Autor Tema: Henohove palme  (Posjeta: 172310 vremena)

0 Članova i 27 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Henohove palme
« Odgovori #570 u: Veljače 03, 2013, 00:02:01 prijepodne »
odlicno henoh!! juke iznenadjuju, a i jednostavnije su za odrzavanje. ako e sjecam negdi , mislim na palmsnorthu si napisao za onu elatu da je nepoznatog porijekla, ta je sa lokacije white sands new mexico, navodno najhladnije podrucje di rastu elate. sve ostalo "wunerbar"!!
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #571 u: Veljače 03, 2013, 08:18:36 prijepodne »
Slazem se s Branimirom, minor zaista jedva uspeva da povrati tokom sezone ono sto izgubi zimi, nema nigde napretka. A "green" je odusevio, ako krene s rastom delimicno je razbio predrasude.  :thumb_up:

Slažem se za S. minore i općenito Sabale. Najbolji primjer su jednolisne S. blackburniane posađene 2008. godine koje su i dalje jednolisne  :icon_neutral: Sabal minor iz Lovrana ne napreduje brojem listova, uglavnom je to 3-4 lista najviše na palmi. Dobije 2-3 lista godišne, ali i izgubi toliko. Jedino se povećao broj segmenata na listovima, pa više liče na listove palme i malo su zadebljale petiole. Uglavnom, sporiji su u zemlji. Naročito u ilovači. Kod sadnje sam mu napravio mješavinu koja je za poželjeti. Ipak to ispadne samo kao da je u veću posudu presađen, a okolo su zidovi od ilovače. Sađenje velikih palmi bi u ovakvim slučajevima imalo svoje prednosti, samo ko bi dočekao da narastu toliko. Budući da ima dosta toga u posudama, a malo prostora sve što je iole poraslo leti van.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #572 u: Ožujka 04, 2013, 19:54:25 poslijepodne »
Odmotao sam jučer i preostale palme. Interesantno da Nannorrhops bolje izgleda od Sabala. Nemam točne podatke koliko je tamo bilo najniže, ali ravnam se po podacima za Maksimir koji su uvijek nešto niži od Griča, a viši od Plesa, i prema tome bi bilo jedno jutro najniže  -15,9 u 12 mjesecu.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #573 u: Ožujka 04, 2013, 21:00:47 poslijepodne »
Bas su dobre, green forma Nannorrhopsa znaci moze da se poredi sa Sabalima. :sun: Nadam se da nece biti komplikacija tokom proleca. :thumb_up:
milka

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #574 u: Ožujka 04, 2013, 21:55:38 poslijepodne »
uhh te boje svaka čast  :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #575 u: Ožujka 04, 2013, 22:07:11 poslijepodne »
prva liga sve :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #576 u: Ožujka 04, 2013, 22:12:34 poslijepodne »
Henoh,butia za 10. Moglo bi se rec da s lakocom uz "malo" truda moze da se uzgoji i odrzava na kontinentu. S tim da se krene s pristojnom velicinom kao ova tvoja. Ovo je obicna capitata? Tj po novom odorata? Kad bi alberto il nigel uspili napravit hibrid caterinensis x eriospatha,il caterinensis x jubaea?? Te kad bi se domogli u dostatnim kolicinama sjemena.. E to bi bio experiment. osim ako vec nisu to napravili. Slabo sam na eps-u.. Ona mala butia koju sam dobio od tebe, a ti od lovranpalma je sve bolja i bolja. Cak ima i debla malo pri dnu velicine oraha,te izbacuje prave listove. Jos koju godinu i trajno cu je uzemljit. Caterinensis je mozda i bolja zbog manjih dimenzija pa ju je lakse natkrit i umotat zimi.

Nannorrhops je moja tiha patnja.. Jednom mozda... Tvoja je odlicna. Jesi stavljao na eps il ostale? Cerifera mi je isto na listi zelja,imam jednu malu al cini se da ce i ona na listu rip. Uz sve nedace ove zime sta su bile u oko zgb, a i stvarno stanje palmi, za 10.  :sun:
« Zadnja izmjena: Ožujka 04, 2013, 22:18:12 poslijepodne od damir »
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #577 u: Ožujka 05, 2013, 09:44:45 prijepodne »
Da, riječ je o Buti odorati po novoj klasifikaciji. Butia od Lovranpalma je odličan materijal i nadam se da će se pokazati dobrom kod tebe. Jedan od možda važnih momenta u zaštiti su i one ukopane cijevi - vide se na slici gdje je Brahea armata. Nazvao bih to efektom 'podruma'. Sigurno ste nekad osjetili tijekom zimskih mjeseci kad prođete pored starijih zgrada koje imaju na podrumima otvorene prozore kako iz njih struji topao zrak jer su ta površina nalazi dobrim djelom na dubini od 2 m gdje je temperatura relativno konstantna veći dio godine. Isti cilj je bio s tim drenažnim cijevima od kojih je jedno na 1 m, a drugo postaljeno u polukrug na približno 70 cm. Temperatura na toj dubini nije nešto posebno visoka, ne mrzne, i dovoljno je da ublaži minuse jer topli zrak struji ka gore. Obrnuti efekt na korijenje se ipak ne događa jer hladni koji pada dolje se brzo pomiješa s onim toplijim u cijevima. Cerada kojom su palme natkrivene diše jer je pletena kao mreža, a okolo je agril koji također dozvoljava disanje. Nisam siguran koliko će ovakva zaštita imati pozitivnog utjecaja jer s rastom pomicat će se i središte rasta palmi dalje od površine zemlje, znači gubit će se pozitivan utjecaj drenažnih cijevi. Ovakva metoda mi se čini recimo savršena za Chamaerops humilis i posebno za Chamaerops humilis var. ceriferu koju bi se za kontinentalce moglo tako štititi možda i prosječni ljudski životni vijek, ako se primjerice s palmama počnete baviti između svojih 20-30-ih godina.

Slike još nisam stavlja na druge forume, ne stižem. A i bolje je sačekati s 4 mjesecom kad je sve jasnije i pokažu se zakašnjele posljedice zime. To je karakteristika Butia (na sredini i listovima) i Chamaeropsa humilisa (na sredini rasta) da hoće tek u 4 mjesecu nakon većih kiša i viših temperatura pokazati da su podložnije gljivicama.

Planiram posaditi dva Nannorrhopsa nešto veća od onog klijanca. Jedan će uz zidić gdje je većina palmi, a drugi razmišljam da uguram pod ovu zaštitu gdje su Brahea i Butia. Da, znam da je naguravanje, ali mislim da je to izgledna šansa da Nannorrhops poživi neko vrijeme u mojoj klimi.

Sabali su opet dobili po listovima, naročito oni mladi. Slikat ću nekom drugom prilikom i napraviti detaljniju reportažu tijekom 4 mjeseca.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #578 u: Ožujka 05, 2013, 15:22:37 poslijepodne »
Odlicno izgledaju i butia i brahea, sve pohvale za zastitu Henoh :thumb_up:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #579 u: Ožujka 07, 2013, 00:36:45 prijepodne »
Henoh kao i uvek bombona !  :thumb_up:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #580 u: Ožujka 07, 2013, 00:44:45 prijepodne »
Henoh, raj za oci  :gy:  :thumb_up:

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #581 u: Ožujka 07, 2013, 00:56:39 prijepodne »
Stwarno raj za oci....

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #582 u: Travnja 02, 2013, 16:58:49 poslijepodne »
Nevjerovatno odlicno izgledaju..ja nemam previse srece s Nanoropshima..Super Henoh!  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #583 u: Travnja 15, 2013, 09:36:34 prijepodne »
Ispostavilo se, kao i prošlih godina, da je sad pravo vrijeme za analizu posljedica zime. Preporučujem članovima na kopnu da pregledaju pažljivo svoje palme ako nisu već vidno krenule s rastom. Jučer sam bio do vikendice i povukao koplja na dva Trachycarpusa fortuneia i Chamaerops humilisu kojem je ovo četvrta zima vani (od 2009). Nije stvar do niskih temperatura koliko zbog svog silnog snijega i kiše. Nisam ih preventivno tretirao fungicidom. Sad jesam i nadam se da će toplo i suho vrijeme kroz ovaj tjedan pomoći da se pokrenu. Prije dva tri tjedna dok su temperature još bile dosta niske sve je izgledalo super. Ne bi ni jučer primjetio da nisam išao oko palmi bacati malo šumskog humusa pa mi je palo malo zemlje oko koplja humilisa. Išao sam čistiti zemlju i nekako mi se koplje učinilo sumnjivim pa sam potegao. Onda sam išao redom od palme do palme i vukao. Butia i Brahea su ok. Neki Trachycarpusi su već vidno krenuli s rastom. Mali Nannorrhops ritchiana 'green' je dobro. Možda ima nešto malo više oštećenja po vrhovima listova nego u 3 mjesecu kad sam ga slikao. Koplje, ako se to tako može nazvati, stoji na mjestu. Izgleda mi da se uopće, od prošle godine u ovo doba kad je posađen, do sada nije mrdnuo. Posadio sam još 2 nešto veća Nannorrhopsa 'green'. Sabal minor je od početka 2 mjeseca dobio još oštećenja na listovima. Sabal minor 'havanensis' kao i prethodnih godina gotovo do zemlje izgubi listove, ostane nekoliko centimetara zelenog lista. Sabal minor ekotip McCurtain i ekotip NE Texas nešto malo bolje od havanensisa. Jednog klijanca Sabal minora ekotip McCurtain više ne uspijevam pronaći. Ili je propao ili ga je nešto sredilo. Chamaerops humilis koji je posađen na jednom listu u proljeće 2008 je dobro. Cerifere su dobro. Samo napomene radi, prošle godine sam na jednoj vidio tek u 6 mjesecu da je bila na korak od povlačenja sredine, no nekako se sama s tim izborila, ali je zbog toga snagu usmjerila na izdanke. T. wagnerianusi veći i oni mali imaju nešto štete na listovima - sredine za sada dobro. Rhapidophyllum hystrixi su dobili točkice po listovima i neka sitnija oštećenja. Jedan je dobio dosta štete na listovima i ti listovi će propasti. Krenuo mu je novi list koji je normalan. Jednog koji je bio pod gomilom snijega i leda (s mjesta gdje je susjed na vikendici bacao svoj snijeg sa staze) sam premjestio. Taj je isto dosta propatio. Javim novo stanje nakon nekog vremena.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #584 u: Travnja 15, 2013, 09:48:29 prijepodne »
Da li su ta koplja bila suha ili su se zelenila? Čudno mi je da nisi prije opazio da nešto nije u redu sa tim palmama, nadam se da će se ipak izvući.
USDA zone: 7a