Autor Tema: Moj plastenik  (Posjeta: 14083 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Moj plastenik
« Odgovori #30 u: Ožujka 25, 2008, 14:21:40 poslijepodne »
Zato se kod jako malih plastenika (kojima se štiti samo jedna biljka) uvijek kaže da se po danu trebaju zračiti, jer se biljke inače 'skuhaju'.
Pretpostavljam da ja o ovome moram voditi racuna kada napravim zastitu kanarki! Zanima me sta da radim onih dana kada dnevna ne prelazi u plus? Tada sigurno ne smem otvarati plastenik-a sta onda raditi-posebno ako je suncano a u minusu?
Doduse,meni je lakse,jer mi je samo bitno da ocuvam palmu,a to za kanarku znaci da je samo bitno da ne ide cesto i mnogo ispod 0C,zar ne?
Pivi ipak zeli da mu palme rastu,a povrh svega sve su to mnogo egzoticnije vrste! Njemu svakako onda ne odgovara da provetrava plastenik od vlage,jer bi time snizavao dnevnu temperatutu!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #31 u: Ožujka 25, 2008, 14:43:24 poslijepodne »
Palmark u pravu si.
Ne samo da bi smanjio time dnevnu temperaturu nego samim time i nočnu.
Jer dnevna toplina koju plastenik tokom dana akomulira upravo služi da temperatura po noči nebi previše pala.
Zato i jesmo ovdje da svi zajedno raspravimo šta i kako je najbolje.
Ja sam do sada došao do zaključka da bi vrlo vjerojatno otvorene kante sa vodom imale negativan učinak po pitanju vlage tako da to vjerojatno neću radit.
Vjerojatno će ići kante sa zatvorenim poklopcima a koliko to ima učinka na očuvanje temperature u plasteniku ostaje tek za vidit ili napravit neki test kako porat kaže.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #32 u: Ožujka 25, 2008, 14:55:09 poslijepodne »
Mislim da ce i zatvorene posude imati ucinka! Mozda ne bas toliko kao otvorene,ali bolje da ne rizikujes sa prekomernom vlagom! Znas da onda mogu napasti gljivice i kojekakve bolestine!
Mada,agril-folija je dobra,kao sto porat rece,jer cuva temperaturu,a dopusta prekomernoj vlagi da izadje iz plastenika! Medjutim,ona ne propusta toliko svetlosti kao najlon,pa je ne bi smeo koristiti za sve strane!
Ja hocu,jer i tako ce moja kanarka tokom zime biti u potpunoj stagnaciji,a za to joj je dovoljno i toliko svetlosti koliko agril propusta,bar se nadam!
Eh kad bi nam dosao neko sa velikim iskustvom,ko je sve ovo prosao i isprobavao,ne bismo sad lupali glavu!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #33 u: Ožujka 25, 2008, 15:22:48 poslijepodne »

i da su limuni i bugenvilia sa svakodnevnim prozracivanjem dobili one stetocine sto stvaraju bijelu vatu, nazalost neznam kako se na nasi to zove.
Vunaste uši

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #34 u: Ožujka 25, 2008, 15:44:39 poslijepodne »
Da, najbolje se uči na vlastitom iskustvu!
Što se tiče agrila njegova je prednost jer biljka 'diše'. a vlaga se puno manje zadržava. Kao izolator vjerojatno je bolji od najlona kada se stavi u više slojeva, a dosta dobro propušta i svjetlo.
Palmark, što se tiče tvoje kanarke ne moraš brinut jer propusti i više svjetla nego joj treba u mirovanju.

Ovako sam ja štitio agrilom svoju mandarinku ove zime:

http://palmapedia.com/index.php?topic=456.msg8210#msg8210

Ispod sam stavio 12, 13 l vode.

A limun i mandarinka su mi preživili u konobi mjesec dana u potpunom mraku jer sam se bojao ostavit otvorene škure zbog vjetra. Kad sam ponovo došao dolje 'isprobao' sam škure na vjetru i vidio da su čvrste pa sam ih ostavio otvorene, ali kako je prozor na istočnoj strani i nije velik svjetla je relativno malo. Preživjele su bez problema uz samo jedno zalijevanje tokom zime, lišće im izgleda zdravo i zeleno.

Dopuna: mana agrila je što kad se smoči drži dugo vlagu na biljci, zato treba napravit okvir oko biljke da ne dira lišće biljke. Već sam pisao da sam direktnim zamatanjem svojih oleandara u agril prošle zime oštetio listove-izgledali su 'skuhano' iako je zima bila vrlo blaga.
« Zadnja izmjena: Ožujka 25, 2008, 15:48:01 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm