na 2 trachya jos nista od zastite, malo ih " baždarim". tek kad se ustaloze temperature od -5 pa nize, isto ko i prosle godine cu povezat grane na gore, omotat onom pamucnom folijom i najlon preko na nekoj konstrukciji, s tim da NE dodiruje listove. prosle godine su vrhovi listova dodirivali najlon s gornje strane i poceli se susiti na proljece, al samo nekih 5 cm od vrha listova prema cenrtu. te sve "ostecene" grane ili listove sam odrezao kad je krenula vegetacija i sad sve listove sto ima su ovogodisnji.
primjetio sam kolko bolje rastu kad su u zemlji, i u deblu i listovima. za jedno 50 % su veci nego lani,a deblo se isto povecalo i prosirilo na duplo, ko sto mi je icupi reko.

prije dok su bili u saksijama nisu bas tako dobro napredovali. ni priblizno kao kad su u zemlji. isto tako prirast cupressus pyramidalisa je 100 % otkako su na vani. stari su 3 godine a dobio sam ih iz sjemena, sad su oko metra visine. imam 3 komada, a planiram sad posijat jos sjemena pa mozda za koju godinu imat drvored do susjeda od pyramidalisa. ne sire se tolko u sirinu, a brzo rastu. umjesto obicnih tuja i ostalih cempresa koji se sade kao "živica" ovo bi super izgledalo,a samim tim bi "popravio" mikroklimu ovog mjesta di je kamenjar, jer je na sjevernoj strani i izravnom udaru sjevernog vjetra.
na pokusu je i jedna mala araucaria koju sam posadio na vani, pa ako prezivi prezivi. neko je na SB iz srbije, prosle godine ostavio sve jednogodisnje araucarie na vani i ni jedna se nije smrzla.
znam da nema na forumu mjesto za njih, pa evo mozete okacit kod mene slike i koje iskustvo ako imate u vezi njih.
pozz