Autor Tema: Sabal "havanensis"  (Posjeta: 107196 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Sabal "havanensis"
« Odgovori #255 u: Listopada 01, 2009, 22:20:59 poslijepodne »
Mogao bih i ja svoje sljedeće ljeto prebaciti na tavan da im ubrzam rast. Planiram ih staviti na zimovanje u negrijanu prostoriju, jer mislim da bi ipak bilo bolje da sabali zimuju na hladnom nego da ih se forsira, vidim da Branimirovi "havanensis" i blackburniana bez zimovanja ne izgledaju baš najbolje.
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #256 u: Listopada 04, 2009, 10:52:39 prijepodne »
Blackburniana je puno brža bez zimovanja. Ima minival ali je brža i razvijenija.
Karibi su i južnije od staništa minora pa im zimovanje nije prijeko potrebno.
Tako mi se "kovrčala" i Bismarckia pa je došla na svoje.
To stanje se poslje ispravi i nije uzrokovano nedostatkom zimovanja.
Za havanensise stoji to da trebaju godišnji odmor.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #257 u: Studenoga 04, 2009, 20:33:52 poslijepodne »
Jedna od rijetkih knjiga gdje se spominje Sabal havanensis je knjiga Саакова С.Г. Пальмы и их культура в СССР. 1954.г. str. 198

za Sabal havanensis Saakov piše, prema podacima izvjesnog A.S. Mokržeckija, da je nezaštićen na Jalti trpio mrazeve od -7 bez ikakvih oštećenja. Također, da je zimu 1910/11. s minimumom od -12,5 dobro prezimio. S druge strane za Sabal minor Saakov u knjizi koristi paralelno i naziv Sabal adansonii.
« Zadnja izmjena: Studenoga 04, 2009, 22:01:45 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #258 u: Studenoga 07, 2009, 11:47:48 prijepodne »
Dakle Saakov ipak pravi razliku između havanensisa i minora. Spominje li možda u toj knjizi i koji drugi naziv za havanensis?
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #259 u: Studenoga 08, 2009, 10:12:59 prijepodne »
Ne, spominje samo Sabal havanensis. On ga nije osobno proučavao nego je navodio njemu dostupne podatke iz literature o prezimljavanju pojedinih vrsta iz botaničkih vrtova na Krimu i crnomorskoj obali. Sabal minor je proučavao osobno, bilježio je brzinu njegova klijanja, rasta, podatke o dužini listova, njihovoj širini i prezimljavanju.
« Zadnja izmjena: Studenoga 08, 2009, 10:16:07 prijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #260 u: Studenoga 10, 2009, 10:12:51 prijepodne »
Mislim da je možda kod imena Sabal havanensis potrebno dati još neka objašnjenja. Ja smatram da je S. havanensis (konkretno onaj iz bot. vrta u Zagrebu) samo jedan od ekotipova Sabal minora, što ne znači da su neki drugi, u drugim botaničkim vrtovima nešto sasvim drugo. Znam da neki i dalje misle da je to nešto drugo (ili se barem nadaju u takvo što). Kako je uopće zabuna krenula i zašto nema nigdje standardnog botaničkog opisa vrste.

Evo i nekih objašnjenja.

Cijelu zbrku su napravili Conrad Loddiges & Sons. Od tud u imenu onaj dio Sabal havanensis Lodd. ex Mart. (Loddiges ex Martius).
Loddiges obitelj su bili poznati uzgajivači koji su imali ogroman rasadnik u Hackneyu nedaleko Londona. Uvozili su razne egzotične biljne vrste među njima i famozni Sabal havanensis kojemu su dali ime. Postoji niz kataloga (Catalogue of plants in the collection of Conrad Loddiges & Sons) dio dostupan (do 1833) on-line http://ora-web.swkk.de/digimo_online/digimo.Reg1?vc1=Loddiges,%20Conrad . Nisam ih stigao pregledati, vjerojatno u njima ni nema Sabal havanensisa jer se spominje uz njihovo prezime od 1849.
U Gentes herbarum, Svezak 3 str. 303. stoji kako je dolje podcrtano

Historia naturalis od Martiusa uopće ne spominje na str. 320 (iako u indeksu imena tako stoji da bi se tamo trebao nalaziti) Sabal havanensis, već jedino na 348. s atributom Hort.

« Zadnja izmjena: Studenoga 10, 2009, 10:16:54 prijepodne od Henoh »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #261 u: Studenoga 10, 2009, 11:36:45 prijepodne »
Kada bismo uspjeli naći minorov ekotip sa Kube, vjerojatno bi to bilo to.

Evo u kakvoj su Sabali situaciji tamo: http://findarticles.com/p/articles/mi_m1170/is_n2_v28/ai_20341173/?tag=content;col1

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #262 u: Studenoga 10, 2009, 15:04:45 poslijepodne »
Branimire, zašto misliš s Kube? Imaš neke podatke da bi se tamo trebao nalaziti neki lokalitet Sabal minora ili ga jednostavno povezuješ s Kubom preko dijela naziva "havanensis"? Ja nisam nigdje vidio da se havanensis u bilo kojoj stručnoj literaturi vezuje uz Kubu, možda sam propustio?

još jedan dio teksta koji sam uspio izvući s google booksa gdje Liberty Hyde Bailey (1858-1954) u Gentes herbarum, Svezak 3 str. 303 spominje da mu je poslat list Sabal havanensisa iz južne Floride.

Ništa ne zaključujem samo ne nalazim nigdje podatke koji bi vezali stanište havanensisa, dakle i minora, uz Kubu.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #263 u: Studenoga 10, 2009, 17:29:01 poslijepodne »

Ovaj dio u biti sve govori. Dakle samo ime havanensis nema nikakakv značaj sa botaničkog stajališta. Smatra se da ga je prvi put upotrijebila firma Loddiges koja se bavila uzgojem i prodajom palmi.
Samim time mi je i malo čudno da jedan botnički vrt može kod sebe imat palmu sa imenom koje u biti nije botanički priznato i gdje se vrlo vjerojatno radi o nekoj drugoj dobro poznatoj vrsti sabala.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #264 u: Studenoga 10, 2009, 17:47:29 poslijepodne »
Havana je preko puta južne Floride.
Ipak ako je iz južne Floride trebao bi biti minor jer miamiensis i etonia vjerojatno nije.
Rekli smo da još minor var. Louisiana dolazi u obzir.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #265 u: Studenoga 10, 2009, 19:47:20 poslijepodne »
Imam u basti posadjen Sabal minor i do njega (palma do palme) var. Louisiana.
Razlika se odmah primecuje...

Louisiana ima vece lepeze. Dok S.minor ima nekoliko drski sa lepezama koje su potpuno formirane, var. Louisiana ima nekoliko drski sa lepezama koje su vece, ali se sastoje samo od 2-3 lista.
Meni ova razlika nije toliko bitna, jer sam var. Louisiana posadio kao palmu od koje ocekujem nadzemno stablo.
Na osnovu slika koje sam video iz botanickog vrta u Zagrebu, rekao bih da se radi o obicnom Sabal minoru.
Evo dve slike var. Louisiana, visine oko 3m, sa formiranim vidljivim stablom. Vece slike mozete videti ovde: http://okcitrus.com/

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #266 u: Studenoga 10, 2009, 22:16:34 poslijepodne »
Pivi, i mene isto čudi da jedna institucija poput botaničkog koristi to ime koje je već davno napušteno. Tim više jer sam im u mailu ukazao na tu činjenicu. Još samo nekoliko botaničkih vrtova u svijetu, pored zagrebačkog, koristi ovaj zastarjeli i nestručni naziv. Također me čudi da ih netko drugi iz struke na to nije upozorio  :misli:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #267 u: Studenoga 10, 2009, 22:19:57 poslijepodne »
Ne samo da je odavno napušteno nego nikad nije ni bilo službeno korišteno koliko vidim po svim informacijama.
Dobro si napravio ako si im poslao mail sa svim prikupljenim informacijama. Valjda će znati to cijeniti i napraviti nešto. To je inače trebao biti njihov posao.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #268 u: Studenoga 10, 2009, 22:23:33 poslijepodne »
Upravo tako, a kad se sve pokrenulo s tim imenom drugi su nekritički preuzimali naziv i tako je još do danas kod nekih.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #269 u: Siječnja 17, 2010, 23:05:55 poslijepodne »
Sabal "havanensis" iz botaničkog = neki od ekotipova Sabal minora - čini mi se još jedna potvrda.

Jednolisni klijanac posađen za eksperiment
u vegetaciji

Jučer

Čini mi se da nema promjene. Štićen je travom, slamom i kantom povrh njega. Međutim, kanta nije baš sjedala na zemlju pa je bočno prodirala vlaga od topljenja snijega što izgleda nije smetalo klijancu.