Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 328458 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #1230 u: Travnja 24, 2013, 22:44:01 poslijepodne »
Da li mi moze neko reci dal' se skida ovaj prvi sloj ili klijam ovako semenke,bez ikakvog skidanja?

Offline psihic

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #1231 u: Svibnja 07, 2013, 19:49:17 poslijepodne »
Koliko vremena treba semenu  licuale  grandis da proklija ?
 :misli:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1232 u: Svibnja 07, 2013, 21:46:01 poslijepodne »
Prije dva mjeseca sam stavio na naklijavanje Sabal minor i Sabal palmetto. Na žalost nisam polučio skoro nikakav rezultat  (samo jedno proklijalo sjeme). Razlog neuspjeha je ili star sjemenski materijal ili što je lako moguće temperatura naklijavanja koju na žalost nisam mogao držati na propisanoj razini.
Jučer sam odlučio povaditi sjeme iz zemlje. Oprao sam sve sjemenke i bacio se na skarifikaciju. Po nekoj logici koliko sam shvatio izčitavajući postove na forumu minor i palmetto vrlo brzo klijaju ukoliko je sjeme svježe i na propisan način postavljeno na naklijavanje. Stoga sam se dolučio na skarifikaciju, prvo iz razloga da vidim stanje ispod sjemene ljuske (izgled endosperma i embrija), a drugo da bar probam dobiti koju biljčicu. Lagano sam odstranio sjemenu ljusku na mjestu gdje se nalazi embrio, te sam sjeme potopio u vodu.
Kako je sad svaka sjemena otvorena i podložna bržoj zarazi raznih patogena, sjeme ću staviti u perlit.
E sad molio bih ljude koji su već radili skarifikaciju, a znam da Vas ima da mi date savjet kako izvršiti dezinfekciju sjemena prije nego ga stavim u perlit. Općenito se sjeme dezifincira fungicidom na bazi kaptana, ali ne znam kako sjeme palmi podnosi kaptan, neki dezifinciraju sa razrijeđenom varikinom, neki sa kalijevim nitratom (KNO3)...Trebam vaša iskustva iz prve ruke da sada ne pogriješim.
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1233 u: Svibnja 08, 2013, 00:03:47 prijepodne »
Kao što si i pretpostavio,skarificirano sjeme je podložnije zarazi.
Minore probaj staviti u frižider na mjesec-dva,potom na vlažno i toplo.Mislim da bi i sa palmetom isti tretman  upalio.
bvb

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1234 u: Svibnja 08, 2013, 00:17:08 prijepodne »
Kao što si i pretpostavio,skarificirano sjeme je podložnije zarazi.
Minore probaj staviti u frižider na mjesec-dva,potom na vlažno i toplo.Mislim da bi i sa palmetom isti tretman  upalio.

Samo da rezimiram. Misliš da ovako skarificirano sjeme stavim u frižider?
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1235 u: Svibnja 08, 2013, 07:46:06 prijepodne »
Ne,one koje nisi skarificirao,skarificirane u perlit,ja bih dodao i malo kiselog treseta.
bvb

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1236 u: Svibnja 08, 2013, 11:06:44 prijepodne »
Ne,one koje nisi skarificirao,skarificirane u perlit,ja bih dodao i malo kiselog treseta.

E to mi je bilo bitno za čuti, jer mi nije bilo logično da skarificirane sjemenke stavljam u frižider. Zahvaljujem ti na objašnjenju  :thumb_up:

Offline bocun

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1237 u: Svibnja 08, 2013, 14:16:04 poslijepodne »
Bas kao sto si rekao scarificirano sjeme je podlozno napadu patogena a pogotovo plijesni, pa iz sopstvenog iskustva preporucujem potapanje u rastvor previcur-a visoke koncentracije. Ja sam sa tako tretirao sjeme jubaea chilensis i imam dobar rezultat. Sjeme sabala je jako sitno i svaka cast ako si uspio da ga skarificiras i ne ostetis embrio.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1238 u: Svibnja 08, 2013, 14:22:34 poslijepodne »
Kao sto kaze bocun,i ja sam mnogo semenki od sabala bacio jer sam radio skarif....ali skarifikaciju sam vrsio na brahei nitidi i od 10semenki,10 proklijale....znaci sto posto uspesno...Ivane,srecno sa klijanje!!! ;)

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1239 u: Svibnja 08, 2013, 17:58:28 poslijepodne »
Bas kao sto si rekao scarificirano sjeme je podlozno napadu patogena a pogotovo plijesni, pa iz sopstvenog iskustva preporucujem potapanje u rastvor previcur-a visoke koncentracije. Ja sam sa tako tretirao sjeme jubaea chilensis i imam dobar rezultat. Sjeme sabala je jako sitno i svaka cast ako si uspio da ga skarificiras i ne ostetis embrio.

Za previcur sam već dosta puta slušao da ga ljudi koriste kako za tretiranje sjemenskog materijala tako i za sprečavanje polijeganja ponika kod četinjača. Hvala na preporuci. Eh da sjeme je sitno, sad da ti kažem da li sam uspješno izvršio skarifikaciju, te da li sam uspio da ne oštetim embrije, lagao bih te. Prvi put sam radio skarifikaciju na sjemenu od palmi, pa vrijeme će pokazati koliko uspješno.

Kao sto kaze bocun,i ja sam mnogo semenki od sabala bacio jer sam radio skarif....ali skarifikaciju sam vrsio na brahei nitidi i od 10semenki,10 proklijale....znaci sto posto uspesno...Ivane,srecno sa klijanje!!! ;)

Svjestan sam da je skarifikacija riskantan potez, ali i da sam ostavio sjeme u vrećicama i čekao da normalno proklijaju na dnevnim temperaturama sumnjam da bih polučio bilo kakav rezultat. Trebat će sreće svakako. Podnijet ću vam izvještaj u nekom doglednom vremenu.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1240 u: Svibnja 08, 2013, 18:49:43 poslijepodne »
Imao sam isti problem sa raznim sabalima, seme brzo gubi klijavost. Birminghama sam tako isklijao, par minora i palmettoa, jubaee, butie, pa cak i jedan T. 'nainital' i ko zna sta jos, zanimljivo je to. :mrgreen: Semenke su mi stajale u vlaznoj vati dok klica nije izasla oko 0,5cm. Nije strasno ako se malo zasece embrio, ali samo malo. Vise od 1mm se ne prasta pretpostavljam. :wink:
milka

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1241 u: Svibnja 08, 2013, 19:36:03 poslijepodne »
Sad sam baš gledao sjeme, i izgleda da sam neke malo jače zasjekao, jer vidim da je iz pojedinih embrio nabubrio i izašao iz sjemena. No dobro, čovjek se uči dok je živ.

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1242 u: Lipnja 04, 2013, 12:34:42 poslijepodne »
Evo jedno improvizirano klijalište, složeno danas na brzinu sa ciljem da prebrodim ove niske temperaturne uvjete koji trenutno vladaju.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1243 u: Lipnja 04, 2013, 13:07:18 poslijepodne »
dobro si to napravio  :thumb_up:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1244 u: Lipnja 04, 2013, 13:13:38 poslijepodne »
dobro si to napravio  :thumb_up:

A eto, nije nešto spektakularno ali nadam se da će poslužiti svrsi. Nadam se da ću uspjeti dobiti temperaturu od bar 25 stupnjeva. Ako ne, onda ću morati jaču žarulju namontirati. I naravno nabaviti protupožarni aparat za svaki slučaj  :rofl: