Prije dva mjeseca sam stavio na naklijavanje Sabal minor i Sabal palmetto. Na žalost nisam polučio skoro nikakav rezultat (samo jedno proklijalo sjeme). Razlog neuspjeha je ili star sjemenski materijal ili što je lako moguće temperatura naklijavanja koju na žalost nisam mogao držati na propisanoj razini.
Jučer sam odlučio povaditi sjeme iz zemlje. Oprao sam sve sjemenke i bacio se na skarifikaciju. Po nekoj logici koliko sam shvatio izčitavajući postove na forumu minor i palmetto vrlo brzo klijaju ukoliko je sjeme svježe i na propisan način postavljeno na naklijavanje. Stoga sam se dolučio na skarifikaciju, prvo iz razloga da vidim stanje ispod sjemene ljuske (izgled endosperma i embrija), a drugo da bar probam dobiti koju biljčicu. Lagano sam odstranio sjemenu ljusku na mjestu gdje se nalazi embrio, te sam sjeme potopio u vodu.
Kako je sad svaka sjemena otvorena i podložna bržoj zarazi raznih patogena, sjeme ću staviti u perlit.
E sad molio bih ljude koji su već radili skarifikaciju, a znam da Vas ima da mi date savjet kako izvršiti dezinfekciju sjemena prije nego ga stavim u perlit. Općenito se sjeme dezifincira fungicidom na bazi kaptana, ali ne znam kako sjeme palmi podnosi kaptan, neki dezifinciraju sa razrijeđenom varikinom, neki sa kalijevim nitratom (KNO3)...Trebam vaša iskustva iz prve ruke da sada ne pogriješim.