Autor Tema: moj vrt - osijek zapad  (Posjeta: 66454 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: moj vrt - osijek zapad
« Odgovori #180 u: Studenoga 25, 2010, 07:32:33 prijepodne »
Svaka cast majstore ni dete nebi neko tako obukao

:rofl: hahahaha, pa moram dobro napraviti  :icon_mrhappy: . cini mi se da je neka izdrzljiva, kad sam ju kupio sve ostale se bile se posusile u toj trgovini,mozda da su i prezimile na otvorenom u dvoristu, sve su bile suve skroz,samo je ova bila zelena u sredini a okolo po metar suve grane. platio sam je 24 kune, a bila je nekih 200tinjak. onda se oporavila te godine kod mene, a iducu zimu me nije bilo kod kuce, i 5 mjeseci je bila bez kapi vode u jako hladnoj prostoriji i prezivila. temp je mozda bila i do -10. bas neka "žilava" hehehe. e, sad ako jos ovo prezivi treba joj dic spomenik  :icon_mrhappy:.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #181 u: Studenoga 25, 2010, 07:47:46 prijepodne »
Damire, jesi li siguran za "ceradu žutu" da ti je potrebna ako već imaš pokrov na cijeloj palmi? Provjeravaj i provjetravaj kad ti to vremenski uvjeti dozvole jer mi ovo nekako izgleda potencijalno zgodno za gljivice. Još nije kasno da ubušiš s nečim ili iskopaš u zemlju rupe od 1 m dubine i staviš drenažno crijevo oko palme. Zemlja na toj dubini je u plusu koji stupanj i strujanjem toplijeg zraka prema gore imao bi barem pozitivnu nulu bez dodatnog dogrijavanja. Pogledaj na slikama ona crijeva što sam pored Butie ukopao. Ja neću nikakvu plastiku ili staklo oko nje stavljati nego oko nje u jednom sloju lišće do barem 70cm do 1 m (nekakav koš ću oko nje složiti) a zatim u više slojeva agrila u razmacima od po 10 cm da bude mogućnosti za minimalno strujanje zraka.

nije cerada nego kabanica neka. to je prva granica ako se hladnoca bas uvuce unutar kutije da ne dodiruje same listove i da ovi slojevi ispod ostanu suhi. a ne da mi se sad jos kopat te cijevi. mislim da znam na sta mislis. hvala na prijedlogu, svaka pomoc je dobrodosla.
znamo svi da uz pomoc bozicnih lampica moze prezivit vani, mene je zanimalo da li moze bez njih. teorijom bi mogla, sad cemo vidit u praksi. ako uspije ja sretan i naucit cemo nesto iz toga.
super si napravio s butiom, i pametno sto si stavio agril s razmakom za slojeve zraka, jer ce kolko tolko moc strujat zrak, a u sredini je zasticena.  :thumb_up: kod mene ima 2 "zracna" sloja, prvi izmedju stakla i kutije a drugi unutar same kutije oko 10ak cm u krugu okolo. naravno da mislim je otvorit tu i tamo kad zatopli, zna se i po zimi dogodit da se temp popne na 10 ili vise stupnjeva, tada bi bez otvaranja "kaveza" bio raj za razvoj gljivica i bolesti.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #182 u: Studenoga 25, 2010, 08:02:58 prijepodne »
Damire, jel ti ostalo što robe doma nakon ovog umatanja  :icon_lol: !

Mislim da će tih nekoliko slojeva davati itekako dobru izolaciju, samo slažem se sa Henohom da bi žuta cerada mogla stvarati probleme. Isto tako i kutija omotana najlonom jer će se kondenzirati vlaga ispod kako temperatura bude padala. Isto tako bilo bi dobro da omotaš izvana staklo jer će za sunčanih dana unutra temp. biti previsoka.

hehehehe, ostalo je. ovo je ionako bilo za bacit, al sam se sjetio za sta ce mi trebat.  :icon_mrhappy:
na samo dno unutar cjelog prostora je stavljen debeli sloj najlona, dobro pricvrscen za zemlju, tako da iz zemlje nema nikakvog isparavanja vode koja bi mogla uvuc se unutar male kutije, a najlon je samo na gornjoj gajbi (mala kutija unutar stakla je sastavljena od 2 obicne gajbe okomito vezane jedna na drugu,i s unutarnje strane oblozena onom folijom od pamuka,onda drvo od gajbe pa najlon na gornjoj kutiji, a na donjoj oblozena jos kartonom).
s unutarnje strane stakala mislim jos zaheftat karton na sve  strane preko stakala , bas zbog toga da temperatura za toplih dana ne bi bila previsoka. svi prozori od kojih je napravljen kao staklenik su povezani sarafima po 2 komada na svakom spoju, tako da se lako moze otvoriti jedna stranica za toplog vremena da zrak cirkulira i sve se jednostavno prozraci. a i sve unutar male kutije.  :thumb_up:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #183 u: Studenoga 25, 2010, 08:23:37 prijepodne »
na 2 trachya jos nista od zastite, malo ih " baždarim". tek kad se ustaloze temperature od -5 pa nize, isto ko i prosle godine cu povezat grane na gore, omotat onom pamucnom folijom i najlon preko na nekoj konstrukciji, s tim da NE dodiruje listove. prosle godine su vrhovi listova dodirivali najlon s gornje strane i poceli se susiti na proljece, al samo nekih 5 cm od vrha listova prema cenrtu. te sve "ostecene" grane ili listove sam odrezao kad je krenula vegetacija i sad sve listove sto ima su ovogodisnji.
primjetio sam kolko bolje rastu kad su u zemlji, i u deblu i listovima. za jedno 50 % su veci nego lani,a deblo se isto povecalo i prosirilo na duplo, ko sto mi je icupi reko.  :thumb_up: prije dok su bili u saksijama nisu bas tako dobro napredovali. ni priblizno kao kad su u zemlji. isto tako prirast cupressus pyramidalisa je 100 % otkako su na vani. stari su 3 godine a dobio sam ih iz sjemena, sad su oko metra visine. imam 3 komada, a planiram sad posijat jos sjemena pa mozda za koju godinu imat drvored do susjeda od pyramidalisa. ne sire se tolko u sirinu, a brzo rastu. umjesto obicnih tuja i ostalih cempresa koji se sade kao "živica" ovo bi super izgledalo,a samim tim bi "popravio" mikroklimu ovog mjesta di je kamenjar, jer je na sjevernoj strani i izravnom udaru sjevernog vjetra.
na pokusu je i jedna mala araucaria koju sam posadio na vani, pa ako prezivi prezivi. neko je na SB iz srbije, prosle godine ostavio sve jednogodisnje araucarie na vani i ni jedna se nije smrzla.
znam da nema na forumu mjesto za njih, pa evo mozete okacit kod mene slike i koje iskustvo ako imate u vezi njih.
pozz

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #184 u: Studenoga 29, 2010, 12:30:55 poslijepodne »
Damire je li bilo kod tebe snega.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #185 u: Studenoga 29, 2010, 15:12:10 poslijepodne »
nije nista, mislim da ni nece bit skoro, al je u zagrebu bilo,na teletekstu je pisalo da je na plesu (aerodrom) bilo 8cm. isto tako na txt-u bila vijest da je u engleskoj s noci sa subote na nedjelju ovaj vikend temp se spustila do -17C . znaci dosta stete na njihovim egzotama ce bit. najniza temp je bila do -3 ujutro dosad. da oce ostat tako do 3. mjeseca hehehehe.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #186 u: Studenoga 29, 2010, 17:03:19 poslijepodne »
Slazem se i ja bih potpisao da ovako ostane do marta eh kad bi se klima poboljsala pa posto.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #187 u: Studenoga 29, 2010, 18:21:23 poslijepodne »
izgleda da su nase zime otisle u englesku a njihove dolaze nama.  :icon_mrhappy:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #188 u: Studenoga 29, 2010, 18:31:21 poslijepodne »
Daleko im lepa kuca.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #189 u: Prosinca 06, 2010, 21:49:22 poslijepodne »
sutra ce bit 15 do 20C u osijeku pa skidam i provjetravam kanarku.slike sljede.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #190 u: Prosinca 20, 2010, 17:21:05 poslijepodne »
Damire je si li gledao kako je prosla kanarka sa pasivnom zastitom i koliki je najveci minus bio kod tebe.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #191 u: Prosinca 20, 2010, 22:08:09 poslijepodne »
jesam prije ove hladnoce. i izgledala ok. sutra cu je malo provjetrit jer ce bit opet oko 10 C,pa stavim slike i od proslog puta i od sutra. nadam se da nece bit "slama"

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #192 u: Prosinca 20, 2010, 23:44:39 poslijepodne »
Ja mislim da se zeleni kao gora prognoza prvo poluvreme 1:0 za kanarku

Offline damir

• Cocos nucifera