Mislim da je možda kod imena Sabal havanensis potrebno dati još neka objašnjenja. Ja smatram da je S. havanensis (konkretno onaj iz bot. vrta u Zagrebu) samo jedan od ekotipova Sabal minora, što ne znači da su neki drugi, u drugim botaničkim vrtovima nešto sasvim drugo. Znam da neki i dalje misle da je to nešto drugo (ili se barem nadaju u takvo što). Kako je uopće zabuna krenula i zašto nema nigdje standardnog botaničkog opisa vrste.
Evo i nekih objašnjenja.
Cijelu zbrku su napravili Conrad Loddiges & Sons. Od tud u imenu onaj dio Sabal havanensis
Lodd. ex Mart. (Loddiges ex Martius).
Loddiges obitelj su bili poznati uzgajivači koji su imali ogroman rasadnik u Hackneyu nedaleko Londona. Uvozili su razne egzotične biljne vrste među njima i famozni Sabal havanensis kojemu su dali ime. Postoji niz kataloga (Catalogue of plants in the collection of Conrad Loddiges & Sons) dio dostupan (do 1833) on-line
http://ora-web.swkk.de/digimo_online/digimo.Reg1?vc1=Loddiges,%20Conrad . Nisam ih stigao pregledati, vjerojatno u njima ni nema Sabal havanensisa jer se spominje uz njihovo prezime od 1849.
U Gentes herbarum, Svezak 3 str. 303. stoji kako je dolje podcrtano

Historia naturalis od Martiusa uopće ne spominje na str. 320 (iako u indeksu imena tako stoji da bi se tamo trebao nalaziti) Sabal havanensis, već jedino na 348. s atributom Hort.