Najtoplije naselje Jadrana: Pred mjesec dana sam tu nešto napisao o brodskim mjerenjima temperatura na pučini Jadrana, što nemora biti pouzdano i za vanjske otoke (ali je ipak orjentacijski pokazatelj). U medjuvremenu sam dosad kopao da nadjemo i najtopliju mjernu postaju u otočnim naseljima, što je sada dijelom uspjelo. Po službeno-objavljenim mjerenjima se općenito vjeruje da su kod nas najtopliji s najblažim zimama Komiža i Palagruža. Posumnjao sam da bi ipak malo topliji bio otok Biševo, pa sam pokušao 'žicati' podatke - ako postoje od prijatelja (dr. M.Rac na 'Rudjeru') koji radi na klimi Jadrana, a najviše se bavio modelima klimadiagrama kroz uzastopna desetljeća zbog zatopljenja (ne zanimaju ga naše palme ni egzoti). Razočarao me da za klimu naselja Mezoporat na Biševu nema zamalo ništa, tj. ranije samo kišomjer (godišnji totalizator) koji više ne radi, a temperature je navodno tek povremeno mjerio u sezoni (izvan zime i mraza) neki amater za propagandu apartmana (zimi tu nema turista). Ipak - dok sam ja lovio 'lisicu' na Biševu, istjerali smo "toplinskog lava" !
Iz svojih zaliha ponudio mi je neslužbene ranije podatke za naselje Slatina svetačka na pučinskom otoku Svetac (Sv. Andrija) - nesmije se pobrkati s istoimenom Slatinom Podravskom u Slavoniji čije su zime puno hladnije sa žestokim dvocifrenim mrazovima. Po njemu je to sigurno najtoplija mjerna postaja kod nas i na cijelom Jadranu, zimi izrazito toplija od Komiže i Palagruže. Ranije tu postoje višegodišnja mjerenja iz 1970tih i 1980tih uz kuće u uvali Povlobok na jugoistočnoj obali Sveca koja su prestala od 1990tih, jer su na Svecu svi starci izumrli i mladji preselili na Vis. Podaci tih višegodišnjih prosjeka su zaista znakoviti: Tu je kod nas najviši dugogodišnji prosjek čak 17.4°C, dok tada drugi otoci i obalni gradovi istočnog Jadrana uglavnom imaju niže god. prosjeke ispod 17°C (npr. Split 16.2°C, Palagruža 16.3°C, Sušac 16.5°C) itd. Na Svecu tada nije zabilježen nikakav mraz i najniži minimum je +1°C (istodobno Palagruža ekstremi do -3°C). Višegodišnji mjesečni prosjeci Sveca jesu I: 10.1°, II: 11.0°, III: 12.5°, IV: 15.8°, V: 19.8°, VI: 22.5°, VII: 24.2°, VIII: 25.0°, IX: 22.6°, X: 18.4°, XI: 15.2°, XII: 13.7°.
Ovo se uglavnom slaže i sa spomenutim brodskim mjerenjima na pučini Jadrana, koji su zimi zabilježili najviše temperature pri plovidbi oko Sveca i Jabuke uvijek bez mraza. Zbog novijeg zatopljenja, sadašnji god. prosjek Sveca je možda blizu +18°C tj. kao Malta, Florida i slični. Stoga je tada Svetac bio na granici termozona 10a/10b, a uz novije zatopljenje možda je već 10b - tj. kod nas toplinski najidealnije mjesto za palme i egzote: Sada tamo raste tek divlja makija, rogači, poneka smokva i stari vinogradi bez palmi, uz dvadesetak zapuštenih kuća koje tek ljeti rabe sezonski vikendaši i izvan sezone povremeno ribari iz Komiže. Uz te mjerne podatke, na pučinskom Svecu bi vjerojatno raslo i do stotinjak vrsta palmi, možda čak i neke osjetljivije neprikladne za ostale naše otoke.