Evo da se i ja ukljucim malo u rad foruma, i da otvorim jednu svoju temu di cu pokazat neke nase biljke.
Dakle usvojio sam jednu siroticu, dobio ju na poklon od kolege iz Rijeke ne znam nista o njoj, ne znam vrstu, al se nadam da ce te mi vi pomoci oko toga.
Krenimo sa pricom, dakle kolega je sa kcerkom nasao na zapustenom deponiju mladu palmu, bila je odbacena jadna i sama, polegnuta vertikalno na pod i pod 90 stupnjeva je okomito izbijala svoje listove, jednostavno ju nisu mogli tako ostavit i odlucili su je probat spasit. Dosli su drugi dan sa friskom zemljom, skarama itd. porezali lisce posadili ju u veliku teglu i tu krece njen novi zivot. Posto je cura uvijek kukala da zeli palmu, reko sam kolegi da mi nadje neku mladicu, nakon par dana i njegovog dolaska u ZG zateklo me iznenadjenje, nisam dobio mladicu vec drvo

Ostali smo svi sokirani, i sa odusevljenjem ju prihvatili u svoju obitelj. I dalje palma stoji u toj velikoj tegli, i prakticki je prezimila vani uz kucu pod krovom, imala je ljepo formirane listove duzine 50-60 cm, dok ju nije zadesila nesreca. Kako je prosla zima bila duga i obilna padalinama, tako je pod tezinom popustio dio krova, i poklopila ju je veca kolicina snjega, brzo smo reagirali pocistili ju posusili, slomio se jedan list, i nista mislio sam dobro je sirotica se spasila, maknuo sam ju pod krov natrikevni, sto dalje od hladnoce i vijetra. Dani su prolazili ali palmica je izgleda pocela umirat, listovi vise nisu bili ljepi zeleni, tvrdi kao da su plasticni, pocela je svijetlit i jednostavno venut, reko sam gotova je ... nakon par tjedana kad su listovi svi poveli sam odlucio da cu joj skratit muke i porezo sam svo lisce. No nesto mi je govorilo da ju ne bacam, i tako prosla zima doslo proljece, sunce toplije vrijeme, kak se sve zaljevalo tako i ona, makar je bila suha i izgledala je gore na vrhu kao suha spuzva. Ali i dalje smo ju zaljevali direkt po vrhu di bi trebali izbijat listovi. Dani su prlazili i vec sredinom ljeta dobim poziv od cure, sva sretan euforicna (mislim si ja sta je sada) kaze ona palma tijera nove listove, i tako bi. Sto su tjedi prolazili listova je sve vise bilo, palma je treci puta uskursnula i sada opet ima ljepe listove tamno zelene, tvrde, ma milina. Vec je pod krovom, zabandazirana u jutenu vrecu da ne nazebe. Ali javlja mi se problem opet, dva tri lista ona manja u sredini su svijetliji meksi su i nisu tvrdi ko da su plasticni. Ne znam zasto, al evo vec dugo su takvi, nema naznaka da se susi i da ce opet pozutit ?? Sta bi to moglo bit ??
evo jedna slika od ljeta, di se sunca palma

Sad su listovi puno veci i ima ih vise, budem ju opet uslikao frisko :)
Nadam se da vas nisam udavio pricom, ali mislim da je palma zasluzila da se preprica njezin tezak put koji je prosla.
LP svima,Mario!