Autor Tema: Trachy i ledeni dani  (Posjeta: 9060 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Trachy i ledeni dani
« u: Prosinca 29, 2007, 20:07:48 poslijepodne »
Danas, posle gotovo 2 nedelje temperatura kod mene u blagom plusu preko dana. Sta mislite, da li bi Trachycarpus posadjen na vreme u prolece imao velikih problema sa ovim vremenom? Nisu narocito niske temperature (-1 do -6), ali NEPREKIDAN mraz 15 dana.

Offline Veruda

• Administrator
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #1 u: Prosinca 29, 2007, 20:12:24 poslijepodne »
Imao bi vidljive posljedice ovako dugog vremena ispod 0°C ako se ne bi štitio. Vjerojatno bi mu lišće počelo pokazivati vidljive točkice ili veće površine lista bi se počelo sušiti. Mislim da te bi bio neki problem, ali nažalost čekalo bi ga još čitava 3 mjeseca zime a on bi već bio načet....

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #2 u: Prosinca 29, 2007, 20:13:47 poslijepodne »
 :shocked: :shocked: 15 dana si imao ledene dane???
Nisam siguran,ali mislim da trachycarpus ne bi preziveo tako dug niz ledenih dana,cak i da je stalno bilo -1C,osim ako nije zasticen bar lampicama!
OK je za trahi da bude 3-4 ledena dana sa umerenim mrazevima,to ima i u svom prirodnom stanistu,ali 15 dana je bas previse!  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #3 u: Prosinca 29, 2007, 20:38:42 poslijepodne »
još ne bi trebalo biti problema , jedino da temp padne jako u minus ispod -10 . Moj je jedan trahi vani povezao sam oko njega agril i malo deblju tkaninu oko debla samo , ali lišće je samo skupljeno u snop  i još je sve  ok , a znam da mu neće biti ništa jer je vani već 4 god i ni na -14 mu nije bilo ništa čak ni sa lišćem. Jedino što je na južnoj strani u zaštiti od hladnog vjetra . To je onaj na svetu biljaka što je sam posebno uslikan pa ga pogledajte , a slikat ću ga pa ćete vidjeti u kakvom je sad stanju.

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #4 u: Prosinca 29, 2007, 21:03:44 poslijepodne »
Naravno da nema problema samo neka je blagi minus do -10 i trahiju neće biti ništa, sjećam se oštrijih zima kad su odrasli trahiji po gradu ostali kao novi bez oštećenja.... :thumb_up:

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #5 u: Prosinca 29, 2007, 21:13:52 poslijepodne »
koliko ima odraslih Trahija u Djakovu i ima li neki da znas da je izmrzao?

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #6 u: Prosinca 29, 2007, 21:36:25 poslijepodne »
Ima ih negdje 20-tak ili malo manje...  :misli:
Ne nisam nikad vidio da je neki izmrzao.... :thumb_up:
Ima čak jedan phoenix posađen ljetos sada je zaštičen pa me zanima kako će on proći--- :misli: uslikam na proljeće... :thumb_up: :cool:

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
Trachy i ledeni dani
« Odgovori #7 u: Prosinca 29, 2007, 21:39:18 poslijepodne »
20 odraslih trahija u gradu severnijem od mog !!!  :shocked:

Offline Veruda

• Administrator
Odg: Trachy i ledeni dani
« Odgovori #8 u: Prosinca 29, 2007, 21:43:25 poslijepodne »
Nema veze da li je sjevernije ili južnije. Lokalna klima varira od mjesta do mjesta i ponekad područja sjevernije od naših mogi imati blažu klimu.

Vjerujem da će nam palmofil poslikati njih na proljeće da vidimo. I dalje mislim da bi trachy uz minimalnu zaštitu prošao bez ozbiljnijih oštećenja ovih 14 dana kod tebe dexxter...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #9 u: Prosinca 29, 2007, 21:45:00 poslijepodne »
baš sam to htio napisat.
Nema veze jeli sjeverno ili južno.
Eno opet ću ponovit od verude neki dan sliku pescare koja je pod snjegom a nalazi se 150 km južno od visa.
Toga na visu nema.
« Zadnja izmjena: Prosinca 29, 2007, 21:46:45 poslijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #10 u: Prosinca 29, 2007, 21:49:41 poslijepodne »
Ajde, baš super da se u nečemu slažemo...  :rofl:

:wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #11 u: Prosinca 29, 2007, 21:50:10 poslijepodne »
 :lol:

da  :mrgreen:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Prosinca 29, 2007, 22:35:36 poslijepodne »
Ne znam...ne treba se obazirati na geografsku sirinu,jer znamo da su neki krajevi Engleske cak u 9a a neki u Turskoj 6b...ali ipak ako se uporede ostali geografski parametri izmedju npr. Slavonije i Srema,prosto je zadivljujuce kako Djakovo ima povoljnu klimu!
Za sigurno prezivljavanje trachycarpusa potrebna je bar zona 8a (7b samo u martimnim oblastima sto sa Djakovom nije slucaj)! Znaci prosto je neverovatno da jedan grad u Panonskoj niziji ima klimu zone 8a!

Ja sam,racunajuci proseke za Beograd izracunao 8a-ali kao sto je to Pivi rekao to je ipak samo gradsko jezro jednog ogromnog dvomilionskog grada i to zahvaljujuci toplotnom ostrvu od zagadjenja i smoga!
Prema podacima iz mog dvorista takodje sam izracunao prosek kao da sam u zoni 8a~ipak to je samo jedan mikrolokalitet-evo najsvezijeg primera-jutros u mom dvoristu u 10h 0.2C a onda sam kolima otisao do druga i termometar u kolima dok sam se kretao ulicom je pokazivao -2.2C-znaci moje dvoriste je sam jedan od izuzetaka u hladnijoj okolini!

Ako se trahiji tako sade po Djakovu znaci da je ceo grad sigurno zona 8a,a mozda bi se mogle naci povoljne lokacije sa mikroklimom koje bi bile ekvivalentne 8b zoni!  :shocked:
Sta toliko modifikuje klimu-ne znam! Ne verujem da su samo jezera,vec mnogo razlicitih faktora zajedno,jer znamo za ogromno jezero Balaton u Madjarskoj  a tamo palme ne rastu!  :misli:
Hajde palmofil,nemoj cekati prolece-odsetaj vec ovih dana do najblizeg odraslog trahija i uslikaj nam! I naravno,i tvoje jedva cekamo da vidimo  :sretan:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Prosinca 29, 2007, 22:44:32 poslijepodne »
Tu si se prevario na Balatonu ima trahija i to dosta....  :thumb_up:
Npr. imate u sjevernoj mađarskoj u podnožju karpata gdje rastu trahiji , bademi oleandri... ne biste vjerovali ,a toliko su sjeverije od nas, ali na njih djeluju karpati koji prijeće hladni zrak iz Rusije koji se diže i zatim se spušta točno nad naša područja...
Ja bi ih rado uslikao ali sam trenutno u Zagrebu studiram, pa kada dođem stavim slike.... :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #14 u: Prosinca 29, 2007, 22:47:27 poslijepodne »
šta nemaš praznike sad za božić i novu godinu?  :mrgreen:

:wink: