Da, riječ je o Buti odorati po novoj klasifikaciji. Butia od Lovranpalma je odličan materijal i nadam se da će se pokazati dobrom kod tebe. Jedan od možda važnih momenta u zaštiti su i one ukopane cijevi - vide se na slici gdje je Brahea armata. Nazvao bih to efektom 'podruma'. Sigurno ste nekad osjetili tijekom zimskih mjeseci kad prođete pored starijih zgrada koje imaju na podrumima otvorene prozore kako iz njih struji topao zrak jer su ta površina nalazi dobrim djelom na dubini od 2 m gdje je temperatura relativno konstantna veći dio godine. Isti cilj je bio s tim drenažnim cijevima od kojih je jedno na 1 m, a drugo postaljeno u polukrug na približno 70 cm. Temperatura na toj dubini nije nešto posebno visoka, ne mrzne, i dovoljno je da ublaži minuse jer topli zrak struji ka gore. Obrnuti efekt na korijenje se ipak ne događa jer hladni koji pada dolje se brzo pomiješa s onim toplijim u cijevima. Cerada kojom su palme natkrivene diše jer je pletena kao mreža, a okolo je agril koji također dozvoljava disanje. Nisam siguran koliko će ovakva zaštita imati pozitivnog utjecaja jer s rastom pomicat će se i središte rasta palmi dalje od površine zemlje, znači gubit će se pozitivan utjecaj drenažnih cijevi. Ovakva metoda mi se čini recimo savršena za Chamaerops humilis i posebno za Chamaerops humilis var. ceriferu koju bi se za kontinentalce moglo tako štititi možda i prosječni ljudski životni vijek, ako se primjerice s palmama počnete baviti između svojih 20-30-ih godina.
Slike još nisam stavlja na druge forume, ne stižem. A i bolje je sačekati s 4 mjesecom kad je sve jasnije i pokažu se zakašnjele posljedice zime. To je karakteristika Butia (na sredini i listovima) i Chamaeropsa humilisa (na sredini rasta) da hoće tek u 4 mjesecu nakon većih kiša i viših temperatura pokazati da su podložnije gljivicama.
Planiram posaditi dva Nannorrhopsa nešto veća od onog klijanca. Jedan će uz zidić gdje je većina palmi, a drugi razmišljam da uguram pod ovu zaštitu gdje su Brahea i Butia. Da, znam da je naguravanje, ali mislim da je to izgledna šansa da Nannorrhops poživi neko vrijeme u mojoj klimi.
Sabali su opet dobili po listovima, naročito oni mladi. Slikat ću nekom drugom prilikom i napraviti detaljniju reportažu tijekom 4 mjeseca.