Autor Tema: Supstrati, perlit, treset, malč... smjese za sadnju  (Posjeta: 47885 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Supstrati, perlit, treset, malč... smjese za sadnju
« Odgovori #45 u: Prosinca 21, 2012, 22:09:38 poslijepodne »
Zanima me taj zeolit,jeli ga tko koristio i kakva su iskustva s njim?Ima li ga za kupiti gdje u Hrvatskoj?
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #46 u: Ožujka 18, 2013, 22:03:38 poslijepodne »
Zanima me taj zeolit,jeli ga tko koristio i kakva su iskustva s njim?Ima li ga za kupiti gdje u Hrvatskoj?

Danas cjeli dan u potrazi za perlitom,vermikulitom,zeolitom.... Zvao neke brojeve ovdje u osijeku...al samo velika pakiranja od 100 litara cijena 180 kn. Prelisto dosta stranica o akvaristici...di se isto koriste za filtere... Razne forume itd... I na kraju nadjem na njuskalu,al oglas vise ne vazi, da pijesak za macke marke Cecilia je cisti zeolit. Drugi pijesci sadrze ili su od bentonita,isto neki mineral,kamen il sta vec,dok je ovaj Celilia cisti zeolit! Jos ranije sam sumnjao na pijesak za macke da bi mogao bit perlit il tako nesto,zbog strukture... Ovi drugi pijesci imaju dodatak i nekih parfema,valjda da kamufliraju smrad od macje kakice... Ovaj cecilia i nije skup, oko 22 kn za 5 kila zeolita. Sutra idem po to.

http://m.njuskalo.hr/oprema-kucni-ljubimci/zeolit-kucne-ljubimce-hrvatskoj-oglas-958596

I ima ga za kupit u pet trgovinama,moguce i u obicnim. Jos cu procitat sastav s deklaracije,al mislim da je to to.
« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2013, 22:06:38 poslijepodne od damir »
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Ožujka 18, 2013, 22:15:40 poslijepodne »
Dobro pročitaj deklaraciju, moguće je da je taj pijesak za mačke tretiran sa raznim antisepticima ili sličnim kemikalijama, koje bi mogle naškoditi klijancima.
USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #48 u: Ožujka 18, 2013, 22:29:13 poslijepodne »
Da,to pod obavezno. Pise da je cisti zeolit bez dodataka ikakvih. Bioloski razgradiv....blablabla....

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Ožujka 18, 2013, 22:53:56 poslijepodne »
Da Damire,to obavezno procitaj...Kod nas (u Srbiji)na svu srecu ima on line prodavnica  gde se nalazi bas sve za biljke.Ja sam pre mesec i po dana narucio perlit i vermikulit.Narucio 'danas'dobio odmah sutradan...Stvarno su bas azurni.....

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #50 u: Ožujka 18, 2013, 23:09:57 poslijepodne »
Damire,jedan moj frend iz Darde nabavlja zeolit iz Mađarske,vrlo jeftino,tamo je puno jeftiniji nego kod nas.
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #51 u: Ožujka 18, 2013, 23:29:18 poslijepodne »
Naso sam jos jedan izvor tu u osijeku. Sutra zovem. kako pise 1.3 kn po kili.

http://m.njuskalo.hr/sve-ostalo/zeolit-mikofiksator-oglas-7284610 

Sad se koristi jos i za suzbijanje tih gljivica u mljeku,sto je sad bila nedavno izbila afera s alfatoksinom,te kao dodatak prehrani ljudi il kao ljek neki,ne znam sta... Na nekim forumima o akvaristici kazu da je isti ovaj za poljop. I akvaristiku,samo se za akvaristiku pakira u male kutije i skuplji je 50 puta nego obicni...

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #52 u: Ožujka 19, 2013, 20:49:02 poslijepodne »
Trava, naso sam na netu. Vermikulit u velikoj gorici pet litara 30 kn.A danas bio u pet centru,nema ovog pjeska za macke na bazi zeolita,svi su na bentonitu. A ima namanje 15 vrsta. Ni u poljop apotekama nema,samo 100 litara pakiranje. U pet centru imaju,al danas nije bilo zeolit za filtere za akvarije pola kg 30 kn.  :mrgreen: u baumaxu nista,nikad culi. U bjelovaru i cakovcu imaju u poljop apotekama 6 kila kutija za 40 kn,naso na nekom akvarij forumu.. Na netu dosta ljudi ga trazi,neko za klijanje ko mi,neko za filtere za akvarije,za dodatak i poboljsivac stocne ishrane....Sad i za neutralizaciju alfatoksina u mljeku.
Bilo je isto neka firma u rijeci,slali postom,sad vise ne salju. U zagrebu se da nac manja pakiranja perlita/vermikulita/zeolita, osijek puška.  Cak sam nabaso na neke stranice o uzgoju trave, "the trave" di pisu di sve sta ima za nabavit,neonke,zemlja,grijaci... Cak i slika ima,od sjemena pa dalje u uzgojnom procesu. Poucno.  :mrgreen:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #53 u: Ožujka 20, 2013, 14:57:17 poslijepodne »
stize iz zagreba  sa teraristika.hr
3 litre vermikulita 25 kn plus 10 kn postarina.
eto, kome jos treba manje pakiranje vermikulita nek zna!!  :icon_mrhappy:
napokon muke po perlitu,  zeolitu, vermikulitu ,,,,, gotove. amen!!

:icon_mrhappy: :icon_mrhappy: :icon_mrhappy: :icon_mrhappy: :icon_mrhappy:
fala qcu

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #54 u: Ožujka 30, 2013, 10:10:17 prijepodne »
Par pitanja.. Kolko dugo klijanci mogu opstat u vermikulitu? Jel on ima ikakvu hranjivu vrijednost?? Il da dodajem minimalne kolicine tekuceg gnojiva razrijedjenog s vodom?? Pa tako odrzavam?' kasnije to sve ide u zemlju,al dotad...??

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #55 u: Ožujka 30, 2013, 10:14:16 prijepodne »
Mogu da opstanu dokle god imaju hrane u semenci, e sad to mu dodje negde do 2.-3. lista mada zavisi od vrste do vrste. Posle vec razvijaju koren i krecu iz zemlje da se hrane. To sa gnojivom ima smisla ali u praksi ne mislim da bi se bas dobro pokazalo. Bilo bi tu velikih promena za tako male palmice. :misli: Ako bi pomesao vermikulit i zemlju 50:50 onda bi klijanac imao dovoljno hrane za taj pocetni stadijum.
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #56 u: Svibnja 19, 2016, 19:50:07 poslijepodne »
Ova tema je prilično neaktivna.
Napokon sam se dočepao kokosovih mljevenih vlakana(u bauhausu),u daljem tekstu kokos,firma je Homeogarden,imaju široku paletu raznih preparata,uglavnom za ekološku proizvodnju.Čini mi se da bih ubuduće mogao preći na kokos za naklijavanje sjemenja.
http://shop-hr.homeogarden.com/proizvod/organska-zemlja-70-l_hr/
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #57 u: Srpnja 21, 2016, 08:45:33 prijepodne »
Kokosova vlakna,tj.mrvice, pokazale su se odlične,vrhunski materijal,drži vlagu taman koliko treba,teško da može biti premočen,lijepo se miješa sa drugim supstratima,nema gruda koje moraš mrviti ili uklanjati,do sada nisam vidio nikakvih plijesni ili slično da su se u njemu razvile,ne razgrađuje se brzo kao što je to slučaj sa tresetima,divota od materijala.A butie koje sam prebacio u kokos klijaju ili su počele klijati.Probao sam i klijance presaditi u čisti kokos,rastu sasvim normalno.Kokos je zakon!
Ima li još neko iskustva sa ovim materijalom?
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #58 u: Srpnja 21, 2016, 09:03:46 prijepodne »
Nemam iskustva, ali ovo sto si naveo me potice da probam  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline sale

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #59 u: Srpnja 24, 2016, 09:40:25 prijepodne »
Kupovao sam kokos blokove, ovo: http://www.hidroponika.com/index.php?route=product/product&path=20_27&product_id=9
Dobra je to stvar ali nekako mi je za klijalište prikladniji pripremljeni klasmann. Možda je kod mene i stvar navike. :icon_lol:
« Zadnja izmjena: Srpnja 24, 2016, 09:41:36 prijepodne od sale »