Autor Tema: Ficus carica (smokva)  (Posjeta: 210576 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline morena

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Ficus carica (smokva)
« Odgovori #135 u: Lipnja 04, 2009, 19:53:58 poslijepodne »
kad je najbolje vrijeme za presaditi smokvu?
naime neki dan sam vidjela da nasa velika smokva ima 2 mladice, ali dalje od debla, nemam pojma kak je to tamo dospjelo

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #136 u: Lipnja 05, 2009, 15:14:48 poslijepodne »
Mislim da bi prvo trebala provjeriti dali su mladice korijenom povezana sa velikom smokvom.
Ako jesu onda pazljivo presjeci vezu sa velikom smokvom,pazeci pritom da ne ostetis bas previse korijenje mlade smokve.

Ako nisu povezane sa velikom smokvom,to znaci da su nikle iz sjemenke smokve koja je pala na tlo.
Takve smokve su divlje i nisu za jelo!

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #137 u: Lipnja 16, 2009, 23:20:22 poslijepodne »
Ficus afghanistanicu sam spasio na zanimljiv način, metodom koju bi se moglo nazvati "polukalemljenjem". Naime, prošli četvrtak mi je sinula ideja da bih mogao povezati afghanistanicu sa mojom velikom smokvom, kako bi afghanistanica mogla primati hranjive tvari od velike smokve, budući da već dva mjeseca nije bila u stanju razviti korijen. Smokve sam povezao tako što sam zarezao koru na velikoj smokvi, slično kao kad se kalemi. Zatim sam ogulio koru na jednom dijelu afghanistanice i oguljenu stranu prislonio na zarezano mjesto. Dobro sam povezao gumicom i nakon desetak dana afghanistanica je otvorila jedan pup i velikom brzinom počela izbacivati novi list, što znači da je "polukalemljenje" uspjelo. Smokve ću ostaviti povezane sve do slijedećeg proljeća, a do tada bi afghanistanica već trebala razviti svoj korijen. Evo i današnje slike tog pupa i mjesta "polukalemljenja". Za par dana ću opet slikati taj pup da vidite kako brzo raste, ovo je turbo brzina prema onome kako su dosad rasli listovi afghanistanice.

USDA zone: 7a

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #138 u: Lipnja 17, 2009, 14:55:24 poslijepodne »
Interesantno  :thumb_up:
Nadam se da ces ovaj put uspjeti!
Ako ne pokusaj je skros kalemiti na obicnu smokvu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #139 u: Lipnja 17, 2009, 23:34:17 poslijepodne »
Ma 100% će uspjeti, taj pup raste takoreći pred očima. Evo, već otvara drugi list, a nazire se i treći. Za par dana ću ga opet slikati pa ćeš vidjeti koliko će napredovati.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #140 u: Lipnja 24, 2009, 18:49:34 poslijepodne »
Pup afghanistanice je vidljivo porastao u ovih tjedan dana. Već otvara treći list, a pojavljuje se i četvrti. Sada mi je žao što se ovoga nisam sjetio prije dva mjeseca kada sam donio grančicu afghanistanice iz botaničkog.

« Zadnja izmjena: Lipnja 24, 2009, 18:50:31 poslijepodne od palmofan »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #141 u: Srpnja 07, 2009, 15:50:41 poslijepodne »
Kako je sada afghanistanica? Ovo je odlična metoda, samo mi nešto nije jasno. Mjesto 'polukalemljenja' je iznad pupa i ne znam da li pup može primati hranjiva 'prema dolje', u suprotnom smjeru?
Možda se dogodilo sljedeće: zarezao si granu iznad pupa i sad u gornji dio ide manje hranjiva pa više ostaje donjem pupu. Ta metoda zarezivanja kore iznad pupa, kao i prstenovanje (mislim da je to uklanjanje kore po čitavom obodu grane u širini od nekih 2-4 mm) se koristi kad se želi potaknuti razvoj pupa ispod.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #142 u: Srpnja 07, 2009, 17:21:27 poslijepodne »
Ja mislim da je njoj bitno da sokovi doticu, a sad sa koje strane,odozgora ili odozdola nebi trebalo imati nekakvu ulogu. Mene brine jedna druga stvar,to da dog dobiva sokove od druge biljke dali ce razvijati svoj sopstveni korijen?
Logicki gledajuci,zasto bi kad sokovi stizu?
Meni ta tvoja afghanistanica vise slici na "SPONZORUSU" :mrgreen:
Dok je drugi grane ona gusta i cvijeta!!
« Zadnja izmjena: Srpnja 07, 2009, 17:24:43 poslijepodne od hobotnica »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #143 u: Srpnja 07, 2009, 22:02:59 poslijepodne »
Meni ta tvoja afghanistanica vise slici na "SPONZORUSU" :mrgreen:
Dok je drugi grane ona gusta i cvijeta!!

:rofl:

Baš tako, kako stoji sa korijenom?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #144 u: Srpnja 07, 2009, 22:30:47 poslijepodne »
Ma ne pitajte me za afghanistanicu, ta smokva je za izluditi čovjeka. :rofl: Gledao sam da li je razvila korijen, nije pustila ni žilice, već je dio u zemlji počeo trunuti, morao sam je odrezati i do kraja kalemiti na smokvu. Ne znam hoće li se izvući, onaj pup je prestao rasti, što nije dobar znak. :icon_sad:
« Zadnja izmjena: Srpnja 07, 2009, 22:31:51 poslijepodne od palmofan »

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #145 u: Srpnja 08, 2009, 10:02:38 prijepodne »
Mislim da je to najpametnije sto si mogao uraditi,sad bi ona trebala krenuti ako ne iz tog onda iz novog pupa,hrane je dovoljno,a i "sponzor" ju je ocito prihvatio  :rofl:

NikolaB

• Gost
« Odgovori #146 u: Kolovoza 06, 2009, 11:41:43 prijepodne »
Pozdrav narode. Zivim u Beogrdau, a u okolini (Grocka) imam plac sa nekoliko zasadjenih smokava. Kod nas se temperatura zimi spusti i ispod -15 ali nije znacajnije uticala na smokve. Hteo sam ih rasaditi pa me zanima koji je nacin najbolji? Za razliku od onih smokava koje sam video na postavljenim ftografijama ( rastu kao pojedinacno stablo) kod mene sve smokve rastu kao zbun sa vise grana. Imam jednu crnu smokvu sa preko 150 grana koje izbijaju iz zemlje. Ne verujem da je stablo dublje u zemlji? cini mi se da je svaka od njih biljka za sebe. Da li bi bilo moguce da ih jednostavno rasadim ili neki drugi nacin da upotrebim?
 Hvala svima koji mi pomognu u ovom poduhvatu.

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #147 u: Kolovoza 07, 2009, 21:35:06 poslijepodne »
NIkolaB, dobrodosao, komsija :) Ja imam plac u Brestoviku isto sa stablom smokve, vrlo su ukusne :) Nadam se da uzivas u tvojima sada...

Elem, sto se presadjivanja tice - tesko. One su vec dosta razvile koren. Ono sto mozes da uradis (i sto sam ja uspesno ucinio) ja da mlade izbojke koje smokva izbaci pri dnu stabala iseces sve sa listom, pobodes u zemlju, i zalivas redovno sa dosta vode. (ja nisam zalivao mnogo, ali sam stavio u zemlju bas pred onaj ekstremno kisni period). Mislim da ti je doduse sad vec kasno, ali te nista ne kosta da pokusas, pa sta prezivi - prezivi. Vazno je da je mladji izbojak i da ima neki pup iz koga ce izvaciti novi list... Slobodno pobodi dosta u zemlju gore nek ti ti viri samo jedan list npr. Kroz neko vreme ce poceti da izbacuje nove listove i uspesno si presadio smokvu. Ako imas nekih manjih, mozes probati u jesen da ih presadis, kad prodje vegetacija, ali ovako sa oziljavanjem je dokazano uspesno - bar kod mene.

Sto se toga sto nije stablo - to se postize orezivanjem, trebao si ih ranije orezivati, a i sad mozes kod nekih mladjih. ja sam tako uspesno od moje zbunaste stare 20-tak godina poterao ka stablu (jos nije sasvim tu, ostavio sam cetiri glavne da vidim koja bolje pretera zimu, ali bilo ih je 15)...

U svakom slucaju, kad ih ozilis, imaces prilike da oblikujes stablo kako treba.

Puno srece, i ne zaboravi da postavis slike.. i da eksperimentises sa juznim biljkama, moze u Grocanskom kraju dosta toga rasti! Saznao sam npr. da ljudi gaje limunove pa ih pokrivaju plastenicima zimi, dok evo ja imam maslinu pa cemo videti kako ce joj proci zima :)

Offline Dahe

• Phoenix
  • *
« Odgovori #148 u: Kolovoza 31, 2009, 10:59:03 prijepodne »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #149 u: Rujna 07, 2009, 09:11:44 prijepodne »
Probaj naći mlađi izbojak udaljeniji od stabla i pažljivo ga iskopaj. Vidjet ćeš da ima žilu koja ga spaja sa matičnom biljkom i vlastiti korjenčić. Izbojak pažljivo izvadi s korijenom i prereži žilu koja ga povezuje s matičnom biljkom. Ja sam tako uspješno izvadio izbojak susjedove smokve i sada mi raste u posudi, a na proljeće je planiram posaditi u vrt. Ako ne nađeš takve izboje možeš probati i sa ožiljavanjem kao što ti je jovanovm predložio, no tada cijeli proces duže traje a može se dogoditi i da se izbojak bez korjena ne primi, pa ih treba uzeti veći broj.