a zasto da ne i vise), imaces odlicnu selekciju hardcore palmi  :mrgreen:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1400 u: Veljače 07, 2012, 23:26:44 poslijepodne »
Ja imam od one tvoje ture Yonex 2 neustrasiva kandidata trachyja koje cu zasigyrno u zemlju, ali tek sledece godine, nek krenu prvo lepezasti listovi, pa cemo videti. Od 3 komada sto sam testirao, dva su prosla bez ogrebotine. Preziveli su i na -8, bilo je par dana vezanih u minusu, a jos su mali i u saksiji. Onaj treci je tek skoro pokazao ostecenja u vidu suvih listova (2 od cetitri), a i taj je inace bio malo kilav sve vreme.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1401 u: Veljače 07, 2012, 23:28:11 poslijepodne »
trahija klijanaca imam i ja napolju jedno 50-60 samo natkrivanim stiroporom i zatrpani snegom a hystrix oblozen stiroporom za sad se drzi.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1402 u: Veljače 07, 2012, 23:30:12 poslijepodne »
Uh, pa i kod tebe Scalar prava armija  :thumb_up:  Znao sam da imas klijanaca napolju, ali nisam ni pretpostavio da ih imas toliko. Bice na prolece i kod tebe kandidata za uspesan uzgoj  :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1403 u: Veljače 07, 2012, 23:31:40 poslijepodne »
Uh, pa i kod tebe Scalar prava armija  :thumb_up:  Znao sam da imas klijanaca napolju, ali nisam ni pretpostavio da ih imas toliko. Bice na prolece i kod tebe kandidata za uspesan uzgoj  :thumb_up:
sta prezivi prezivi za to su i planirani za test.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1404 u: Veljače 08, 2012, 00:16:52 prijepodne »
Zaštita mladih palmi i egzota u Sočiju. Štite samo mlade palme dok se ne aklimatiziraju. Prije nekoliko godina su uvezli 500 palmi iz Italije (Washingtonie, Butie i Phoenixi)

http://www.1tv.ru/news/other/196843

http://efcate.com/show_news__/2011/12/13/172732

sad sam našao video na kojem se vidi da ne štite samo mlade već i odrasle palme. Kod njih to rade komunalna poduzeća, a kod nas ne stignu u Splitu očistiti niti oko bolnica, a kamoli još da se bave s palmama

http://www.youtube.com/watch?v=LyIxJ9ogJKs&feature=player_embedded
« Zadnja izmjena: Veljače 08, 2012, 00:31:13 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1405 u: Veljače 08, 2012, 17:09:08 poslijepodne »
evo i ovo je iz socija

Offline Đontra Volta

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1406 u: Veljače 09, 2012, 09:51:27 prijepodne »
Imam ja jedno pitanje:
Ne znam zašto većina ljudi ovdje pravi veće plastenike nego što je to i potrebno.
Recimo, kad zavežete palmine listove i oko nje omotate te grijalice, zašto onda ne pravite plastenike uže, tek tolike da palma ne dodiruje ovojnicu plastenika.
Automatski će se trošiti manje struje za grijanje, ako je plastenik manji!
Dosta mi robusno izgledaju ti plastenici, čak su neki duplo veći nego što bi trebali biti.
Ne znam, ispravite me ako griješim.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1407 u: Veljače 09, 2012, 10:02:55 prijepodne »
Dobro pitanje, ja mislim da ako se palma dogrijava, treba biti malo više prostora zbog topline lampe, možda ako je preblizu bi je spržila?
Isto tako, ja sam svoj kanarki napravio isto tako više prostora, jer ne da mi se svakih par godina radit sve veću i veću zaštitu  :thumb_up:
Carpe diem

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1408 u: Veljače 09, 2012, 11:17:38 prijepodne »
Ovako Djontra volta

1. Plastenici kod mene su samo nesto siri, ne i visi.
2. Sirina plastenika je takva da bi bio laksi pristup u slucaju nekog kvara i sl.
3. Mozda bi ovo trebalo biti na prvom mestu, ali nema veze, sirina platenika je takodje nesto vecih dimenzija zbog korena, ipak precnik korena pvevazilazi mere samog stabla, pa ako bi plastenik bio suvise uzak, postojala bi velika sansa da koren izmrzne.
4. Kompletan plastenik ne grijem, jer koristim grejne kablove direktno obmotane oko palme, a preko toga vise slojeva agrila i sva toplota se skoncentrise oko same palme. Kontrukcija vise sluzi kao zastita od vlage (kisa, sneg) i od efekta vetra. Temp. u samom plasteniku van obavijene palme je mozda dva tri stepena visa nego spoljna, tako da komletan plastenik se fakticki i ne greje.
Otprilike to bi bilo to i veliki pozdrav!!!

Offline Đontra Volta

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1409 u: Veljače 10, 2012, 10:23:46 prijepodne »
Znači, grije se samo palma, ne i plastenik.
Ok, hvala na obrazloženju.