Pitao sam jednu profesoricu u jednoj tamošnjoj školi zna li za lokaciju kuće obitelji Car, kao i djevojačke škole i rekla mi je da ne zna za njih. Ima jedna muška P. dactylifera u Vidulićevoj ulici, ali mi se čini premala da bi bila identična s onom na slikama iz 1905 i 1907. godine. Vidio sam slike zime na Lošinju iz 1929 iz 2 mjeseca i bilo je 30-ak cm snijega (link na sliku
http://img7.imageshack.us/img7/8584/villapunta1929snow.jpg ), ali ne znam koliko je išlo u minus. Ipak ne vjerujem da ih je ubila zima, pogotovo ne odrasle palme. Prije mi se čini vjerojatnijim da su podlegle nekim građevinskim radovima. Stare razglednice i fotografije govore u prilog tome da su se P. dactylifere uzgajale na istočnoj obali Jadrana barem od 1800-ih i prije (npr. slika stogodišnje datulje na Hvaru s kraja 19 st.), a pisani izvori ih spominju i puno ranije iz 14 ili čak ranijih stoljeća. Nema pisanih izvora iz rimskog razdoblja, ali ne bi bilo nezamislivo da su ih i oni donosili i sadili budući da je Mediteran u to doba bio dobro povezan unutar R. Carstva.
slike starih P. dactylifera s kraja 19 i početka 20 st. Prepoznaje li netko lokacije od ovih i je li možda koja živa. Pivi je stavljao nekada davno slike s Visa gdje su do početka 1900-ih isto gotovo isključivo uzgajali P. dactylifere, ni njih više uglavnom nema osim nekoliko izuzetno starih primjeraka.
Hvar