Malo ću se raspisati i biti možda malo dosadan, no htio bih iznijeti nekoliko stvari,svojih mišljenja i činjenica. Vezano na ovu konsternaciju ovih dana oko ove hladn(ij)e zime, u odnosu na zadnjih deset možda, ispričao bih vam svoje sjećanje na zimu 1985 godine. Tad sam bio mulac kako kažu Lovranci i tek sam se počeo zanimati za egzote, tj, bilje u cjelini.Ljeto 1984 je bilo prosječno sa čestim poslijepodnevnim pljuskovima, niti vruće niti svježe i jesen je bila bogata i rodna. Tada je oko kraja desetog mjeseca zahladilo i snijeg je zalepršao čak i iznad Lovrana. Nakon toga vrijeme se smirilo i zatoplilo, tako da sam sjedio ispred kuće i sunčao se iza podneva sa svojima gotovo svaki dan.Vrijeme pravo proljeće, 13-16,17C. To je trajalo do negdje 17.siječnja, kada je počela kiša, sa plus dvanaest po danu, padalo je dva tri dana, da bi navečer oko 19. počela bura i snijeg .Nismo mogli vjerovati očima kako je padala temperatura. Do ujutro je bilo vani cca 10 cm snijega i -11C, tako da je u jednoj noći smrzlo ama baš sve.Palme, agave, mandarine itd.Taj mraz sa minimumima trajao je 10-11 dana, nakon čega je došla genovska ciklona, počelo je grmjeti i u jednom danu palo je 60(!!) cm snijega,koji se zadržao slijedećih 7 dana. Naravno, malo toga je preživjelo tu zimu...
Ono što sam htio reći da je sve što se dogadja dio jednog ciklusa, jer su sve vremenske pojave na Zemlji povezane. Još i stari kažu da priroda kada daje bogatim plodovima najesen, poslije jakom zimom udara, jer nas je prije opskrbila. Ove je zime počelo ranim snijegom oko Svih Svetih, tada je dugo i jako zatoplilo, tim duže što je trajala neprirodna toplina u prosincu, to je duže spriječavalo hladne mase da se spuste u normalnom obliku i izjednače cijelu priču. I zato je sada stampedo i blok arktičkog zraka koji je natprosječan i trajati će doslovno dok se zima "ne ispuše". Sve priče oko globalnog zatopljenja i ledenog doba služe manipulatorima raznih vrsta, koji čas trebaju smanjiti potrošnju nafte, pa joj cijena pada, čas je sreća što imamo potrošnju nafte koja izgara i grije i to treba pojačati da se spasimo od "ledenog doba", pa cijena nafte raste. Da ne govorim o burzovnim manipulacijama vremenom, od ulaganja u turizam ,energente, poljoprivredu itd.itd. Bit je, po meni, da odmak od ustaljenog prosjeka u jednom smjeru mora biti nužno kompenziran odmakom u drugom smjeru. Statističari će na kraju 2010 god. izračunati prosjek i neće biti ništa posebno, vjerujem. No u krivu su svi koji bi uz Jadran uz onakvu našu, uobičajenu jadransku klimu sadili topole i jele, kao i oni koji bi sadili kokose. Ovo je samo moje mišljenje i nije upereno ni protiv koga.Pozdrav svima