Autor Tema: Moj mini kutak  (Posjeta: 2685 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Moj mini kutak
« u: Prosinca 14, 2013, 18:58:28 poslijepodne »
Evo da se i ja ukljucim malo u rad foruma, i da otvorim jednu svoju temu di cu pokazat neke nase biljke.

Dakle usvojio sam jednu siroticu, dobio ju na poklon od kolege iz Rijeke ne znam nista o njoj, ne znam vrstu, al se nadam da ce te mi vi pomoci oko toga.
Krenimo sa pricom, dakle kolega je sa kcerkom nasao na zapustenom deponiju mladu palmu, bila je odbacena jadna i sama, polegnuta vertikalno na pod i pod 90 stupnjeva je okomito izbijala svoje listove, jednostavno ju nisu mogli tako ostavit i odlucili su je probat spasit. Dosli su drugi dan sa friskom zemljom, skarama itd. porezali lisce posadili ju u veliku teglu i tu krece njen novi zivot. Posto je cura uvijek kukala da zeli palmu, reko sam kolegi da mi nadje neku mladicu, nakon par dana i njegovog dolaska u ZG zateklo me iznenadjenje, nisam dobio mladicu vec drvo  :icon_mrhappy: Ostali smo svi sokirani, i sa odusevljenjem ju prihvatili u svoju obitelj. I dalje palma stoji u toj velikoj tegli, i prakticki je prezimila vani uz kucu pod krovom, imala je ljepo formirane listove duzine 50-60 cm, dok ju nije zadesila nesreca. Kako je prosla zima bila duga i obilna padalinama, tako je pod tezinom popustio dio krova, i poklopila ju je veca kolicina snjega, brzo smo reagirali pocistili ju posusili, slomio se jedan list, i nista mislio sam dobro je sirotica se spasila, maknuo sam ju pod krov natrikevni, sto dalje od hladnoce i vijetra. Dani su prolazili ali palmica je izgleda pocela umirat, listovi vise nisu bili ljepi zeleni, tvrdi kao da su plasticni, pocela je svijetlit i jednostavno venut, reko sam gotova je ... nakon par tjedana kad su listovi svi poveli sam odlucio da cu joj skratit muke i porezo sam svo lisce. No nesto mi je govorilo da ju ne bacam, i tako prosla zima doslo proljece, sunce toplije vrijeme, kak se sve zaljevalo tako i ona, makar je bila suha i izgledala je gore na vrhu kao suha spuzva. Ali i dalje smo ju zaljevali direkt po vrhu di bi trebali izbijat listovi. Dani su prlazili i vec sredinom ljeta dobim poziv od cure, sva sretan euforicna (mislim si ja sta je sada) kaze ona palma tijera nove listove, i tako bi. Sto su tjedi prolazili listova je sve vise bilo, palma je treci puta uskursnula i sada opet ima ljepe listove tamno zelene, tvrde, ma milina. Vec je pod krovom, zabandazirana u jutenu vrecu da ne nazebe. Ali javlja mi se problem opet, dva tri lista ona manja u sredini su svijetliji meksi su i nisu tvrdi ko da su plasticni. Ne znam zasto, al evo vec dugo su takvi, nema naznaka da se susi i da ce opet pozutit ?? Sta bi to moglo bit ??

evo jedna slika od ljeta, di se sunca palma

Sad su listovi puno veci i ima ih vise, budem ju opet uslikao frisko :)

Nadam se da vas nisam udavio pricom, ali mislim da je palma zasluzila da se preprica njezin tezak put koji je prosla.

LP svima,Mario!

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Moj mini kutak
« Odgovori #1 u: Prosinca 14, 2013, 19:11:26 poslijepodne »
Oprosti, al ovo meni izgleda ko cikas (cikas revoluta) ..nek me isprave ako sam u krivu?
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinca 14, 2013, 19:12:24 poslijepodne »
Super da si ga održao, izgleda staro i mrcinasto...dobrodošao na forum  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Prosinca 14, 2013, 19:26:45 poslijepodne »
Super da si ga održao, izgleda staro i mrcinasto...dobrodošao na forum  :sretan:

Trudimo se, ljepo zgleda kaj got da je  :misli: :icon_mrhappy: stvarno se ne kuzim u to, al evo malo guglajuci ispada ispada da je to neka "lazna palma" hehehe ...  Hvala lijepo na dobro doslici  :sun:

Kako se kvalitetno brinut o njoj ?? Dali se moze sadit u zemlju ?? Prihranjivanje ??

Budem ju bolje poslikao, i dimenzije ne napisao .. pa da vidimo na cemu smo  :thumb_up:

Uglavnom skuzili smo jos da se vegatativno razmnozva, jer je ovo ljeto izbacila izdanke dole pri dnu. Dvoumili smo se sta napravit, ali sam ipak bil hrabar riskirajuci i izvuko to van, list poveci i na dnu kao lukovica, jednu smo uspijeli ljepo odvojit, a na drugoj je lukovica pukla.  :zbunjen:
Da napomenem to je izaslo iz nje u nekih 3-4 mj, dosta je brzo rasla ... kad je presadjena je i slikana i usporedjena sa dlanom

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Prosinca 14, 2013, 19:52:46 poslijepodne »
Cycas revoluta, nije palma...

Drži je u nekoj hladnijoj prostoriji, bez zaljevanja i puno svijetla.

Inače, ima ova ohoho godina, najmanje petnaestak, lijep primjerak  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Prosinca 14, 2013, 20:18:13 poslijepodne »
To je definitivno cikas, i to dosta star. Nikako ga nemoj ostavljati vani, makar i zaštićenog nego ga smjesti u neku negrijanu prostoriju u kojoj temperatura uopće ne pada ispod nule. Čudi me da je uopće i uspio preživjeti prošlu zimu vani.
USDA zone: 7a

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinca 14, 2013, 20:21:43 poslijepodne »
Sago palma, lijep primjerak :thumb_up:

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Prosinca 18, 2013, 19:37:08 poslijepodne »
Hvala svima  :thumb_up: .. evo nove slike, spremljena cikasica na suho, toplo ... obitava u haustoru zasada, i slika u kakvom je stanju zadnjih par mjeseci

zabrinjava me ovo omeksano lisce u sredini, svijetlije zelene boje

i promjera je 20 cm, visine 50

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Prosinca 18, 2013, 19:47:43 poslijepodne »
ovo je viseci ruzmarin, tako je deklariran bil ... sad cemo vidjet, mozda budemo eksperimentirali malo, pa zicom oblikovali glavnije grane  :icon_razz:

i lovor srednje velicine

Offline Palmoljupka

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Prosinca 19, 2013, 08:48:32 prijepodne »
Cykas ti je stvarno lijep primjerak  :thumb_up:. Ja svoj lovor vec vise od 10 god imam posadjenog vani i nikad ga nisam stitila. Samo mi je pretprosle godine promrzao ali je opet potjerao nove grane....

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #10 u: Prosinca 19, 2013, 11:05:01 prijepodne »
Vrtlarko, ako C. revolutu drzis na toplom mestu, moras joj dati jako puno svetlosti, inace ce izbacivati blede i meke listove (koji ce na prolece izgoreti na suncu). Ako nemas takve uslove, prebaci Cikas na hladno mesto gde ce u stadijumu mirovanja docekati lepse vreme.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Prosinca 19, 2013, 11:06:56 prijepodne »
Koliko ti je star ružmarin, da li je već prezimljavao kod tebe ili će mu ovo biti prva zima? Izgleda da je ružmarin nezgodan za prezimljavanje u zatvorenom prostoru preko zime, vjerojatno jer mu nedostaje sunca. Meni su redovito svi propadali na zimovanju iako temperatura u prostoriji nije bila ni blizu nule. Prošle zime sam pokusno iznosio ružmarin van na osunčanu terasu kad god bi bilo sunčano i temperatura u plusu, i on je uspješno prezimio kod mene.

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Prosinca 19, 2013, 12:15:09 poslijepodne »
Cykas ti je stvarno lijep primjerak  :thumb_up:. Ja svoj lovor vec vise od 10 god imam posadjenog vani i nikad ga nisam stitila. Samo mi je pretprosle godine promrzao ali je opet potjerao nove grane....

Hvala lijepo, Cykas samo sta ne procvate od tolikih komplimenata hehe  :icon_mrhappy: ... Znaci lovor je izdrzljiv, bilo bi mi zao da se posusi i da ga zima skuri ?? Ali ako dole kod vas u Sisku opstane, onda valjda budei kod nas, riskirat cu i na proljece ide u zemlju  :thumb_up:

Vrtlarko, ako C. revolutu drzis na toplom mestu, moras joj dati jako puno svetlosti, inace ce izbacivati blede i meke listove (koji ce na prolece izgoreti na suncu). Ako nemas takve uslove, prebaci Cikas na hladno mesto gde ce u stadijumu mirovanja docekati lepse vreme.

Xenone hvala na odgovoru, ali jel mi mozete konkretno reci sta se odnosi na svijetlost, dal to znaci da mora bit uz prozor i prakticki da sunce ako je na zapadnoj strani stana direkt cijelo popodne tuce u nju, ili je dovoljno da nije u nekom kutu prostorije di slabije dolazi svijetlost ?? I ovo toplo hladno, predpostavljam da se na toplo misli na grijanu prostoriju, posto se trenutno nalazi u haustoru zgrade, i nije bas toplo al nije ni direktna zima kao vani ... vidjet cemo hehe ... nakon svega kaj je prezivjela bude i ovu zimu, a na proljece cemo razmisljat sta dalje ... uglavnom svaki savijet kao vas je hvale vrijedan pogotovo meni tutleku za ovu vrstu biljka  :thumb_up:

Koliko ti je star ružmarin, da li je već prezimljavao kod tebe ili će mu ovo biti prva zima? Izgleda da je ružmarin nezgodan za prezimljavanje u zatvorenom prostoru preko zime, vjerojatno jer mu nedostaje sunca. Meni su redovito svi propadali na zimovanju iako temperatura u prostoriji nije bila ni blizu nule. Prošle zime sam pokusno iznosio ružmarin van na osunčanu terasu kad god bi bilo sunčano i temperatura u plusu, i on je uspješno prezimio kod mene.

Hmm iskreno ne znam starost biljke al kupljena je ove godine na sajmu cvijeca na Bundeku u ZG, pa onda predpostavljam mozda godinu-dvije ?? Ovo mu je prakticki prva zima, do sad nisam imao problema sa onim vulgaris ruzmarinima, mlade sam ih odma posadio u vrt, i opstali su proslu zimu, ljepo su stasali i porasli ... ovaj je bas cudan, em sto je viseci (grane mu se uopce ne formiraju prema dole) i cudno se razvija ..

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Prosinca 19, 2013, 12:24:41 poslijepodne »
To je takva viseća forma ružmarina, ako ti je obični ružmarin prezimio vani, vjerojatno će i ovaj. Lovor bi mogao usješno rasti vani kod tebe ako si u mikroklimatski povoljnijem dijelu Zagreba, u ovoj temi http://palmapedia.com/index.php/topic,684.0.html se opširno raspravljalo o tome koji zagrebački kvartovi imaju povoljnu mikroklimu. Budući da ti je cikas dosta velik mogao bi ga posaditi vani u dvorište, naravno uz dogrijavanje zimi, kao što to uspješno radi Scalar.

Offline Palmoljupka

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Prosinca 19, 2013, 12:31:20 poslijepodne »
Imam i ja takvu visecu formu ruzmarina,kao i onu normalnu. Moja mama svake godine pred zimu unosi u garazu u kojoj je uzasno hladno i predivno joj raste,a moj necak ima dva ogromna grma posadjena tik uz kucu i nikada mu se nisu smrznuli. Dakle,i lovor i ruzmarin mogu i kod nas na kontinentu preziviti vani...na proljece van sa njima :wink: