Autor Tema: Sabal minor  (Posjeta: 270905 vremena)

0 Članova i 35 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Sabal minor
« Odgovori #1185 u: Listopada 11, 2016, 10:24:16 prijepodne »
Izgleda da su urekli palmu sa tim navodom. :icon_lol: Bilo bi zanimljivo saznati da li je taj zagrebački minor imao klijavo sjeme. Trebalo bi se raspitati kod starijih radnika botaničkog vrta, možda se koji od njih sjeća te palme a bilo bi uputno i pogledati stare fotografije iz botaničkog vrta, možda ih se može naći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili u kakvom arhivu.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1186 u: Listopada 11, 2016, 11:10:03 prijepodne »
Nisam uspio pronaći fotografije tog S. minora.
Raspitivao sam se malo u botaničkom vrtu oko Sabal minora koji su imali posađen vani do zime 1984/1985 kad je stradao. Pokazali su mi mjesto i gdje je bio. Nalazio se na parceli gdje se i sad nalazi većina palmi kad ih iznesu iz staklenika i to u ograđenom betonskom kvadratu (vidi se i sada). Jedan od radnika mi je spomenuo da su imali neku konstrukciju oko palme (nešto poput one koja se sad nalazi oko T. fortuneia), ali jedan od materijala koji su koristili za zaštitu je bio i najlon. Ne znam je li palma bila pokrivena s njim kobne zime kad je išlo ispod -20, no ako je sigurno je i to pomoglo njezinom stradanju.

Slika pozicije gdje je nekad rastao S. minor u botaničkom vrtu. Onaj betonski kvadrat. U rano proljeće tamo ima sunca no u sezoni rasta baš i ne previše

ako bude prilike ovdje bi vrijedilo pogledati. Monografija iz 1995.
http://antikvarijat-biblos.hr/botanicki-vrt-zagreb-proizvod-16561/
http://www.sumari.hr/biblio/pdf/10181.pdf
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1187 u: Studenoga 10, 2016, 00:26:48 prijepodne »
S. minor iz botaničkog pod imenom S. havanensis. Ovo je veći primjerak. Nismo stavljali dugo njihove slike. Slika je negdje iz 6 mj.

isti nametnik koji je kod mene uništio cvjetove

edit: evo i manjeg. Izgledom su drugačiji, sad ne znam jesu li drugačiji ekotipovi minora skiveni pod imenom havanensis ili je stvar samo do uvjeta rasta. Ovaj manji je u nekom pitaru od 45-50l...jako dugo

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1188 u: Studenoga 10, 2016, 22:27:05 poslijepodne »
Ovi minori imaju puno kraće plodne grane od onih američkih koji se mogu vidjeti po googlu,da li je to normalno,ili je to zato što su u pitaru ili je riječ o nečem trećem?
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1189 u: Studenoga 11, 2016, 06:39:16 prijepodne »
Znaju biti razlicite duzine od godine do godine. Uglavnom dosegnu visinu vrha lista, nekad manje, nekad i vise, ali se saviju pod teretom kad se formira sjeme.Vjerojatno ima i nekih razlika medju ekotipovima, kod ovih i do uvjeta rasta.

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1190 u: Studenoga 11, 2016, 11:34:04 prijepodne »
Ovi minori imaju puno kraće plodne grane od onih američkih koji se mogu vidjeti po googlu,da li je to normalno,ili je to zato što su u pitaru ili je riječ o nečem trećem?
Sabal minor build up in the ground a quite extended root system, more extended than one can conclude from the aerial size! I once used garlon (a very toxic herbicide) to kill olive stumps near my Sabal collection. Only my minor amd mexicana got killed because their root system had been reaching out far beyond canopy :thumb_down:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1191 u: Studenoga 14, 2016, 13:08:07 poslijepodne »
Znači razlog tome bi mogla biti i sputanost korijenovog sustava u tegli. Za koju godinu bi Henohovi "havanensisi" mogli procvjetati pa će se tada sa sigurnošću znati da li je kratka lisna drška rezultat skučenosti korijena u tegli ili je to posebna odlika koju ispoljava taj ekotip.

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1192 u: Studenoga 14, 2016, 14:37:54 poslijepodne »
I had to dig out 8 SZabal minor plants, which have sprouted randomly in various parts of my garden. All of them had been dug out woth no root ball but some broken big roots coming out of the bulb, which it was the only underground part of the plants I had managed to keep safe from damage. It seems that finally only two of the eight plants can make it and regrow again. the rest have spear pulled and decay has set in on the central part. Even those with still green leaves but empty center are imo actually dead, unles a miracle happens and a new growing point pops up in next spring.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #1193 u: Studenoga 20, 2016, 16:11:39 poslijepodne »

Situacija danas. Iako je opna ploda pocrnela, mislim da je seme unutra i dalje zeleno jer je opna semena jos svetla. Ostavicu ga jos, neka ga do nove godine, mozda ce sazreti kako treba.

USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1194 u: Studenoga 20, 2016, 16:45:29 poslijepodne »
Bravo za tvog minora  :thumb_up:

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #1195 u: Studenoga 20, 2016, 18:00:49 poslijepodne »
Dva testa za proveravanje zrelosti semena kod S. minora:

1) Kad se skine spoljasnji omotac i ocisti se semenka, boja mora da bude svetlo ili tamno braon i da je toliko glatka da se presijava na svetlosti.
2) Ociscenu semenku pritisnuti noktom. Ako je omotac cvrst, tako da se nokat ne useca, semenka je potpuno zrela.

:thumb_up:

Badnjevac

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #1196 u: Studenoga 20, 2016, 18:39:43 poslijepodne »
 :thumb_up:

Sjećam se da sam sa jednog splitskog minora skidao klijave sjemenke početkom 11. mjeseca.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1197 u: Studenoga 22, 2016, 10:42:27 prijepodne »
Bravo za tvog minora! :thumb_up:

Mislim da je to sjeme već zrelo, inače sjemeni omotač ne bi pocrnio. Crni plod znači da je on fiziološki zreo pa bi stoga i sjeme moralo biti zrelo i klijavo. Svakako bih ti preporučio da ubereš jedan plod i ispitaš sjemenku u njemu na način koji je opisao Badnjevac.
« Zadnja izmjena: Studenoga 22, 2016, 10:42:52 prijepodne od palmofan »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1198 u: Prosinca 16, 2016, 14:01:51 poslijepodne »
Zgodno za usporedbu. S. minor "havanensis" je isto prošao kod mene
1. zimi štićeni s malo lišća (na ovima sam suhe vrhove uklonio škarama)

Isti Sabal prošli tjedan. Ona gornja slika je nakon brutalne zime 2011/12. To je onaj na kojem je ostalo najviše zelenog. Desno se vidi i mala Y. baccata. Još dva S. minora ostala su lijevo od njega, ali su daleko manji. Nisam uspio pronaći slike od prije, dosta je slika nestalo s foruma, ali o sjećanju posadio sam ih negdje tijekom sezone 2009. na jednom listu. Važno je napomenuti da je to ilovača teška i ljepljiva kad je mokra. U crnici ili nekoj boljoj zemlji vjerujem da bi bilo više njih koji bi bolje i brže rasli. Iz zemlje sam izvadio ove godine jednog preostalog koji je bio posađen iste te godine ispod omorike, dakle gotovo bez sunca, jako suho. Zato što je borac pružit ću mu šansu, razrasti ga i vratiti na neku bolju poziciju uz prethodnu pripremu zemlje. Vratim se ovdje za par godina.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1199 u: Prosinca 18, 2016, 14:34:05 poslijepodne »
Klijanac posadjen kad i onaj koji se razrastao, ali nikako nije uspio razviti korijen u ilovaci pa je patio i od suse i od smezavanja. Borac zasluzuje drugu sansu  :thumb_up: