Pozdrav svima!
Isaac, najprije da tebi odgovorim. Moj super dwarf je već drugu zimu proveo u dnevnom boravku, tik do balkonskih vrata na direktnom suncu (koliko ga je bilo, naravno). Znači temperatura 20 i nešto stupnjeva (grije se na drva). Moje iskustvo je da u prosjeku izbaci dva do tri lista u tih par mjeseci. Čim krenu duži dani rast se ubrza. Jednog sam dao na poklon (kupljen je isti dan kao i moj), taj je zime proveo u negrijanom hodniku i bez direktnog sunca (pretpostavljam da je temperatura u tim uvjetima bila taman nekih 15 C). Uglavnom, ta banana je danas manja nego što je bila kad je kupljena (visina je otprilike ostala ista, ali listovi su joj valjda duplo manji).Vjerojatno bi bila bolje da je bila na suncu.
E sad, ja imam jedan problem sa svojom bananom, a ne znam u čemu je stvar. Zadnja 3-4 lista pred kraj odmotavanja dobiju nekako mekane, tanke rubove listova (prve dvije slike) koji se u nekoliko sljedećih dana osuše (samo ti mekani rubovi, kao na zadnjoj slici). Nekako mi se čini da se to počelo događati nakon što sam ju presadio u veći važ, prilikom čega sam ju odvojio od jednog izbojka. Inače sam i prije rezao izbojke i nije bilo ovakvih problema. Pošto je važ tamno-zelene boje pomislio sam da se možda pregrijala u zemlji, pa sam ga omotao alu-folijom, ali evo jučer se odmotao list i opet ista stvar. Banana inače normalnom brzinom raste. Zna li netko u čemu bi mogao biti problem?