Autor Tema: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima  (Posjeta: 177025 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima
« Odgovori #195 u: Ožujka 27, 2010, 15:30:59 poslijepodne »
Kod trachyja je normalno da ima takve spuštene listove, to sam viđao i na moru, gdje nema snijega. Trachyju se stari listovi s vremenom spuštaju i postupno suše a novi izbijaju iz terminalnog pupa.
USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #196 u: Ožujka 28, 2010, 07:42:15 prijepodne »
Kod trachyja je normalno da ima takve spuštene listove, to sam viđao i na moru, gdje nema snijega. Trachyju se stari listovi s vremenom spuštaju i postupno suše a novi izbijaju iz terminalnog pupa.

da, tako je. negdi sam procitao da listovi palme traju oko 3 godine i onda se osuse. sad za koje vrste to vrijedi ne bi znao jer sigurno nije za sve.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #197 u: Ožujka 28, 2010, 19:28:02 poslijepodne »
Različito je od vrste do vrste. Kod Rhapidophyllum hystrixa traju i do 7 godina. Uglavnom, iako nije pravilo, kod sporijih vrsta traju duže.

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #198 u: Ožujka 31, 2010, 19:33:14 poslijepodne »
Uh!

Kakav lep primerak  :shocked:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #199 u: Travnja 02, 2010, 23:55:22 poslijepodne »
Botanički vrt u Zagrebu je otvoren od 1.4. pa sam jučer navratio da snimim stanje T. fortuneia kojeg su jesenas posadili. Nikakvih promjena na njemu, super je prezimio uz onu minimalnu zaštitu od agrila.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #200 u: Travnja 03, 2010, 20:58:54 poslijepodne »
Trachy je odlično prezimio ovu zimu. :sretan: Nadam se da će ovo biti poticaj upravi Botaničkog vrta da posadi još koju palmu vani, a koja bi mogla prezimljavati vani u Zagrebu uz određenu zaštitu, npr. Sabal "havanensis" i Chamaerops humilis.
Nove slike kutinskog trachyja. Listovi koji su bili jako oštećeni su se osušili do kraja, ali osim toga nema drugih oštećenja, a vidi se da je i centralni list malo porastao.

USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #201 u: Travnja 03, 2010, 21:42:21 poslijepodne »
dobro se drzi  :thumb_up:
ja sam isto primjetio kod svog da je porastao za pola lepeze. tj ostatak koji je zimus bio jos u palmi sad je izasao van. mozda nekih 10ak cm. kolko je za ocekivat novih listova u ovoj predstojecoj sezoni. pitam jer mi je prvi put prezimio na vani, dobro je ukorjenjen, i na suncanoj poziciji.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #202 u: Travnja 04, 2010, 11:36:57 prijepodne »
Realno bi bilo za očekivati, kod maldih T. fortuneia, 4-5 listova. No ako ćeš ga zalijevati i prihranjivati, što ti ne bi trebao biti problem jer je kod tebe doma u vrtu, onda i koji list više. Meni je problem što su moji na vikendici pa koliko dobiju vode od kiše tijekom sezone rasta to je to.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #203 u: Travnja 04, 2010, 12:18:21 poslijepodne »
nije mi problem , zalivanje i gnojidba. sto vise bas volim ih "napucat"  :mrgreen:. hehehe

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #204 u: Travnja 28, 2010, 17:12:53 poslijepodne »

prije i "poslje" :rofl:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #205 u: Travnja 28, 2010, 17:17:20 poslijepodne »
na prvu bi reko neka egzoticna palma s tajlanda ali........  :rofl:
hehehehe
sto je autor htio reci?
p.s. to je ta palma u osijeku sto je prezivila sve i svasta, nikad sticena po zimi. prvo je bila jedna , pa je uz nju narasla druga palma, i sad, opet tik do te dvi raste treca palma. rjec je o t. fortuneiju.
« Zadnja izmjena: Travnja 28, 2010, 17:18:24 poslijepodne od damir »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #206 u: Svibnja 04, 2010, 16:10:42 poslijepodne »
T. fortunei u botaničkom uskoro će cvjetati. Drugi T. fortunei po gradu su to već napravili prije. Zaboravio sam je li ovo muški ili ženski  :misli: treba sačekati da izbaci u cjelosti cvjetnu dršku

« Zadnja izmjena: Svibnja 04, 2010, 16:11:20 poslijepodne od Henoh »

Yucca

• Gost
« Odgovori #207 u: Lipnja 28, 2010, 15:12:20 poslijepodne »
Evo nekoliko fotosa Trachycarpusa Iz Sarajeva, sa Grbavice:

Ovo je, izgleda, nesto starija fotka
Petak vece sam sjedio u ovom kaficu i palma je znatno visa, a oko nje ima 3 manja Trachi-ja. Najmanji od njih je ocigledno ostao samo na jednome listu koji je i dodatno orezan te je vec izbacio novi neotvoreni list i jos novo koplje. Veliki ima oprljene listove. Pitao sam za zastitu i kazu da je "bio omotan nekim bijelim najlonom...".
Pored ovog, ima jos nekolikio vecih Trachy-ja posadjenih unaokolo koji su u nesto boljem stanju.
Posjetit cu kafic ("Palma" se zove :icon_lol:) maksuz tokom dana i s aparatom pa cu uslikati i postaviti ovdje fotke.

Yucca

• Gost
« Odgovori #208 u: Kolovoza 03, 2010, 10:42:01 prijepodne »
Adapiram kucu i jutros sam posjetio jedno stovariste boja i lakova na lazu u Hadzice. U vrtu stovarista sam ugledao maleni trahi i slikah ga. Lokacija na kojoj je posadjen je izrazito nepooljna- nalazi se u kanjonu jedne manje rijeke izmedju visokog Igmana i nesto nizis brda na suprotnoj strani. Nadmorska visina je pretpostavljam iznad 600 m. Razgovarao sam s direktorom tvrtke, i covjek kaze da je proslu jesen kupio par loncanica za urede, ali kad im je pokusavao pronaci pozicije na palmi je ugledao kartoncic sa slikom iste u snijegu i natpisom "winter palm" i -20 stepeni. Kaze da je cisto iz pokusa posadio vani. Ocigledno, prvu zimu je izdrzala iako je prilicno malena. Nisam izdrzao da mu ne dam par savjeta za narednu zimu, a jos dobih i popust na kupljenu robu  :sretan:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #209 u: Kolovoza 03, 2010, 11:58:58 prijepodne »
Žilavi su T.fortunei. Gledam na wikipediji osnovne klimatske podatke za Hadžiće i poprilično je hladan. Prosječna godišnja temperatura u Hadžićima je oko 8.5°C, posječna temperatura zraka (7  mj.) je 18°C, najniže prosječne temperature (u 1 mj.) -2°C,srednji broj dana sa mrazevima je 102, a jesenji mrazevi nastupaju u 10 mj. i potraju do 4 mj. Prosječna godišnja koločina padavinau Hadžićima iznosi oko 930 mm.