NIkolaB, dobrodosao, komsija :) Ja imam plac u Brestoviku isto sa stablom smokve, vrlo su ukusne :) Nadam se da uzivas u tvojima sada...
Elem, sto se presadjivanja tice - tesko. One su vec dosta razvile koren. Ono sto mozes da uradis (i sto sam ja uspesno ucinio) ja da mlade izbojke koje smokva izbaci pri dnu stabala iseces sve sa listom, pobodes u zemlju, i zalivas redovno sa dosta vode. (ja nisam zalivao mnogo, ali sam stavio u zemlju bas pred onaj ekstremno kisni period). Mislim da ti je doduse sad vec kasno, ali te nista ne kosta da pokusas, pa sta prezivi - prezivi. Vazno je da je mladji izbojak i da ima neki pup iz koga ce izvaciti novi list... Slobodno pobodi dosta u zemlju gore nek ti ti viri samo jedan list npr. Kroz neko vreme ce poceti da izbacuje nove listove i uspesno si presadio smokvu. Ako imas nekih manjih, mozes probati u jesen da ih presadis, kad prodje vegetacija, ali ovako sa oziljavanjem je dokazano uspesno - bar kod mene.
Sto se toga sto nije stablo - to se postize orezivanjem, trebao si ih ranije orezivati, a i sad mozes kod nekih mladjih. ja sam tako uspesno od moje zbunaste stare 20-tak godina poterao ka stablu (jos nije sasvim tu, ostavio sam cetiri glavne da vidim koja bolje pretera zimu, ali bilo ih je 15)...
U svakom slucaju, kad ih ozilis, imaces prilike da oblikujes stablo kako treba.
Puno srece, i ne zaboravi da postavis slike.. i da eksperimentises sa juznim biljkama, moze u Grocanskom kraju dosta toga rasti! Saznao sam npr. da ljudi gaje limunove pa ih pokrivaju plastenicima zimi, dok evo ja imam maslinu pa cemo videti kako ce joj proci zima :)