Autor Tema: Sve oko palmi za početnike  (Posjeta: 161348 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Sve oko palmi za početnike
« Odgovori #285 u: Siječnja 09, 2015, 09:02:36 prijepodne »
Ne, osim ak nisu na samom radijatoru, avjerovatno nisu.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #286 u: Siječnja 09, 2015, 15:02:14 poslijepodne »
Nisu na radijatoru,ali ovih prethodnih dana je bilo dosta hladno,pa zato pitam. Jer ako je u kući bilo 5-6-7 stupnjeva,a sad kad naložim na 26-27,jel to velika razlika ? Možda su sad stale sa rastom,šta misliš ? 

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #287 u: Siječnja 09, 2015, 15:33:49 poslijepodne »
Erm, ne bi im trebalo bit niš, al ipak nema dost svjetla ak ces gorit na tak visoke temperature. Palme bitrebale zimovat na manje ako su u zatvorenom. Cca. 5-15C
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline greta

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #288 u: Siječnja 15, 2015, 12:19:47 poslijepodne »
Drago društvo nova sam na forumu i totalni početnik u svijetu palmi. Postavljam sliku i molim vas za identifikaciju. Ako sam pogriješila temu ispričavam se i molim admina da korigira.
Koliko sam čitala ovdje  zaključila sam  da je trachycarpus fortunei. Jesam li u pravu ili ne ?

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #289 u: Siječnja 15, 2015, 12:22:20 poslijepodne »
Da, fortunei je  :thumb_up:

Offline greta

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #290 u: Siječnja 15, 2015, 12:29:17 poslijepodne »
Hvala ti puno Branimire, onda ih na proljeće selim u vrt !  :wink:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #291 u: Siječnja 15, 2015, 12:37:20 poslijepodne »
Neznam tocno iz kojeg si dijela Slavonije i kakva je mikroklima i orijentacija.pozicija vrta, ali za jakih zima moguce da ces morati ipak koristiti neku barem pasivnu zastitu za njih.

Offline greta

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #292 u: Siječnja 15, 2015, 13:33:15 poslijepodne »
Da, naravno, slažem se za pasivnu zaštitu. Ali dosada sam mislila da za palme nema života ispod 0 C.
E sad, vrt mi baš i nije neka "plantažna" površina i nemam baš veliki izbor po pitanju položaja za sadnu. Imam dvije mogućnosti.
1. zaštićeno sa gotovo svih strana (zgrade, zidovi, susjedna kuća) ali je južna strana i cijeli dan ful sunce. I dok su bili u teglama primjetila sam da im to baš ne odgovara, malo listovi počnu gubiti boju unatoč redovitom zalijevanju pa sam ih ipak držala u nekoj poluhladovini.
2. zaštićeno smjer jug-sjever (kuće) i potpuno otvoren smjer istok-zapad (čista ravnica) ali sunčeko  negdje do 11 prijepodne.
Čime ih dakle izložiti, šta je manje zlo, ljetno sunce ili zimski vjetrovi ?  :wink:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #293 u: Siječnja 15, 2015, 14:00:51 poslijepodne »
Dobrodošla greta  :thumb_up:

ja bi na tvom mjestu izabrao sunčanu, južnu poziciju. Trachycarpus doista zna imati problema sa ljetnim (pre)visokim temperaturama, ali ne vjerujem da bi uz nešto obilnije zalijevanje imao previše problema s time. Po zimi bi mu ta pozicija mogla biti presudna za opstanak.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #294 u: Siječnja 15, 2015, 14:53:03 poslijepodne »
Greta, lokacija br 1. , to sto su ti se listovi na palmama u teglama za vrucina blijedili je zato sto su u pitarima, tegle imaju drenazu, znaci visak ode a zemlja se na vrucini brzo isusi odnosno korijenje upari, osim toga ove nase "moderne" tegle su totalni promasaj jer korijen dobije u takvim teglama po vrucinama efekt saune u najmanju ruku. Zato ja smatram da su stare loncanice od pecene gline bile zakon, na blikom istoku plasticne uopce ne upotrebljavaju. (bar sto sam ja imao prilike vidjeti) Kada budu u zemlji pustice korijen puno dublje i to se nebi trebalo dogadjati, naravno ako ih zaljevas u susnim periodima. To je moje misljenje.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #295 u: Siječnja 15, 2015, 15:01:15 poslijepodne »
Slažem se sa Verudom i Savarom, posadi ih na južnu poziciju i preko leta obilno zalivaj.  :thumb_up:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline greta

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #296 u: Siječnja 15, 2015, 17:40:03 poslijepodne »
Ekipa  :thumb_up: , zakon ste !
Da nije postavljeno pitanje smještaja u vrtu, odoh ja u startu na krivu lokaciju. Definitivno sam već bila odlučila da ću ih smjestiti u polu-hladovinu (lok. 2), ali ovi vaši komentari naravno sve mijenjaju. OK, idem s njima na jug pa nek uživaju.
U potpunosti se slažem sa teorijom o PVC teglama ali kad se glineni jako teško mogu naći pogotovo oni malo većih dimenzija. Mogu se misliti kako je biljkama na +35 C, a one okovane plastikom.
Velikoooo hvala svima na savjetima !  :wink:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #297 u: Siječnja 15, 2015, 17:41:26 poslijepodne »
Lokacija broj 1 je najbolji izbor, tim više što je zaštićena sa svih strana pa su na toj poziciji mikroklimatski uvjeti sigurno povoljniji, što kod jačih zima može biti presudno za preživljavanje palme. Iz vlastitog iskustva mogu reći da trachyju u zemlji na kontinentu neće smetati sunce ako ima dovoljno vlage.
USDA zone: 7a

Offline greta

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #298 u: Siječnja 15, 2015, 17:53:45 poslijepodne »
Ma da, najviše sam se dvoumila jer je taj položaj od izlaska do zalaska osunčan, i vjerojatno  sam krivo zaključila čitajući postove da ne vole baš kvarcanje cijeli dan. Ali vaša su iskustva sasvim nešto drugo i naravno da ću ih usvojiti.  Kako kažeš uz redovito zalijevanje trebalo bi biti OK.  :sretan:

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #299 u: Veljače 07, 2015, 20:14:04 poslijepodne »
Koje palme bi mogle uspiti u ovom kršu ?

Pogled sa druge strane.